Odmówiono mi ubezpieczenia z powodu dziecka.

• Autor wątku Autor wątku marek.l5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek.l5

Stały bywalec
Odpowiedzi
472
Mam pytanie. Moja siostra samotnie wychowuje dziecko , w związku z ciężką sytuacją , pobiera zasiłek z Pomocy Społecznej, jest również zarejestrowana w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku , ale Urząd Pracy ubezpiecza ją i jej dziecko.
Co miesiąc , jezdzi podpisywać się w Urzędzie Pracy. Ostatnio jednak , odmówiono jej dalszego rejestrowania jako osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku , ze względu na to iż nie chce podjąć pracy. W małej miejscowości w której mieszka nie ma żłobka , ani możliwości zostawić swojego rocznego dziecka komukolwiek.
Proszę o pomoc , czy to jest zgodne z prawem ? Czy kobiecie samotnie wychowującej roczne dziecko można odmówić ubezpieczenia w Urzędzie Pracy ? :(

Można.Bo w Urzędzie Pracy rejestrują się bezrobotni.A bezrobotnym jest między innymi ten, kto wyraża gotowość do podjęcia pracy.A siostra takiej gotowości nie wyraża.

Jest mała szansa - jeżeli praca miałaby być poza miejscem zamieszkania, to z uwagi na fakt, iż dziecko nie ukończyło 4 roku życia można spróbować odwołać się od decyzji o pozbawieniu statusu bezrobotnego z powołaniem się na art. 178 par. 2 Kodeksu Pracy.

Nie gwarantuję jednak wyniku sprawy.

Powrót