Odnośniki na stronie WWW

• Autor wątku Autor wątku DJ Danielus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DJ Danielus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Chciałbym prosić o odpowiedź pytanie związane z odnośnikami na stronie WWW.
Otóż chciałbym założyć własną stronę WWW. Jednak nie wiem czy nie łamię jakiegoś prawa podając odnośnik do innej strony internetowej, a dokładnie serwera z plikami. Strona ta, ani ów serwer nie zawierają treści nie zgodnych z prawem.
Moje pytanie brzmi: czy można ot tak po prostu zamieścić adres innego serwisu lub serwera nie pytając właścicieli o zdanie? Czy jest coś takiego możliwe?

Przeczytałem regulamin tego serwisu i odpowiedniej wzmianki dot. właśnie mojego pytania/problemu nie znalazłem, aczkolwiek potwierdzenia także.

Nie ma problemu o ile jest to link sensu stricto, a nie np. zlinkowane zdjęcie czy film.

Różnego rodzaju odsyłacze spełniają przede wszystkim rolę informacyjną, podają źródło danej informacji, możliwość ściągnięcia coś z danej strony, etc. Na zasadzie odnośników działają przecież różnego rodzaju wyszukiwarki – google.pl.
Pojawia się pierwszy problem czyli odnośniki a prawa towarowe, znaki chronione w tych odnośnikach, ewentualnie buttony jako znaki graficzne zastrzeżone. W amerykańskiej doktrynie i ustawodawstwie (na podstawie Gorgia Coputer System Protection Act) i orzecznictwa z tym związanego uznaje się, że granice swobody odsyłań miałoby być świadome działanie na szkodę konkurenta, wykorzystujące jego renomę lub efekty jego pracy (w Polskich warunkach, jest to np. wykorzystanie ośmieszające takich odnośników na stronie konkurenta, co można zakwalifikować jako efekt nieuczciwej konkurencji). Dlatego uważa się, że nie komercyjne odsyłanie, czysto informatyczne korzystają z pełnej swobody. Oczywiście reklama jest tylko jednym z wielu zadań odnośników.

Powrót