Odmowa zwrotu kosztów przesyłki

• Autor wątku Autor wątku kszym
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kszym

Użytkownik
Odpowiedzi
166
W listopadzie 2014 r. kupiłem telefon przez Allegro, opcja „Kup teraz”. Po pięciu miesiącach reklamowałem go u sprzedającego na podstawie Ustawy z powodu niesprawności. Żądałem wymiany telefonu i zwrotu kosztów przesyłki do sprzedającego. Po 12. dniach sprzedający odesłał na swój koszt naprawiony telefon. W załączonym piśmie napisał, że nie uznał reklamacji, ale w ramach dobrej współpracy z klientem, w zewnętrznym serwisie wykonano naprawę gwarancyjną, z wpisaniem jej do gwarancji. Sprzedający odmówił jednak zwrotu kosztów przesyłki do niego z powodu nie uznania reklamacji.
Uważam, że skoro naprawę wykonano w ramach gwarancji i sprzedający pokrył również koszt odesłania telefonu, to – mimo słów o oddaleniu reklamacji - w rzeczywistości sprzedawca reklamację uznał, tyle że zamiast wymiany nastąpiła naprawa. Niezależnie od tego, w art. 8 ust. 2 Ustawy nie ma wyjątku dla nie uznanych reklamacji.

1. Jak zmusić sprzedającego do zwrotu kosztów przesyłki? Po wysłaniu do niego żądania zwrotu odpisał, że nie odda tych pieniędzy, z poprzednimi argumentami.
2. Czy e-sąd rozpatruje takie sprawy? Firma sprzedającego jest w innym mieście i do tradycyjnego sądu musiałbym dojeżdżać 300 km.
3. Czy rzecznik konsumentów może wystąpić do sądu w takiej sprawie?

Ad 1) Zbierz papiery i udaj się do Rzecznika Konsumentów.

Ad 2) Jeśli pozwany złoży sprzeciw sprawa trafi do SRejonowego.

Ad 3) Rzecznik sporządza pozew i na tym jego rola się kończy. Do reprezentowanie Cię w Sądzie masz adwokata itp.

Najbardziej potrzebuję pewności, że w kompetencji e-sądu jest taka sprawa.

Czytałem, że rzecznik nie tylko składa pozew, ale i uczestniczy w postępowaniu jako odpowiednik prokuratora.

W sumie ciekawe...mnie napisał tylko pozew a bronić się musiałem sam.

Przy okazji podejdę i się spytam jak to wygląda u mnie w mieście... :what:

Powrót