odmowa zatrudnienia po stażu

• Autor wątku Autor wątku kropka112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kropka112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam,

otóż mam taką sprawę. UP skierował mnie na staż gdzie atmosfera jest nie do wytrzymania, siedzię przez 8 h zupełnie bezczynnie i ogólnie mówiąc mam tego stażu juz po dziurki w nosie... 4 mce jakos jeszcze wytrzymam, ale jak pomysle ze mam byc tam zatrudniona przez kolejne 3 to aż nie wiem... i tu pojawia sie moje pytanie, co jezeli odmówie zetrudnienia po uplynienciu stazu? oraz jezeli juz pracodawca na minimalnie jaki etat musi mnie zatrudnić?
z góry dziękuję za odpowiedz.
pozdrawiam

A co ci przeszkadza w zatrudnieniu na 3 lata i dostawaniu pieniedzy za 8h bezczynnego siedzenia ?

to, że nie będę bezczynnie siedzieć bo nie jestem typem osoby, której szczytem marzeń jest siedzenie przez 8h dziennie i gapienie się w ścianę nic nie robiąc... wybacz ale moje aspiracje są troszeczkę wyższe...

co jezeli odmówie zetrudnienia po uplynienciu stazu?
Zależy czy twój PUP uzna odmowę za uzasadnioną. Jeśli nie, to utracisz status osoby bezrobotnej na okres 120,180 lub 270 dni. Jest bardzo mało prawdopodobne, aby PUP uwzględnił za 4 m-ce twoje tłumaczenie, jeśli na bieżąco nie będziesz zgłoszała swoich zastrzeżeń do realizacji stażu.
jezeli juz pracodawca na minimalnie jaki etat musi mnie zatrudnić?
Zależy od postanowień umowy stażowej (cywilno-prawnej) zawartej pomiędzy PUP a pracodawcą.

rozumiem, że zależy ale czy zdarzają się np. takie przypadki że 1/8 lub nawet 1/16 etatu?

rozumiem, że zależy ale czy zdarzają się np. takie przypadki że 1/8 lub nawet 1/16 etatu?
Myślę, że bardzo bardzo rzadko. Z reguły PUP-y konstruują umowy stażowe w taki sposób, żeby jednocześnie zapewnić bezrobotnemu zatrudnienie na pewien czas po stażu. Wtedy osoba taka przestaje zasilać szeregi bezrobotnych, a pieniądze za które zorganizowany został staż są wydane efektywnie i o to w tym wszystkim chodzi. Moim zdaniem 1/2 etatu (w przypadku umowy o pracę) to i tak ukłon w stronę pracodawcy.

Taki sam przypadek jak mój....8h bezczynnego siedzenia masakra jakaś. Są osoby, które myślą "o jak super nic nie robić i zarabiać" ... 8h bezczynnego siedzenia to katorga jakaś, po odbyciu stażu mój pracodawca stwierdził, że bardzo duże doświadczenie zdobyłam, rzecz w tym że jak już przyszłam do firmy wszystko umiałam a jak z niej po 6 miesiącach wyszłam to nic nie zyskałam oprócz straconych nerwów. Nie dostałam umowy po stażu mimo tego, że jest to obowiązek pracodawcy. Jeśli pracodawca nie da umowy, konsekwencje są takie, że będzie miał problem w pozyskaniu kolejnego stażysty i będzie musiał zwracać pieniądze, które Urząd Pracy płacił dla pracownika
Po odmowie nie przyjęcia umowy jest się wyrejestrowanym z Urzędu Pracy, chyba że osoba taka ma jakieś szczególne wyjaśnienie. U mnie w firmie akurat było zimno, ogrzewanie nie było włączane a po jakimś czasie pracodawca wypłacał dla pozostałych pracowników połowę pensji.
Akurat mam dobre argumenty, więc z takimi argumentami można nawet wybrać się do dyrektora Urzędu Pracy ;)

w moim przypadku jest tak samo, również jak i w przypadku iza9032 ogrzewanie na recepcji gdzie pracuje jest słabe i codziennie muszę ubierać się grubo by bardzo nie marznąć.

