Odmowa zatrudnienia na okres 3 miesięcy po stażu - jakie konsekwencje?

• Autor wątku Autor wątku Platinum267
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Platinum267

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Jestem na stażu który trwa do 9 Sierpnia, po tym okresie pracodawca ma mnie zatrudnić na okres 3 miesięcy - Ponieważ taki był warunek przyznania stażu. Jeżeli odmówię tego zatrudnienia na rzecz wyjazdu za granicę, to wiadomo że to będzie moja wina i w związku z tym moje pytanie brzmi: Czy jedyną tego konsekwencją będzie utrata statusu bezrobotnego na 120 dni lub więcej i zakaz rejestracji przez ten czas w PUP na terenie całej Polski? Czy prócz tego mimo wszystko kończąc staż będę musiał jednak zwracać koszty badań lekarskich i pieniądze za bilety miesięczne które mi PUP zwracał? Drugi wariant na pewno obowiązywałby gdybym pojechał za granice w trakcie stazu i z mojej winy ten staż zostałby przerwany.

Zwrot za badania oraz zwrot to co otrzymałaś od PUP.

TyperekS napisał:
Zwrot za badania oraz zwrot to co otrzymałaś od PUP.
No niekoniecznie... konsekwencje, o których Pan pisze są związane z przerwaniem stażu z winy bezrobotnego, ale w jego trakcie. Odrzucenie propozycji pracy po stażu skutkować może utratą statusu osoby bezrobotnej na 120, 180 lub 270 dni, bez zwrotu kosztów stażu.

Ostatnia edycja:
No właśnie też mi się tak wydaje. Poinformowałem o tym panią kadrową że po stażu chciałbym odejść bez zwracania kosztów za bilet i badania lekarskie to odpowiedziała mi podobnie jak @Kosssz. Chyba że sama nie do końca się orientowała... Nawet gdybym przerwał staż z mojej winy to i tak nie zwracałbym pieniędzy ze stypendium które otrzymałem o czym poinformowała mnie pani z PUP. Jednak nasuwa mi się drugie pytanie. Gdy po miesiącu pracy na obowiązkowej umowie 3 miesięcznej przerwałbym pracę z powodu wyjazdu za granicę to by sytuacja wyglądała inaczej czy dalej to samo? Wszakże umowa byłaby podpisana już z pracodawcą z PUP'u już bym dawno był wyrejestrowany.

Powrót