odmowa zeznań [proszę o szybką odpowiedź]

• Autor wątku Autor wątku krystyna12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krystyna12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!!

Jakie konsekwencje grożą mi [nie mając z tym nic wspólnego] w momencie odmówienia odpowiedzi na pytania policjanta o osobę podejrzaną w kwestii posiadania kradzionego [znalezionego!] przedmiotu?

Policjant prosi mnie o podanie danych osobowych bliskiej mi osoby.
Ja odmówiłam. Jakie mogą być tego skutki?

Proszę o odpowiedź prostym językiem.

Z góry gigantyczne dziękuję:!:

a) tak, spisywał protokół
b) nie jest to rodzina, to mój partner [od kilku dobrych lat]

Jest to mój partner, ale nie mieszkamy razem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przede wszystkim należało by znać dokładnie treść protokołu - zwłaszcza treść artykułów z których zostałaś pouczona przed rozpoczęciem przesłuchania (na pewno 233 par. 1 k.k., ale czy także np 182 par. 1 k.p.k., 183 par. 1 k.p.k. lub 185 k.p.k.).
Dalej - należało by znać szczegóły znajomości z tym partnerem, bo skoro jest to Twój partner, ale nie mieszkacie razem (a co za tym idzie nie prowadzicie wspólnego gospodarstwa domowego) to trudno byłoby przyjąć że zachodzi tu konkubinat.

W Twojej sytuacji mogą więc wystąpić dwie sytuacje:
a) nic Ci nie grozi,
b) grozi Ci odpowiedzialność karna za zatajenie prawdy.
Nie znając wskazanych powyższej szczegółów, nie da się nic więcej odpowiedzieć.

Nie zostałam pouczona przed rozpoczęciem przesłuchania. O ile w ogóle można to nazwać przesłuchaniem. Prawdopodobnie policjant próbował mnie nastraszyć prawnymi sformułowaniami abym dała mu informacje których potrzebuje. Zagroził mi, że jeśli nie odpowiem mu na pytanie będę miała problemy z tego powodu, gdyż uchylam sie od odpowiedzi, oraz będę wzywana na komendę w celu niewiadomo jakim....

Powrót