Odpłatna impreza w szkole, a uczestnictwo.

• Autor wątku Autor wątku Karolina B
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Karolina B

Użytkownik
Odpowiedzi
32
W zeszłą środę dowiedziałam się, że w przyszły wtorek (tj. 31.03) obędą się warsztaty z języka angielskiego. Wszystko odbywa się w trakcie trwania zajęć lekcyjnych oraz jest obowiązkowe. Pragnę jeszcze wspomnieć, że całość kosztuje 8zł.
Moje pytanie brzmi, czy nauczyciele mają prawo nakazać mi uczestnictwo w imprezie odpłatnej bez zgody rodzica i czy jest jakiekolwiek prawo, które reguluje tego typu lub podobne sytuacje?
(Chodzę do klasy 1LO)

O ile Twoja szkoła jest Szkołą Publiczną, Nauczyciele nie mają prawa zmuszać Ciebie czy Twoich rodziców do uczestniczenia w odpłatnych zajęciach organizowanych ani w czasie lekcji, ani też poza nimi.
Mogą natomiast zorganizować zajęcia ( niekonwencjonalne) nieodpłatnie lub pokryte z funduszu Rady Rodziców, wówczas zajęcia takie, odbywające się w czasie lekcji, są obowiązkowe.

Napisałaś:
Karolina B napisał:
W zeszłą środę dowiedziałam się, że w przyszły wtorek (tj. 31.03) obędą się warsztaty z języka angielskiego. Wszystko odbywa się w trakcie trwania zajęć lekcyjnych oraz jest obowiązkowe.

I tu masz odpowiedź.

Odpowiedz na co?
Tym bardziej wiec jest to niezgodne z prawem bo nie moze byc mowy o jakichkolwiek oplatach za obowiazkowe zajecia.

Odpowiedz na pytanie "czy nauczyciele mają prawo nakazać mi uczestnictwo w imprezie" - z tym że nie na impresie, a na warsztatach, a to już zupełnie co innego.
Po drugie nie znam dyrektora szkoły, ani publicznej ani niepublicznej który "pobrałby opłatę, bez zgody rodziców" - aż tacy głupi to dyrektorzy szkół nie są.
Sadzę - znając zwyczaje szkoły- że dyrektor szkoły zorganizował warsztaty zamiast zajęć dydaktycznych, które to założycielka postu po prost chciała uniknąć i szuka dziury w całym.
Nie wiemy również za co dokładnie dyrektor pobrał pieniądze, w jakim trybie i od kogo.
Tak więc jeżeli były to zajęcia obowiązkowe czyli- jak sama założyciela postu nazywa - warsztaty to miała ona obowiązek na nich być.

Ostatnia edycja:
Dyrektor nie ma prawa pobierać za nic pieniędzy!!!!!

Powrót