Odmowa zwrotu towaru z Allegro

• Autor wątku Autor wątku Rado2137
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rado2137

Dzień dobry wszystkim! 11 października bieżącego roku zakupiłem na portalu Allegro pad do konsoli Xbox One. Sprzedający zawarł w opisie oferty informacje o tym, że sprzęt jest powystawowy sprowadzany z Wielkiej Brytanii i jest używany. Po odebraniu pada okazało się, że wadliwie działa jeden z drążków w związku z czym (tu popełniłem jak się okazuje błąd) postanowiłem pada rozkręcić, aby go przeczyścić. Niestety to nie pomogło i odesłałem produkt do sprzedawcy. Sprzedawca odmówił zwrotu pieniędzy, a także wymiany towaru, ponieważ w padzie została naderwana naklejka producenta co świadczy o tym, że pad został rozkręcony - przyznałem się do tego, jednak zauważyłem, że w regulaminie oferty nie ma ani słowa o tym, że sprzedawca może odmówić wymiany towaru lub zwrotu pieniędzy jeśli pad został rozkręcony, nie ma także informacji o tym, że naklejka producenta spełnia formę plomby gwarancyjnej. Czy sprzedawca miał prawo odmówić w tym przypadku zwrotu pięniędzy lub odmówić wymiany towaru? Z góry dziękuję za wszelką pomoc w tej sprawie.

Masz pełne prawo w ciągu 14 dni zwrócić każdy (*) towar zakupiony przez Internet bez podania przyczyny. Musisz tylko napisać stosowne oświadczenie.

loco1 napisał:
@pracus

Nie piszesz prawdy.

Piszę to, co mówi Ustawa o prawach konsumenta. Oczywiście zakładam, że kupującym jest konsument, a sprzedającym przedsiębiorca.

loco1 napisał:
Po co się przekomarzasz, skoro nie znasz/nie rozumiesz ustawy?

Po co się unosisz i wymądrzasz, skoro nic nie wskazuje na to, żebyś miał rację? Znam ustawę. Pomijając wyjątki, których najpewniej nie dotyczy omawiany przykład, jest tak, jak napisałem.

Jestem pod wrażeniem, że wydusiłeś z siebie w końcu jakiś konkret, który jako tako zahacza o pomoc pytającemu, zamiast być wyłącznie lichą zaczepką reperującą ego piszącego. Brawo!

Różnicę widzę, choć może jest dla ciebie niesłychane, że są na świecie inne osoby poza tobą rozumiejące prawo cywilne. Wynika ona z zastosowanego w mojej krótkiej odpowiedzi uproszczenia, które dla meritum nie ma znaczenia. Szkoda tylko, że zamiast rozwinąć wątek tak, by pomógł pytającemu, skupiasz się na prowokacjach. Jeśli jednak już czepiamy się szczegółów, to zdanie "masz pełne prawo w ciągu 14 dni zwrócić..." jest prawdziwe zarówno w kontekście terminu złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy, jak i w konktekście terminu kolejnych 14 dni na fizyczny zwrot towaru.

pracus napisał:
Po co się unosisz i wymądrzasz, skoro nic nie wskazuje na to, żebyś miał rację?

Następny magik który słyszy dzwony ale nie wie w którym kościele :o

Teoretycznie ma prawo odstąpić od umowy - ale ze względu że pad został rozkręcany sprzedający nie ma obowiązku go przyjąć :) druga sprawa nie wiadomo czy sprzedający jest firmą a kupujący konsumentem.

A twierdzisz że sprzedający ma obowiązek bezwzględnie przyjąć nawet niepełnowartościowy, rozkręcany, bez plomby - być może uszkodzony towar ?

Jeśli to odstąpienie bez podania przyczyny od umowy zawartej na odległość i spełniające ustawowe wymogi - to oczywiście jest skuteczne. A sprzedawca może sobie zrobić z towarem, co tylko zechce, bo należy do niego.

Powrót