Ponadto pracuję w godz. 14 - 22 i wydaje mi się, że godziny wieczorowe są zabronione dla stażysty i powinnam to zgłosić. Czy się mylę?

Czy mogę coś zrobić by mnie potem tam nie zatrudniono? Chcę ubiegać się o dotacje z UP projekt "własna firma" na otwarcie działalności czy to wystarczy by odmówić przyjęcia umowy bez konsekwencji wyrejestrowania??

Ostatnia edycja:
solsticex napisał:
pracuję w godz. 14 - 22 i wydaje mi się, że godziny wieczorowe są zabronione dla stażysty i powinnam to zgłosić. Czy się mylę?
Zabroniona jest praca w porze nocnej, tj. 22.00-6.00 chyba, że UP takie pozwolenie wydał.
solsticex napisał:
Chcę ubiegać się o dotacje z UP projekt "własna firma" na otwarcie działalności czy to wystarczy by odmówić przyjęcia umowy bez konsekwencji wyrejestrowania??
To już zależy od oceny sytuacji przez konkretny PUP. Proponuję jeszcze przed zakończeniem stażu oficjalnie zawiadomić/zadeklarować w PUP chęć podjęcia samozatrudnienia. Aczkolwiek nie wystarczy napisać po prostu, że masz taki zamiar... powinien on być poparty jakimiś konkretami np. opracowanie biznesplanu, listy intencyjne od ewentualnych kontrahentów czy wszelkie inne kroki zmierzające do podjęcia DG świadczące, że myślisz o tym poważnie.
Natomiast wszystko też będzie zależało czy będą jeszcze na ten cel środki finansowe. Masz pewność, że po zakończonym stażu UP (domyślam się, że tam się będziesz starała o dofinansowanie) będzie jeszcze posiadała środki i czy na pewno możesz z nich skorzystać?

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Proponuję jeszcze przed zakończeniem stażu oficjalnie zawiadomić/zadeklarować w PUP chęć podjęcia samozatrudnienia. Aczkolwiek nie wystarczy napisać po prostu, że masz taki zamiar... powinien on być poparty jakimiś konkretami np. opracowanie biznesplanu, listy intencyjne od ewentualnych kontrahentów czy wszelkie inne kroki zmierzające do podjęcia DG świadczące, że myślisz o tym poważnie.
Tak, biznesplan już mam napisany i cały formularz jest gotowy wystarczy tylko go zanieść.
Kosssz napisał:
Masz pewność, że po zakończonym stażu UP (domyślam się, że tam się będziesz starała o dofinansowanie) będzie jeszcze posiadała środki i czy na pewno możesz z nich skorzystać?
Jeśli chodzi o dofinansowanie z UP to nie mam pewności co do otrzymania ale wywnioskowałam, że mam duże szanse ponieważ termin składania formularzy był do 31.01.14 lecz został przedłużony, prawdopodobnie została złożona niewystarczająca ilość formularzy (lub znów się mylę). Oprócz dofinansowania posiadam dodatkowe środki własne na otwarcie takiej działalności.

Co do wypowiedzenia umowy o pracę po zakończeniu stażu nie będę musiała tego robić, gdyż doszłam do porozumienia z pracodawcą i nie będzie mi przedłużać umowy.

Dziękuję za pomoc :)

solsticex napisał:
Jeśli chodzi o dofinansowanie z UP to nie mam pewności co do otrzymania ale wywnioskowałam, że mam duże szanse...
Nie chodzi mi o pewność (na etapie składania wniosku nie ma nawet o tym mowy) ani o indywidualne odczucia, a o spełnianie kryteriów formalnych.
Na etapie składania wniosku twój UP powinien ci takiej informacji udzielić... czy spełniasz kryteria formalne czy też nie.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
czy spełniasz kryteria formalne czy też nie.
Będę spełniać te kryteria dopiero po zakończeniu stażu.

Ostatnia edycja:
Powrót