Odpis wyroku ogłoszonego w niemczech.

• Autor wątku Autor wątku 11edyta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

11edyta

Użytkownik
Odpowiedzi
149
Witam wszystkich bardzo serdecznie.Jestem tu nowa i bardzo proszę o odpowiedż czy istnieje możliwośc aby po 15 latach od ogłoszenia wyroku w niemczech,teraz zdobyć jego odpis.Oczywiście znam numer sprawy.Wyrok dotyczył sądowego uznania ojcostwa.

IMHO tak, o ile wiem wyroki są archiwizowane. Niemniej, czy wyrok nie był wpisany do akt stanu cywilnego - wtedy łatwiej byłoby udowodnić ojcostwo na podstawie odpisu aktu.

Bardzo dziękuję za odpowiedż.Właśnie chodzi o to abym na podstawie tego wyroku mogła wpisac dane ojca do metryki urodzenia.Wiem że musiałabym ten wyrok uznać w POLSCE tz.wniesc w Polsce o uznanie wyroku sądu zagranicznego.I potem dopiero mogłabym wpisac dane ojca do metryki.Ale problem właśnie w tym że nie posiadam tego wyroku,uległ zniszczeniu.Dlatego zadałam takie pytanie.Czy gdybym napisała do odpowiedniego sądu prośbę o wydanie mi kopi zgodnej z orginałem to czy sąd przyśle mi go?I jeszcze jedno pytanie czy trzeba uiścić jakąś opłatę za to.

1. IMHO sąd, który wyrok wydał, doręczy go pani.
2. Nie mam pojęcia, jakie są koszty, nie jestem w stanie szybko znaleźć.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedż.

Sygn. akt............

Wnoszę o wydanie odpisu wyroku / postanowienia z dnia ....................

Czy wystarczy jeśli napiszę tylko to?oczywiście w języku niemieckim i wyślę listem poleconym do Oberlandesgericht Düsseldorf bo tam został ogłoszony wyrok?

Powrót