odmówiono wszczęcia postępowania! POMÓŻCIE!!!

• Autor wątku Autor wątku konstancja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konstancja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam wielką prośbę. Mój problem jest następujący: odmówono mi wszczęcia dochodzenia wobec braku znamion przestępstwa art. 17§1 pkt.2 w zw z art.12 kk. Chodzi o groźby karalne skierowane na moją osobę. Moja Obawa przed ich spełnieniem jest uzasadniona (art. 190§1 kk w zw z art.12 kk) ponieważ wcześniej została naruszona brutalnie moja nietykalność cielesna. Jakim artykułem mogę się odwołać???? Na co się powołać???Bardzo proszę o pomoc!

W odwołaniu nie musi Pan podawać artykułów.
na odmowie powinno być pouczenie, gdzie i jak się odwołac.
Czy postanowienie było uzasadnione w jakiś sposób?

W uzasadnieniu jest tylko wspomniane, że prokurator po zapoznaniu się z aktami sprawy na podstawie art. 305 § 3 i 325e § 2 kpk zatwierdza postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania. Ja po prostu MUSZĘ powołać się na jakiś konkretny artykuł, żeby do nich jakoś trafić! Napisano mi też: na początku pisma, że mam się odwołać do sądu właściwego, a kilka punktów dalej, że w ciągu 7u dni od otrzymania odmowy, mogę się odwołać do prokutatury!!!
To gdzi w końcu powinnam się odwołać??? i jak?? błagam, pomóżcie!!!

Do sądu za pośrednictwem prokuratora(tej prokuratury, która zatwierdziła postanowienie)

czyli...jak? w piśmie trzeba to jakoś zaznaczyć, czy po prostu ma to być odwołanie skierowane do sądu?

Do Sądu Rejonowego w Pani mieście za pośrednictwem Prokuratury Rejonowej w Pani mieście.
Składa się to pismo do Prokuratury.
Treść pisma powinna odpowiadać wymogom formalnym pisma procesowego:
http://forumprawne.org/o,29760.html
Termin na złożenie zażalenia jest 7 dniowy.

Skoro podstawą jest brak znamion, należy starć się uzasadnić, że znamiona wg Pani były(o ile tak Pani uważa), czyli np. że boi się Pani groźby.

Tak w ogóle to prosze napisać, jakiego rodzaju to były groźby.

Ten człowiek najpierw zastraszał mnie, że jeżeli nie wycofam założonej mu sprawy, to bardzo tego pożałuję. Zagroził, że jeśli jej nie wycofam to on założy mi sprawę, która będzie mnie dużo kosztować. Ta groźba może nie wydawać się poważna. Ale muszę wyjaśnić, że ja założyłam mu sprawę za pobicie. I dlatego, wiedząc na co go stać (jest bardzo agresywny i brutalny) moje obawy przed spełnieniem tych gróźb są uzasadnione. Dodam, że założył mi on sprawę, wykorzystując jedynie pewne fakty (naginając je znalazł we mnie winę, choć tak naprwdę ja jestem całkowicie niewinna).

Ale czy groził popełnieniem przestępstwa na Pani szkodę, lub na szkodę osoby najbliższej ?

[cytat="konstancja"] Zagroził, że jeśli jej nie wycofam to on założy mi sprawę, która będzie mnie dużo kosztować.[/cytat] To nie jest groźba karalna w rozumieniu KK

[cytat="konstancja"]Ten człowiek najpierw zastraszał mnie, że jeżeli nie wycofam założonej mu sprawy, to bardzo tego pożałuję. Zagroził, że jeśli jej nie wycofam to on założy mi sprawę, która będzie mnie dużo kosztować. [/cytat] Groźba spowodowania postępowania karnego nie stanowi groźby karalnej.

[cytat:2wf76iw8]
Groźba spowodowania postępowania karnego nie stanowi groźby karalnej.
[/cytat:2wf76iw8]

Tja. Bo jest groźbą bezprawną.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gro%C5%BAba_bezprawna

Wyjątek:

[cytat:2wf76iw8]
Nie stanowi groźby zapowiedź spowodowania postępowania karnego, jeżeli ma ona jedynie na celu ochronę prawa naruszonego przestępstwem.
[/cytat:2wf76iw8]

adammada no i cóż z tego że jest grożba bezprawna ? chcesz sie pochwalić wiedzą?

w końcu to forum prawne. pozostawiając takie stwierdzenie bez komentarza ktoś nie mający tej wiedzy mógłby to odebrać w ten sposób, że można grozić spowodowaniem postępowania karnego.

jak to się ma do tego konkretnego wypadku - nie wnikam.

ja tam nie lubię półprawd i niedopowiedzeń.

EDIT:Ale to już było....

co by nie mnożyć postów OT.

[cytat:3s1t020q]
Art. 191. § 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 12. Groźbą bezprawną jest zarówno groźba, o której mowa w art. 190, jak i groźba spowodowania postępowania karnego lub rozgłoszenia wiadomości uwłaczającej czci zagrożonego lub jego osoby najbliższej; nie stanowi groźby zapowiedź spowodowania postępowania karnego, jeżeli ma ona jedynie na celu ochronę prawa naruszonego przestępstwem.

[/cytat:3s1t020q]

Adammada, a gdzie w KK masz wskazanie, że groźba bezprawna jest ścigana sama w sobie?? Groźba bezprawna to odpowiednie zachowanie sprawcy niezbędne dla zaistnienia jakiegoś przestępstwa. Tutaj mamy do czynienia z [cytat:1wjwcpj6]Art. 190. § 1. Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej, jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona [/cytat:1wjwcpj6] To, że grożenie spowodowaniem postępowania karnego jest groźbą bezprawną nie stanowi znamienia groźby karalnej, gdzie sprawca musi grozić pokrzywdzonemu popełnieniem na jego szkodę przestępstwa.

Powrót