Odpis pozwu a zalaczniki

• Autor wątku Autor wątku Tomelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomelek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam

Pytanie mam takie; jak dostalem nakaz zaplaty z e-sadu i odpis pozwu,w ktorym jest napisane,ze dostarczone zostaly jakies zalaczniki,to czy nie powinienem ich dostac??Przynajmniej ich odpisow. A jak powinienem,to czy w sprzeciwie moge podniesc to,ze nie dostalem kompletu dokumentow??

Nie dostałeś załączników bo powód w e-sądzie i nie załączał. Wnieś sprzeciw od nakazu, następnie powód zostanie wezwany do uzupełnienia braków m.in. załączniki na jakie się powołuję w pozwie, które Tobie zostaną przez Sąd doręczone.

Ale czy podnosic to,ze nie mam tych dokumentow. W odpisie pozwu jest na liscie dowodow umowa o cesji i inne.Znaczy to,ze tak naprawde nikt nie widzial tych dowodow??Ze sa ale nie przedstawione w e-sadzie.Tak mam to rozumiec??

Tomelek napisał:
Ale czy podnosic to,ze nie mam tych dokumentow. W odpisie pozwu jest na liscie dowodow umowa o cesji i inne.Znaczy to,ze tak naprawde nikt nie widzial tych dowodow??Ze sa ale nie przedstawione w e-sadzie.Tak mam to rozumiec??

E-Sąd wydaje nakaz zapłaty wyłącznie w oparciu o twierdzenia powoda. Dopiero w postępowaniu w normalnym trybie, powód musi dołączyć do pozwu wszystkie dowody, na których opiera swoje powództwo lub jej powołać. W sprzeciwie nie podnosisz, że nie dostałeś załączników. Piszesz, że się składasz sprzeciw od nakaz ..., jak chcesz to możesz na tym zakończyć, a jak lubisz pisać to uzasadniasz swoje stanowisko. Załączniki, które powód dołączy do pozwu z urzędu zostaną Tobie doręczone i w mojej ocenie wtedy gdy będziesz w posiadaniu pozwu wraz z załącznikami (dowodami) szeroko odniesiesz się do twierdzeń powoda.

To co pisze to jest znaczne generalizowanie, każda sprawa jest indywidualna ale z załącznikami się nie zmienia.

Powrót