Odmowa zapłaty kartą

• Autor wątku Autor wątku krzychulak1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzychulak1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam. Jestem posiadaczem Izzy konta w Mbanku. Ostatnio będąc w punkcie ery, chciałem doładować konto za 25 zł i zapłacić kartą płatniczą Mbanku. Niestety sprzedawca odmówił mi możliwości zapłaty za towar kartą, uważając ze jako osoba niepełnoletnia, nie mogę być posiadaczem kart. (pierwszy raz się spotkałem, z taka sytuacja, a płaciłem karta już wielokrotnie). Żądał od mnie również dowodu osobistego, którego oczywiście nie mam. Mam patynie czy polskie prawo pozwala na odmówienie możliwości zapłaty za towar, środkiem płatniczym jakim jest karta i czy praktyki tego sprzedawcy są zgodne z polskim prawem?

karta płatnicza nie jest prawnym środkiem płatniczym ... Sklep nie ma obowiazku przyjąć zapłaty kartą, chociaż najcześciej to robi...co nie oznacza ,że musi... karta jest ułatwieniem zarówno dla klienta jak i sklepu....ale sklep nie ma obowiązku wprowadzania u siebie terminali do obsługi kart...

Tak, ale sprzedawca posiadał terminal i od innych osób przyjmował płatności kartą, a od mnie nie przyjął tylko dlatego ze on mnie oskarżył ze karta ta nie jest moja, czyli de facto oskarżył mnie o kradzież. To ja się pytam, dlaczego sprzedawca może według swojego widzi mi się mówić od kogo przyjmie płatność karta a od kogo nie!

krzychulak1 napisał:
To ja się pytam, dlaczego sprzedawca może według swojego widzi mi się mówić od kogo przyjmie płatność karta a od kogo nie!

dlatego,że skoro nie musi przyjąć od ciebie zapłaty kartą to nie musi... ty masz obowiązek płacić gotówką...a o ile sprzedawca się zgodzi to możesz zapłacić karta...w twoim przypadku się nie zgodził i sprzedawca nie musi ci się tłumaczyć dlaczego...-twoim obowiązkiem jest płacić pieniędzmi... karta to tylko dobra wola sprzedawcy...

Zawsze mi się wydawało, że skoro sklep przyjmuje płatności kartą to nie może odmówić konkretnej osobie (tak samo jak nie może odmówić przyjęcia torby jednogroszówek)...

Jeśli nawet prawo tego nie reguluje, to zawsze możesz się poskarżyć na infolinii Visy/Mastercarda - oni tępią takie odmowy.

drzemik napisał:
zawsze możesz się poskarżyć na infolinii Visy/Mastercarda - oni tępią takie odmowy.
na co skarżyć ? na to ,że kasjer prawidłowo wykonuje swoje obowiązki? - że kasjer mając wątpliwości co do tożsamości i prawa do użytkowania karty odmówił akceptacji płatności kartą? - toż kasjer ma obowiązek to na bieżąco weryfikować.... a nawet w niektórych sytuacjach ma prawo kartę zatrzymać....

Są w sklepy w których nie można płacić kartą za transakcje z terminala tzn nie można zapłacić kartą np za opłacenie rachunków czy doładowanie konta w telefonie.
Druga sprawa sprzedawca odpowiada przed swoim pracodawcą i nie tylko. W razie jakikolwiek wątpliwości ma prawo odmówić sprzedaży bez względu na to czy płatność jest gotówką czy kartą.

Markiz:
Umowy z Visą i Marstercardem mają zazwyczaj zapis, że skoro jest na drzwiach znaczek, iż przyjmują płatność kartą to nie mogą odmówić - inaczej mogą stracić terminal.

Ale rzeczywiście, w przypadku wątpliwości, sprzedawca ma prawo potwierdzić tożsamość kupującego, a właściwie jej zgodność z danymi na karcie.

drzemik napisał:
Markiz:
Umowy z Visą i Marstercardem mają zazwyczaj zapis, że skoro jest na drzwiach znaczek, iż przyjmują płatność kartą to nie mogą odmówić - inaczej mogą stracić terminal..
1) niestety nie jestem w posiadaniu takiej umowy więc nie jestem w stanie zweryfikować tej informacji..:(
2) nie sądzę aby została wypowiedziana umowa o świadczeniu uslugi z powodu tego ,że kasjer nie mogąc zweryfikować tożsamości i prawa do użytkowania kartą jakiegoś małolata odmówił sprzedaży produktu.... -tym bardziej ,że zapewne umowa wskazuje przypadki w jakich okolicznościach przed upływem terminu na który została zawarta może być wypowiedziana...tym bardziej ,że umowa nakłada na kasjera obowiązek weryfikacji danych widniejących na karcie z tożsamością posiadacza...

Ale przecież są konta dla nastolatków - to trudno, żeby pełnoletnia osoba korzystała z konta >13..

1)nie wiemy co to była za karta płatnicza...- może "platynowa" VIP'owska... ,po drugie jeśli założę dziecku konto to nie znaczy ,że nie mam dostępu do jego karty ,a co za tym idzie możliwości z jej skorzystania....

2) nie mówię już o sytuacji ,że de facto karta płatnicza stanowi własność banku....

Powrót