Odpowiedź z IPN

• Autor wątku Autor wątku Magda_lena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam mam pytanie odnośnie rehabilitacji czy dokumenty z IPN lub AP musza byc napisane w formie zaswiadczenia czy informacji tez moga byc ?

Witam wszystkich mile i serdecznie mam pytanie odnosnie rehabilitacji czy jesli w IPN nie odnalezli zadnych dokumentacji na temat moich przodkow to znaczy ze jestem na dobrej drodze ? Dziekuje i Pozdrawiam

Mogę odpowiedzieć na swoim przykładzie. W IPN też nic nie znaleziono. Staat dostałem.

Czesc Marcus a co dokladnie IPN Tobie napisal odnosnie rehabilitacji ? Bo juz otrzymalem ze nic nie znalezli

Oprócz kilku standardowych formułek jest informacja, że w wyniku wielokierunkowej kwerendy przeprowadzonej w zgromadzonym i dostępnym zasobie archiwalnym IPN- Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu nie odnaleziono dokumentów dotyczących mojego dziadka.

Ok Dziekuje Marcus i po tym jak przetlumaczyles u tlumacza przysieglego wyslales to do BVA to dlugo czekales na potwierdzenie obywatelstwa ?

Wszystko składałem w Konsulacie za jednym razem. Dołączyłem metryki i inne dokumenty min. z IPN. Mnie nie proszono o więcej. Na odpowiedź czekałem ok.1,5 roku

Czesc Marcus mam jeszcze jedno pytanie oprocz metryk i dokumentacji z IPN co za dokumenty jeszcze wyslales ?

Louis91 jeśli dobrze pamiętam, to dołączyłem jeszcze Vorlaufiger Ausweis dziadka z czasów II wojny, oraz wydruk tzw. Listy Pruskiej (żołnierzy armii pruskiej rannych/zabitych- był w 17 Korpusie Armijnym Prusy Zachodnie). To z czasów I wojny. Bazę rannych/zabitych znalazłem w internecie. Mój dziadek jest tam wymieniony jako lekko ranny z imienia, nazwiska, daty i miejsca urodzenia. I to chyba było wszystko!

A rozumiem kolego dziekujee za wiadomosc moj pradziadek tez byl w Armii Niemieckiej za czasow I wojny mam Renten Bescheid ze zostal inwalida wojennym

Witam juz mam wszystkie papiery skompletowane tlumaczenie przysiegle z IPN o braku odnalezienia rehabilitacji Renten Bescheid z roku 1916 jest tam zawarte ze pradziadek byl na 1 wojnie wszystko mam uwierzytelnione przez konsul na dniach wysylam czy mam szanse ?

Witam dzisiaj otrzymalem stara pocztówke mojego pradziadka z frontu z roku 1914 jakims cudem zachowala sie w moich rodzinych archiwach czy to moze pomoc w sprawie ?

Nie! Ile razy mozna pisac, ze historie sprzed konca I wojny swiatowej nie graja zadnej roli, tylko liczy sie obywatelstwo po plebistycie na Slasku w latach 20-tych a przed anschlussem Austrii w roku 1938

Witaj Pogodniak Pradziadek podpisal Volksliste w 42 roku IPN mi potwierdzil ze akt rehabilitacyjnych nie odnaleziono do tego wyslalem Renten Bescheid Nie bez powodu BVA pyta o jakies stare zachowane listy pocztowki stare dokumenty przodkow

W roku 1914 Polska nie istniala, wiec kazdy Polak zyjacy na terenie zaboru niemieckiego podlegal poborowi do wojska niemieckiego, czy chcial czy nie chcial i czy sie czul Polakiem czy Niemcem. Wiec ta sluzba nie jest zadnym dowodem na "niemieckosc" przodka. Skoro chodzi o Volksliste, wiec on mieszkal na polskiej czesci Slaska w okresie miedzywojennym, i BVA chce wiedziec, czy w tym okresie nazwijmy to "pielegnowal niemieckosc" w jakikolwiek sposob, stad pytanie a stare dokumenty. Bo jakby np. wysylal pocztowki czy listy po roku 1922 do rodziny piszac po niemiecku, to byla by to jakas poszlaka, ze traktowal ten jezyk jako pierwszorzedny/glowny

Pradziadek urodzil sie na terenie Preußen Stargard w roku 1879 w roku 1909 mieszkal juz w berlinie tam urodzili mu sie dzieci pradziadek byl na wojnie w 1933 mam potwierdzenie meldunku z bydgoszczy i pozniej Volkslista podpisana w 42

Obywatelstwa nie nabywa sie po pradziadku, tylko po rodzicu, miedzy pradziadkiem a rodzicem musi byc nieprzerwana ciaglosc dziedziczenia obywatelstwa (temat omawiany x-razy). Skoro masz do czynienia z Volkslista, to znaczy, ze ktos z twoich przodkowo w okresie 1922-1939 utracil obywatelstwo niemieckie (Bydgoszcz nalezala w okresie miedzywojennym do Polski a nie do NIemiec!). A to znaczy, ze przodkowie mieszkajacy w Bygdoszczy utracili obywatelstwo niemieckie na mocy Traktatu Wersalskiego i zaden pradziadek z Berlina nic tu nie pomoze.
BVA chce wiedziec, czy ten przodek (dziecko pradziadka), ktory po 1922 r. mieszkal w Bydgoszczy w okresie 1922-1939 opowiadal sie za niemieckoscia, a nie zepra dziadek w roku 1914 przyslal jakas pocztowke z wojska!
Poza tym Volkslist byly 4 kategorie, I kategorie Niemcy po 1939 przyznawali 100% Niemcom etnicznym, im nizsza kategoria, tym bardziej watpliwa prawdziwa przynaleznosc etniczna do narodu niemieckiego

Powrót