Odpowiedź na reklamacje kanałem innym niż zawarty w piśmie

• Autor wątku Autor wątku LambdaLambda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LambdaLambda

Użytkownik
Odpowiedzi
150
Składałem wczoraj reklamację z tytułu rękojmi podając na druku reklamacyjnym jedynie mój adres zamieszkania - chciałem jednak w najbliższych dniach zgłosić do centrali firmy, w której składałem tę reklamację skargę na jednego z pracowników, który obsługiwał moją reklamację z uwagi na jego zachowanie i wysłać ją e-mailem.

Czy w takim przypadku firma będzie mogła poinformować mnie o decyzji dot. reklamacji drogą mailową zamiast pocztowej mimo, że na druku nie podawałem tylko adres zamieszkania, korzystając z tego, że w mailu ze skargą podpiszę się imieniem i nazwiskiem? Chciałbym zwrócić uwagę na zachowanie pracownika, ale jednocześnie nie chciałbym ułatwiać firmie zadania z dotrzymaniem terminu z uwagi na sposób, w jaki zostałem potraktowany.

Możesz założyć tzw. "minute mail" - adres działa przez określony określony czas, np. 10-20 minut, a potem przestaje przyjmować i wysyłać pocztę.

@wittka - ale czy korzystanie z tymczasowych maili w czymś tutaj pomaga? Mam na myśli - jeśli to naprawdę byłoby jakimś rozwiązaniem to sytuacja byłaby taka sama, gdybym założył sobie "normalny" adres, wysłał z niego skargę, a potem po prostu nigdy się na niego więcej nie zalogował albo nawet wysłał ze swojego własnego maila. W czym tutaj pomaga ten adres tymczasowy jeśli chodzi o prawny aspekt?

@arturoooo - ja wiem, że 99% tych skarg trafia prosto do kosza i nikt ich nigdy nie przeczyta tylko dostaje się automatyczną zwrotkę od biura obsługi ze sztampowymi przeprosinami, ale jestem zdania, że jakoś na niską obsługę klienta reagować trzeba. Może niczego to nie zmieni, ale bezczynność na pewno niczego nie zmieni :)

Czyli nie ma jednoznacznej prawnej interpretacji, czy w takim przypadku sklep mógłby kontaktować się ze mną drogą mailową, czy nadal musiałby pocztą? :(

Powrót