Odpowiedź na pozew: Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym

• Autor wątku Autor wątku advisor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

advisor

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam serdecznie,

jak w temacie, na wstępie uprzedzam ,że jestem mikro przedsiębiorcą (pracującym jako podwykonawca) który jest atakowany przez dużą firmę która postanowiła zwiększyć sobie zyski i obciążyć podwykonawcę swoimi błędami - zauważyłem ,że osoby próbujące uzyskać informację na forum w tym temacie są trochę traktowane jak banici ;) a nie jestem oszustem, wyłudzaczem czy miglancem :)

Mianowicie - muszę odpowiedzieć na pozew na formularzu i nie mam doświadczenia w temacie, nie wiem jak wypełnić pola 6,7,8.

Chcę wnioskować o odrzucenie powództwa w całości jako powód chcę wskazać iż:
a) nie doszło do negocjacji (taki zapis wprowadziłem do umowy)
b) iż wszelkie spory winien rozstrzygać Sąd Arbitrażowy przy KIG (a nie sądy powszechne)

pkt 6.
i tu pytanie czy skreślam wszystkie odpowiedzi poza: wnoszę o oddalenie pozwu w całości
czy też coś jeszcze trzeba napisać we wnioskach czy oskarżeniach?

pkt 7.
Nie mam pełnomocnika - czy coś mam lub mogę żądać?

pkt 8.
Czy w uzasadnieniu mam odpowiadać po kolei na wnioski powoda czy też napisać tylko iż umowa przewiduje:
a) negocjacje
b) sąd arbitrażowy.

Dziękuje z góry za pomoc i pozdrawiam.

Art.1165.§1.W razie wniesienia do sądu sprawy dotyczącej sporu objętego zapisem na sąd polubowny, sąd odrzuca pozew lub wniosek o wszczęcie postępowania nieprocesowego, jeżeli pozwany albo uczestnik postępowania nieprocesowego podniósł zarzut zapisu na sąd polubowny przed wdaniem się w spór co do istoty sprawy.
§2.Przepisu § 1 nie stosuje się, gdy zapis na sąd polubowny jest nieważny, bezskuteczny, niewykonalny albo utracił moc, jak również wtedy, gdy sąd polubowny orzekł o swej niewłaściwości.
§3.Wniesienie sprawy do sądu nie stanowi przeszkody do rozpoznania sprawy przez sąd polubowny.
§4.Przepisy paragrafów poprzedzających stosuje się także, gdy miejsce postępowania przed sądem polubownym znajduje się poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej lub nie jest oznaczone.

W przedmiotwej sprawie będzie więc istotne, czy zapis jest skuteczny.

Dlatego w zarzutach podnosisz W PIERWSZEJ kolejności zarzut braku skierowania sprawy do sądu arbitrażowego.

Jednak warto NASTĘPNIE podnieść inne zarzut, czyli w Twoim przypadku dopiero teraz przedwczesność żądania z uwagi na brak przeprowadzenia postępowania polubownego (negacjacji) oraz ewentualne kolejne zarzuty czysto faktyczne, typu wykonałem umowę zgodnie z jej postanowieniami itp.

Skoro nie masz pełnomocnika, to przedmiotowe pole przekreślasz. Żądać pełnomocnika możesz, ale raczej nikt Ci go nie przyzna, lecz musi to być odrębne pismo procesowe.

Super dziękuję za szybką odpowiedź.

A tak w kwestii formalno-technicznej (bo to jest dla mnie problemem) to w pkt. 6
zaznaczam Zgłaszam zarzut - wpisuję:
Zarzut niewłaściwości sądu

czy również zaznaczam Wnoszę o oddalenie powództwa w całości - i wpisuję:
powody

czy też stawianie zarzutów jest tożsame z oddaleniem?

co się wpisuje w inne wnioski

Chodzi o to ,że chciałbym wiedzieć czy w pkt 6 wybiera się jedną z opcji do wyboru i jeśli wybrałem: zgłaszam zarzut
to pozostałe pola mnie nie interesują? czy też zaznaczam też inne opcje.

Czy pod zgłaszam zarzut opisuję szczegółowo iż zawarto umowę itd. czy robię to w pkt. 8 Uzasadnienie

Ostatnia edycja:
Okazało się ,że pismo które muszę sporządzić to Sprzeciw a dokładnie: SPRZECIW OD NAKAZU ZAPŁATY a nie jak błędnie myślałem Odpowiedź na pozew.

Zatem rafal_26 czy wiesz może w jaki sposób podnieść w sprzeciwie niewłaściwość sądu (powołując się na umowę w której sprecyzowano iż spory rozstrzyga Sąd Arbitrażowy)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót