Odmowa zeznań-PILNE!!

• Autor wątku Autor wątku aniolek87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
aniolek87

aniolek87

Stały bywalec
Odpowiedzi
559
Jeżeli na mój wniosek wszczęto postępowanie w sprawie wyłudzenia ,sprawa nadal jest w prokuraturze a ja chcę odmówić zeznań, świadkowie poszli na ugodę oprócz jednego, moje zeznania nie będa brane pod uwagę, czy jeśli sprawa trafi do sądu będę mogła bronić mojego narzeczonego przed tym jedynym świadkiem? Czy też nie będę już dopuszczona do głosu?
Mam dowody w postaci sms, że ta kobieta jest niewiarygodna.
dodam ze na moj wniosek toczy sie przeciwko niej postepowanie z prywatnego aktu oskarzenia o grozby i znieslawienie...

Jeśli odmówisz składania zeznań i zdania nie zmienisz do czasu w którym miałoby nastąpić ewentualne przesłuchanie, to przesłuchiwana nie będziesz. Natomiast inne niż zeznania dowody (jak sms-y itp.) będą dla Sądu dostępne i będą mogły być przeprowadzone o ile któraś ze stron o to zawnioskuje a Sąd się zgodzi (czyli wniosek uwzględni).

kadi a do kogo mam złożyć wniosek o dołączenie smsów i innych rzeczy jako dowód w sprawie.

Nie jestem prawnikiem ale takie rzeczy to raczej do prokuratury lub do adwokata w zaleznosci czxy bronisz/czy karasz

aniolek87 napisał:
kadi a do kogo mam złożyć wniosek o dołączenie smsów i innych rzeczy jako dowód w sprawie.

Do organu prowadzącego postępowanie (sprawę). Przy czym rozpoznanie tego wniosku będzie obowiązkowe jeżeli jesteś stroną w sprawie

Kadi a W jakim momencie złożyć wniosek dowodowy czy jeszcze podczas postępowania przygotowawczego czy już w sądzie?czy jeśli odmówie zeznań to czy sąd będzie je brał pod uwagę. I czy będe miała coś do powiedzenia jako strona postępowania w momencie jak będzie zeznawać ta dziewczyna

aniolek87 napisał:
Kadi a W jakim momencie złożyć wniosek dowodowy czy jeszcze podczas postępowania przygotowawczego czy już w sądzie?

Ocena należy do składającego wniosek. Na obu wymienionych etapach jest to dopuszczalne.

czy jeśli odmówie zeznań to czy sąd będzie je brał pod uwagę.

Jeśli masz prawo odmówić składania zeznań i zrobisz to w wyznaczonym przez procedurę terminie (nie później niż przed rozpoczęciem pierwszego przesłuchania w postępowaniu sądowym) to Sąd nie będzie mógł opierać się na Twoich zeznaniach przy ustalaniu stanu faktycznego sprawy.

I czy będe miała coś do powiedzenia jako strona postępowania w momencie jak będzie zeznawać ta dziewczyna

To zależy od dokładnej sytuacji w jakiej dojdzie do przesłuchania (etap postępowania, Twoja rola w nim itp.).

WItam
Mam takie pyatnie czy jeśłi nie zostałam poinformowana o prawie do odmowy składania zeznan(mój mąż jest oskarzony) a nie chce byc wogole swiadkeim w sprawie to gdzie mam to zgłosic?Czy to ma byc jakies pismo,czy musze zostac znow przesluchana?

A czy byłaś już przesłuchiwana przez Sąd w tej sprawie?

nie byłam jeszcze. jedynie przez policje. Chcialabym aby moje zeznania nie zostały dołączone do sprawy.

Dołączone do sprawy jako jeden z dokumentów w aktach sprawy tak czy owak będą.
Jeśli podejrzany jest dla Ciebie osobą najbliższą (a mąż jest, pozostaje jedynie pytanie czy mąż jest już podejrzanym, tzn. czy ma postawione zarzuty) masz prawo złożyć - najpóźniej do rozpoczęcia pierwszego Twojego przesłuchania przed Sądem - oświadczenie, że korzystasz z prawa do odmowy składania zeznań w sprawie. Oświadczenie takie możesz złożyć na piśmie lub ustnie - do protokołu.

O prawie odmowy składania zeznań były już rozmowy na forum. Możesz sobie doczytać przy pomocy opcji "szukaj".

Ostatnia edycja:
dziękuje bardzo. Tak ma juz postawione czyli pewnie musze to do Prokuratury dostarczyc.

paola tak, to wyglada podobnie jak u mnie

Powrót