Odpis potwierdzony notarialnie (emerytura) a ZUS

• Autor wątku Autor wątku Men.tor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Men.tor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Dzień dobry.
W związku ze zmianą miejsca zamieszkania nie otrzymałam zaświadczenia o zatrudnieniu i wynagrodzeniu za lata 1992-1994. Firma została zlikwidowana, jej dokumentację przejęła spółka-córka. W związku z tym że ZUS odmówił uznania dokumentu przysłanego w formie elektronicznej i wydrukowanego (emerytura - kapitał początkowy), pojechałam na miejsce i z dokumentem z archiwum poszłam do notariusza potwierdzić zgodność z oryginałem. Mój oddział twierdzi, że ZUS nie uznaje potwierdzenia notarialnego i do kapitału zaliczą najniższe wynagrodzenie z tego okresu. Mam oryginalne świadectwo pracy. Proszę o odpowiedź, czy ZUS ma prawo nie uznać potwierdzonego notarialnie dokumentu wykazującego wysokość moich zarobków.
Z góry dziękuję

zaświadczenie zostało podpisane elektronicznie?

Agnieszka3M napisał:
zaświadczenie zostało podpisane elektronicznie?
Nie, jest to oryginalny odpis podpisany i opieczętowany przez notariusza.

co rozumiesz przez oryginalny podpis? odręczny i zeskanowany?

W archiwum dostałam dokument o zatrudnieniu i wynagrodzeniu.
Poszłam z nim do notariusza, w tym samym budynku. Zrobił ksero i opisał na odwrocie "Repertorium nr itd Poświadczam zgodność powyższego odpisu z okazanym dokumentem". Pieczątka kancelarii i osobista z podpisem.
Dokument zwróciłam do archiwum, a potwierdzony notarialnie odpis mam w ręku :)

Agnieszka3M napisał:
co rozumiesz przez oryginalny podpis? odręczny i zeskanowany?
Nie oryginalny podpis, tylko odpis.

W skrócie
Czy ZUS może kwestionować zarobki z kserokopii (odpisu) rp7 z lat 90 potwierdzonego przedwczoraj przez notariusza.
Ktoś wie?

Jutro jadę do ZUS

NIKT nie wie?:o Może jednak...

Powrót