odmowa zeznań , czy może?

• Autor wątku Autor wątku Agaa110
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Agaa110

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witam, mój dziadek dostał wezwanie na sprawę w sprawie swojego zmarłego Brata, który był internowany . Od czego jego śmierci minęło około 10 lat. Jego synowie założyli sprawę o odszkodowanie . Mój dziadek jest dla nich wujkiem. Ma chore serce i jest w podeszłym wieku. W związku tym, może on odmówić zeznań?

CHodzi o pouczenie dotyczące obowiązków światka w postępowniu karnym?
Oczywiście czytałam to, ale zastanawia mnie to, czy z racji tego, że dziadek był bratem poszkodowanego, to czy może odmówić zeznań? Czy bardziej chodzi oto, kto wystapił do Sądu o odszkodowanie (czyli dzieci zmarłego ojca) ?

I nie jest napisane kto wytoczył sprawę -to są nasze przypuszczenia, że o odszkodowanie wystąpiły dzieci.

Nie sądzę, żeby dziadek mógł odmówić złożenia zeznań, ponieważ w tego typu sprawie nikt nie jest oskarżony. Takie prawo przysługuje tylko osobom bliskim dla oskarżonego.

Może za to starać się uzyskać usprawiedliwienie niestawiennictwa na rozprawie od lekarza sądowego (lista takich lekarzy powinna znajdować się na stronie internetowej sądu, który go wezwał). Nie ma jednak żadnej gwarancji, że je uzyska, to zależy tylko od lekarza.

Co więcej - nawet, gdyby uzyskał usprawiedliwienie to sąd nie musi rezygnować z przesłuchania go, może odłożyć je na później lub skorzystać z możliwości przesłuchania go w miejscu zamieszkania.

Ostatnia edycja:
Powrót