Odnotowanie w urzędzie pracy.

• Autor wątku Autor wątku Lestatt07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lestatt07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Dnia 17.10.2014r miałem zgłosić się w urzędzie pracy,żeby odnotować się. Nie zrobiłem tego.
Dziś jest 03.11.2014r dostałem list,że straciłem status osoby bezrobotnej na okres 120 dni.
Moje pytanie brzmi czy wiążą się z tym jakieś dodatkowe kary?
Czytałem trochę w innych tematach,że jest jakaś kara 500 zł.
Czy mnie też to dotyczy?
Pozdrawiam.

Jeśli w decyzji o utracie statusu bezrobotnego nie zawarto informacji o grzywnie - to nie będzie z tym problemu.

W liście,który dostałem nie ma żadnych informacji o jakiejkolwiek grzywnie tylko o utracie statusu osoby bezrobotnej.
Ok dziękuje za odpowiedź poczekam jeszcze,żeby 2-3 osoby to potwierdziły wtedy będę spokojny.
Pozdrawiam.

PUP nie nakłada kar finansowych za niezgłoszenie podjęcia pracy przez bezrobotnego. Kontrolę w tym zakresie przeprowadza Państwowa Inspekcja Pracy.

Zgodnie z art. 119 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy: "Bezrobotny, który podjął zatrudnienie, inną pracę zarobkową lub działalność gospodarczą bez powiadomienia o tym właściwego powiatowego urzędu pracy, podlega karze grzywny nie niższej niż 500 zł.
Sprawca nie podlega karze, jeżeli przed dniem rozpoczęcia kontroli w podmiocie kontrolowanym obowiązek, o którym mowa w art. 74, został już spełniony."

Ostatnia edycja:
Czyli tak podsumowując grzywnę zapłaciłbym jeśli bym podjął jakąś pracę nie zgłaszając tego wcześniej tak?
A jeśli nie wstawiłem się na odnotowanie i w chwili obecnej nie podjąłem żadnej pracy to nie grozi mi żadna grzywna dobrze zrozumiałem?
Pozdrawiam.

Dokładnie.
Kara grzywny grozi tylko za niezgłoszenie podjęcia pracy w ciągu 7 dni do PUP. Natomiast za niezgłoszenie się w wyznaczonym terminie, karą jest pozbawienie statusu bezrobotnego na okres 120,180 lub 270 dni (w Twoim przypadku jest to 120 dni) bez możliwości dokonania ponownej rejestracji w żadnym z PUP w RP przez ten okres.

To w takim razie już wszystko wiem.
Dzięki za odp :)
Pozdrawiam.

Powrót