Odmowa zarejestrowania w UP

• Autor wątku Autor wątku mon_bar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mon_bar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Chcąc zarejestrować się w UP (jesienią 2013 r.) jako osoba bezrobotna okazało się, że moja poprzednia rejestracja w tym urzędzie nastąpiła w momencie, kiedy jeszcze pracowałem. Odmówiono mi rejestracji, kazano sprawdzić świadectwo pracy od poprzedniego pracodawcy. Nazwano mnie oszustem, powiedziano, że chcę zataić informacje itp.
Po sprawdzeniu u poprzedniego pracodawcy zgodności dat na świadectwie pracy i dokumentów w archiwum w UP okazuje się, że teoretycznie nie są one błędne. Wiadomo, że zarejestrowałem się 10 października, a dopiero 17 października 2011 r. wygasła moja umowa. Nie wiem gdzie tkwi błąd i kto zawinił. Dodam, że nie przysługiwał mi wtedy zasiłek dla bezrobotnych, ani żadne inne świadczenia. Nie miałem więc żadnych podstaw do „oszustw”, ani nie odniosłem żadnych korzyści. Tamta umowa została wypowiedziana za porozumieniem stron po moim dłuższym zwolnieniu lekarskim i pobycie w szpitalu (pewnie to i tak nie ma znaczenia).
Na szczęście szybko podjąłem nową pracę i nie potrzebowałem tej rejestracji w UP.

Aktualnie nadal pracuję, ale chcę wyprostować sprawę, gdyż myślę o prowadzeniu własnej działalności gospodarczej i skorzystaniu z dofinansowań i wsparcia z UP (do czego potrzebna by mi była wcześniejsza rejestracja).
Proszę o podpowiedzenie jak z tego wybrnąć. Czy w UP mogą mi kolejnym razem odmówić rejestracji / prawa do zasiłku (w przypadku utraty pracy)? A nawet jeżeli wina jest po mojej stronie (ja popełniłem błąd) to co mam zrobić? Chciałbym wiedzieć na czym stoję przed wizytą w UP. Pewnie wystarczyła by zwykła chęć pomocy i wyjaśnienia sprawy ze strony „urzędników”, ale trudno tam o przychylność.

P.S. Dodam tylko, że wystarczyło by, abym przy próbie rejestracji nie pokazał tamtego świadectwa pracy i wszystko było by ok., po prostu nie było by tematu. Nie chcę jednak tak postąpić, bo wtedy naprawdę zostanę oszustem.

Z góry dziękuję uprzejmie za pomoc,

- Marcin

mon_bar napisał:
Wiadomo, że zarejestrowałem się 10 października, a dopiero 17 października 2011 r. wygasła moja umowa. Nie wiem gdzie tkwi błąd i kto zawinił.
Nie miałeś prawa do uzyskania statusu bezrobotnego w tracie trwania umowy, a jednak rejestracji dokonałeś. Odpowiedzialność zatem spada na ciebie.
mon_bar napisał:
Nie miałem więc żadnych podstaw do „oszustw”, ani nie odniosłem żadnych korzyści.
A ubezpieczenie zdrowotne? Zostałeś do niego zgłoszony od chwili dokonania rejestracji. Ubezpieczenie zdrowotne bezrobotnych opłaca nikt inny jak reszta społeczeństwa...także jednak coś wyłudziłeś.
mon_bar napisał:
gdyż myślę o prowadzeniu własnej działalności gospodarczej i skorzystaniu z dofinansowań i wsparcia z UP
Nie ma takiej możliwości dopóki nie jesteś osobą bezrobotną.
mon_bar napisał:
Czy w UP mogą mi kolejnym razem odmówić rejestracji / prawa do zasiłku (w przypadku utraty pracy)?
Jeśli w chwili rejestracji spełniał będziesz warunki do nabycia statusu osoby bezrobotne, to UP nie może odmówić ci rejestracji. Prawo do zasiłku to zupełnie odrębna sprawa. Poczytaj: http://forumprawne.org/bezrobocie/457259-bezrobotny-prawo-do-zasilku.html
mon_bar napisał:
Pewnie wystarczyła by zwykła chęć pomocy i wyjaśnienia sprawy ze strony „urzędników”, ale trudno tam o przychylność.
Nie, teraz musi zostać wznowione postępowanie i anulowana poprzednia rejestracja. Nie ma to jednak wpływu na zarejestrowanie w tym momencie o ile będziesz spełniał warunki do nabycia statusu bezrobotnego.

Ostatnia edycja:
Powrót