Odpisanie od podatku?

• Autor wątku Autor wątku krishna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krishna

Witam,
Jestem studentem .Czy moja mama może sobie odpisać od podatku jakąś kwotę? Pod koniec tamtego roku 2 miesiące prowadziłem działalność gospodarczą przez AIP (tu była reklama) nie mialem dochodu i zrezygnowalem. prosze o pomoc.
W razie wątpliwości prosze pytać.
pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: Odpisanie od podatku? Pilne bardzo

nie dziw się że nikt nie odpisuje... - na tak postawione pytanie nikt ci nie odpowie bo nikt nie jest jasnowidzem czy twoja mama może sobie coś i co ewentualnie odpisać od podatku... skąd my mamy wiedzieć czy np. dała komuś darowiznę czy nie... czy na mamę jest internet czy nie... czy ma małe dziecko.. czy wreszcie spełnia warunki do innych odliczeń...

Na Ciebie jako studenta nic nie odpisze.

Pytania należy zadawać w odpowiednich działach. Przenoszę.

podaj konkrety:
-ile ma dzieci
-w jakim są wieku
-czy uzyskują dochód (jeśli tak - w jakiej wysokości)
-czy uczą się
itp. fakty

2 dzieci
19 22 lata
siostra pracowala tylko 2 dni
ja mialem firme i nic nie zarobilem i firma juz zamknięta jest
i juz nie mamy dochodu

Czy dzieci uczą się?

Z tytułu wychowywania dzieci można odliczyć w rozliczeniu za 2008 rok od podatku kwotę 1173,08 zł na każde dziecko. Oczywiście tylko do wysokości wpłaconych w ciągu roku zaliczek na podatek dochodowy.

Witam,

A ja mam nastepujace pytanie (jesli jestesmy przy temacie dzieci). Moj syn studiowal od wrzesnia 2007 do pazdziernika 2008. Czy zatem moge skorzystac z ulgii?

bardzo prosze o odpowiedz.

Tak, o ile spełnia poniższe warunki:

• jest małoletnie, czyli nie ukończyło 18 roku życia,
  • przed ukończeniem 25 lat jeśli uczy się lub studiuje,
  • bez względu na wiek, jeśli odrębnymi przepisami otrzymuje zasiłek pielęgnacyjny,
  • oraz w roku podatkowym 2008 dzieci te nie uzyskały dochodów za wyjątkiem dochodów wolnych od podatku dochodowego, renty rodzinnej oraz dochodami nie powodującymi obowiązku uiszczenia podatku (tj. w 2008 r. są to dochody w wysokości do 3.015 zł). Należy pamiętać że istnieje katalog dochodów nie objętych obowiązkiem podatkowym.

Januszu bardzo dziękuję za odpowiedź.

Wszystkie te wymogi spelnia (co do samej nauki ma 22 lata i studiowal w czasie jakim podalem). I mam jeszcze jedno pytanie. Bo tak jak pisałem wcześniej, uczył się od września 2007 do października 2008. Czy jeśli dostane wezwanie w celu potwierdzenie tego faktu (nauki), to czy wystarczy mi legitymacja studencka syna (okres waznosci wrzesien 2007 - pazdziernik 2008) z potwierdzeniem przez uczelnie jej autentycznosci. Bo wiadomo uczyl sie do pazdziernika, wiec teraz zaswiadczenie nie dostanie.

Legitymacja nie wystarczy.
Uczelnia na pewno wyda zaświadczenie o okresie studiowania.

Okey rozumiem.

A jest jakos okreslone ile dana osoba powinna studiowac w danym roku zeby mozna bylo skorzystac z ulgii? Np. drugi moj syn podobnie rozpoczal studia we wrzesniu 2007, niestety nie powiodlo mu sie i w marcu 2008 zakonczyl. Czy on tez podlegalby uldze? Pytanie czysto informacyjne.

Pozdrawiam.

Powrót