Odmowa zakupu miejsca parkingowego dla 'starego' mieszkańca

• Autor wątku Autor wątku Karolina2013
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karolina2013

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Proszę o poradę w następującej sprawie; w 2009 roku kupiłam mieszkanie
na jednym z osiedli w Krakowie. Do mieszkania musiałam dokupić komórkę
lokatorską (wymóg dewelopera). Obecnie chciałabym dokupić miejsce
parkingowe, ale deweloper odmawia mi jego sprzedaży, tłumacząc się tym
że zabrakłoby miejsc dla potencjalnych nabywców nowych mieszkań (a ja
jestem już 'starym' mieszkańcem) przez niego budowanych (obecnie
deweloper dorzuca miejsca do nowych mieszkań w ramach promocji).

Czy mam szansę nabycia miejsca i dociekania równych praw z innymi konsumentami?

Bardzo dziękuję za informację,

Mam podobny problem, więc chciałbym odświeżyć temat.
Niedawno kupiliśmy mieszkanie na nowo budowanym osiedlu z dość ograniczoną liczbą miejsc parkingowych. Nasze mieszkanie należy do tych średniej wielkości w przekroju całego bloku. Klienci tego dewelopera mają teoretycznie możliwość zakupu miejsca parkingowego w garażu podziemnym lub na zewnątrz bloku, z tym że miejsca w garażu podziemnym są rzekomo zarezerwowane dla klientów kupujących największe mieszkania w bloku, a jeśli po sprzedaży wszystkich mieszkań jeszcze jakieś miejsca zostaną, będą mogły być zakupione przez właścicieli tych mniejszych lokali (w tym nas).

Zastanawiam się, czy takie przedstawianie sprawy przez dewelopera (blokowanie zakupu dla właścicieli mniejszych mieszkań,) jest zgodne z prawem? Jeśli tak, to musi to być umieszczone w jakimś formalnym dokumencie, który moglibyśmy na tę okoliczność zweryfikować? A jeśli jest to niezgodne z prawem, to czy rzecznik praw konsumenta jest właściwą instytucją, która może pomóc w tym temacie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ciekawa sprawa - deweloper nie chce sprzedać chociaż ma. Zgodnie z przepisami ilość przewidzianych miejsc postojowych powinna być większa od ilości mieszkań więc może od tej strony?

Natomiast co do "starego klienta" - może chodzić o VAT - przy zakupie miejsca przypisanego do mieszkania vat jest 8% a przy sprzedaży miejsca osobno 23%. Ponieważ poda na jest cena brutto więc deweloperowi bardziej się opłaca sprzedać razem z mieszkaniem.

Dołączam się do zapytania. Piszę w sprawie nabycia miejsca postojowego w podziemnym garażu. Rok temu kupiliśmy z żoną mieszkanie od dwelopera bez miejsca postojowego w garażu. Byliśmy wówczas zapewniani, że takie miejsce będziemy zawsze mogli dokupić w przyszłości.

Po roku mieszkania zdecydowaliśmy sie z żona na zakup tego miejsca postojowego. Jesteśmy po pierwsej rozmowie z handlowcem tego tewelopera. Zostalismy poinfomowani, że prezes zabrania im sprzedawać miejsca postojowe bez równoczesnego zapuywania nowych mieszkań.

W efekcie jesteśmy w takiej sytuacji, że rok temu kupiliśmy mieszkanie. Teraz chcemy do tego mieszkania dokupić miejsce postojowe w parkingu podziemnym i dwewloper nam odmawia.

Bardzo prosze o poradę, co możemy w trej sprawie zrobić.

Powrót