W
Wokerte
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 88
Ile bank ma czasu na udzielenie odpowiedzi na złożoną reklamacje ?
Które konkretnie przepisy o tym mówią ?
Które konkretnie przepisy o tym mówią ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
A jak po fakcie jak im napisze że czekam na pieniądze, dopiero wtedy odpowiedzą. Czy będzie to mieć jakieś znaczenie ?Lovor napisał:zaakceptowali i czekasz na pieniądze
Płaci się coś za pozew cywilny ?Lovor napisał:Jak nie poskutkuje to pozew do sądu- zwykła sprawa cywilna
Rzecznik Finansowy - wniosek o interwencję. We wniosku trzeba opisać sytuację - jakie nieprawidłowe działanie/zaniechanie banku Pan podnosi a także poinformować o dotychczasowym przebiegu procedury reklamacyjnej w tym znaczne opóźnienie w rozpatrzeniu reklamacji przez bank. Do wniosku załącza się egzemplarz reklamacji (oraz odpowiedź banku na reklamację jeżeli taka wpłynęła).Wokerte napisał:Pisać do prokuratury czy na policje czy może w jakieś inne miejsce ?
To jest jedyna opcja jaką mam w mojej sytuacji ?Byrhtnoth napisał:Rzecznik Finansowy - wniosek o interwencję.
O ile nie odpowiedzieli za pierwszym razem w terminie to domniemam że chcą się wymigać i liczą żedam sobie spokój. Gdy napisze do nich drugi raz to sądze że napiszą odpowiedź odmowną a to też dla mnie beznadziejne rozwiązanie. Wtedy kolejna instancja mogłaby to odczytać że jednak "Odpowiedzieli w terminie" bo przecież z własnej woli dałem im "drugą szanse", i sądze że to bardzo utrudni i na pewno wydłuży całe postępowanie. A tak od razu będzie rozpatrywana przez kogoś "z zewnątrz", a brak odpowiedzi jednoznacznie działa na moją korzyść. Sądze że tak bedzie lepiej dla mnie.Lovor napisał:Dlaczego tam bardzo wzbraniasz się przed napisaniem bezpośrednio do banku, że żłożyłeś reklamacje, do której się nie ustosunkowali, a co za tym idzie ją zaakceptowali? Uważam, że to najszybsza ścieżka. Masz wygraną jak w kieszeni, nie mają powodu aby to podważać.
Prawo nie przewiduje w tym przypadku czegoś takiego jak "druga szansa".O ile nie odpowiedzieli za pierwszym razem w terminie to domniemam że chcą się wymigać i liczą żedam sobie spokój. Gdy napisze do nich drugi raz to sądze że napiszą odpowiedź odmowną a to też dla mnie beznadziejne rozwiązanie. Wtedy kolejna instancja mogłaby to odczytać że jednak "Odpowiedzieli w terminie" bo przecież z własnej woli dałem im "drugą szanse",
"Druga szansa" to potoczne stwierdzenie, nie sądze żeby ten termin występował w polskim prawie. Używając tego terminu miałem na myśli że ktoś na kolejnych etapach postępowania mógłby uznać że dałem im kolejne 30 dni na odpowiedź.Swamp napisał:Prawo nie przewiduje w tym przypadku czegoś takiego jak "druga szansa".
Jesteś pewny że nie będą potem twierdzić że mieli kolejne 30 dni ?Swamp napisał:Nie udzielenie odpowiedzi na reklamację w terminie równa się jej uznaniu. Koniec, kropka.
Bardzo chciałbym żeby tak było. Jednak słyszałem o różnych kompletnie niezrozumiałych dla mnie interpretacjach dlatego jestem ostrożny.Davia napisał:Nie, nie mogą tak stwierdzić.
A gdzie jeszcze moge się zgłosić oprócz banku i rzecznika finansowego ?Davia napisał:Zgodnie z ustawą, mieli odpowiedzieć Ci w terminie liczonym od pierwszego wpływu reklamacji do banku. Więc zgłoś się do banku z informacją, że nie otrzymałeś odpowiedzi w określonym przepisami terminie, w związku z tym żądasz uznania reklamacji.
Moim zdaniem listem poleconym to raczej na pewno nie wysłali gdyż sprawdzam regularnie awiza w skrzynce, a jak sądze to muszą odpowiedź przesłać listem poleconym.Davia napisał:Nie można również wykluczyć, że odpowiedź wysłali w terminie, ale Ty jej nie otrzymałeś. Ale tego dowiesz się, kiedy wystąpisz do banku.
Z którego przepisu i z której dokładnie ustawy wynika że mają 15 dni na rozpatrzenie reklamacji dotyczącej nieautoryzowanej transakcji ?Davia napisał:Dodam jeszcze, że jeśli reklamacja dotyczy nieautoryzowanej transakcji płatniczej (a tak wynikałoby z Twoich kolejnych wpisów) to bank ma na udzielenie odpowiedzi 15 dni roboczych, zgodnie z ustawą o usługach płatniczych.
Masz na myśli konkretnie ten artykuł ?Davia napisał:Art.15a ustawy z dnia 19 sierpnia 2011 r. o usługach płatniczych.
Jak to nie mają obowiązku odpowiedzi listem poleconym ?Davia napisał:Banki nie mają obowiązku wysyłania odpowiedzi na reklamacje listem poleconym.
Dzięki za odpowiedź, jednak widzę lekką niespójność. W artykule tym co podałaś jest wyraźnie napisane że odpowiedzi udziela się w formie papierowej, trudno mi sobie wyobrazić inaczej odpowiedzieć w formie papierowej niż listem poleconym, mogą jeszcze dostarczyć kurierem czy sami przyjechać, ewentualnie mogliby zaprosić do oddziału i tam wręczyć odpowiedź. Innej opcji za bardzo nie widze.Davia napisał:Nie napisałam, że nie wysyłają odpowiedzi listem poleconym, tylko że nie mają takiego obowiązku - bo przepisy ich do tego nie obligują.