Odowłanie się od wyroku za podwójny gaz

• Autor wątku Autor wątku jump0ncash
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jump0ncash

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam mam nadzieje ze uzyskam tu rade a nie zostane zbanowany za tego typu przestępstwo (jak w temacie) :P

Otóż w ubiegłym roku na drodze na jakiejs niewielkiej wsi zostalem zatrzymany jako kierujący i w badaniu wykazalo mi okolo 2.5 promila alko. w wydychanym pow. od zatrzymania prawka upłyneło już rok i 1 miesiąć, natomiast zabrane prawko na 3 lata.

Pytanie czy moge się teraz od wyroku odwołać i czy mam jakieś szanse, czym ewentualnie mogę się bronić kogo najlepiej wziąsc do pomocy??

A może jeszcze za wczesnie na odwołanie?? Hmm wyrażam skruche przez 5 lat prawo jazdy i zadnego mandatu za predkosc itp, czy to cos wplynie na wyrok?? Samochód jest pilnie potrzebny i kropka HELP!

od wyroku mozna sie odwolac w terminie 14 dni, rozumiem, ze wyrok zapadl juz dawno, wiec nie ma mowy o odwolaniu
prosze sie raczej cieszyc, ze przy takim stezeniu nie dostal pan zakazu np. na 10 lat

Nie ma możliwości skrócenia zakazu.

Czy to są pewne informacje?? jak to przeciez od kazdego wyroku mozna sie odwolac Mysle ze to troche niesprawiedliwe

Morderców i pedofili wypuszczają nieraz po polowie kary dlaczego niema takiej możliwości w tym przypadku?

Od wyroku mógł się Pan odwołać po jego wydaniu. Rok później to już za późno.
Gdyby orzeczono karę pozbawienia wolności, też mógłby Pan uzyskać warunkowe zwolnienie.

Zakazu nie da się skrócić - tak stanowi kodeks karny.

Hmmm źle mnie wszyscy chyba zrozumielsicie mi nie chodzi o odwolanie sie do tego wyroku, mi chodzi o zwrocenie sie z prosbą o skrocenie kary minelo juz 50% kary co musze zrobić by sprawa ruszyła?

Pan chce skrócić zakaz prowadzenia pojazdów?

Jesli tak to - Nie da się tego zrobić.

[cytat="atmosphere"]Pan chce skrócić zakaz prowadzenia pojazdów?

Jesli tak to - Nie da się tego zrobić.[/cytat]

A ja mysle ze pan sie myli

Czy mogl by ktoś mi pokazać gdzie jest napisane że skazany niemoze sie ubiegac o ułaskawienie lub tez zlagodzenie kary?

Przeciez nawet za morderstwo skazani wychodzą wczesniej.

O ułaskawienie może Pan pisac do Prezydenta RP. Nie słyszałem by Prezydent skrócił komuś zakaz. Ale próbowa mozna. Chciaz to trochę tak, jakby pan pisał do Billa Gatesa żeby zaczął panu wypłacać kieszonkowe.

KK nie przewiduje możliwości skrócenia zakazu - art.84kk.

Jak juz wspomniano - warunkowe przedterminowe zwolnienie dotyczy osób pozbawionych wolności.

Jesli moje posty nie przekonują Pana, prosze poczekać na wypowiedzi innych użytkowników.
Pozdrawiam

[cytat:36nz2jde]Pan chce skrócić zakaz prowadzenia pojazdów?
Jesli tak to - Nie da się tego zrobić.

A ja mysle ze pan sie myli [/cytat:36nz2jde]

I ma Pan rację

Poza ułaskawieniem jest jeszcze jedna możliwość - ustawa amnestyjna.
W tym celu należy podążać ścieżką legislacyjną, a więc:
1. przekonać Senat albo Prezydenta albo Radę Ministrów albo grupę 15 posłów albo stałą komisję sejmową albo 100 tyś. obywateli do skorzystania z inicjatywy ustawodawczej
2. przekonać większość posłów aby głosowali za
3. przekonać większość senatorów aby głosowali za, a gdy to się nie uda to
3a. przekonać bezwzględną większość posłów aby odrzuciła sprzeciw Senatu
4. przekonać prezydenta żeby nie zawetował ustawy, a gdy się nie powiedzie to
4a. przekonać 3/5 posłów o konieczności odrzucenia weta.
5. Odczekać okres vacatio legis
6. Odpalić samochód i w drogę

[cytat="jump0ncash"]
Przeciez nawet za morderstwo skazani wychodzą wczesniej.[/cytat]
Żeby wychodzili najpierw muszą siedzieć.
jump0ncash mylisz środki karne (zakaz prowadzenia pojazdów) z karą pozbawienia wolności.

Skrócenie wymienionego okresu może nastąpić tylko w wyniku ułaskawienia przez prezydenta.

[cytat="Yossarian"]

Skrócenie wymienionego okresu może nastąpić tylko w wyniku ułaskawienia przez prezydenta.[/cytat]

Szkoda Kaczynski mnie napewno nie ulaskawi :x

A tak swoją drogą zastanawiam się dlaczego 150 razy juz obiło mi sie o uszy że ktoś tam odwołał sie i mu skrucili wyrok.

Znacie się lepiej odemnie i mowicie ze nie ma szans i droga sądowa mi nic nie pomoże? pozostaje tylko czekać?

[cytat="jump0ncash"]
A tak swoją drogą zastanawiam się dlaczego 150 razy juz obiło mi sie o uszy że ktoś tam odwołał sie i mu skrucili wyrok.
[/cytat]
Proszę jeszcze raz przeczytać do co napisał Atmosphere. Od wyroku Mógł się Pan odwoływać do czasu jego uprawomocnienia. Po uprawomocnieniu wyroku zostaje już tylko ułaskawienie przez prezydenta. Innej drogi po prostu nie ma.
Zresztą proszę się zastanowić - gdyby po uprawomocnieniu wyroku można by się od niego odwoływać, to każdy proces trwałby dziesiątkami lat, aż do czasu przedawnienia ścigania, bo każdy skazany liczyłby że może jeszcze coś ugra.
Jeśli to Pana pocieszy, to z praktyki mogę powiedzieć że za taki wynik, dostał Pan niezbyt surowy wyrok.
[cytat:296x54jq] Znacie się lepiej odemnie i mowicie ze nie ma szans i droga sądowa mi nic nie pomoże? pozostaje tylko czekać?[/cytat:296x54jq]
Przed Panem nie ma żadnej drogi sądowej. Każde pismo jakie Pan złoży w zakresie skrócenia Panu okresu zakazu, pozostanie bez rozpoznania, ew. otrzyma Pan informację że kodeks nie przewiduje możliwości skrócenia zakazu.
W Pana sytuacji pozostaje tylko czekać.

Powrót