Odpowiedź z IPN

• Autor wątku Autor wątku Magda_lena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nic zostalo czekac co BVA mi odpowie tak utracili obywatelstwo niemieckie po powrocie do polski ale BVA jest juz w posiadaniu uwierzytelnionej volkslisty i pismem z ipn ze na temat pradziadka i dziadka nic nie znaleziono w zasobach IPN i skoro to udokumentowalem to nie powinni mi tego podwazyc gdyz dokumentacja sie nie znalazla BVA pytalo o obywatelstwo polskie wiec wyslalem obszerne kopie tlumaczone przez tlumacza przysieglego

Hey Marcus Witt mam pytanko do Ciebie Twoi przodkowie mieszkali w Niemczech czy w Polsce ?

Moi wszyscy przodkowie pochodzą z okolic Gdańska. Dziadek (linia męska:ja-ojciec-dziadek, tak składałem dokumenty w Konsulacie) urodził się w czasach II Rzeszy, potem na mocy Traktatu Wersalskiego po 1919 nabył obywatelstwo polskie. W czasach 2 wojny miał Volksliste. Po wojnie nie podpisał deklaracji wierności narodowi polskiemu i dopiero na podstawie dekretu z 1950 ponownie posiadał obywatelstwo polskie (ta tylko domniemanie na podstawie kwerendy w IPN i dokumentów z urzędu gminy).
Był rolnikiem, całe życie mieszkał w jednej niedużej wsi.

Dzieki Marcus za odpowiedz moj pradziadek tez pochodzil z okolic starogardu gdanskiego a mam pytanie jaka grupe posiadal twoj przodek ?

Mam tylko Vorlaufiger Ausweis z 1942. Druk bez opcji: auf Widerruf.
Nie znam się na dokumentach niemieckich, ale według mnie VL2

Witam mam pytanie moj tata dostal w 1990 roku Registerschein ma tam zaznaczone Volkszugehörigkeit na tej podstaqie dostal Ausweis i Reisepass ja sie urodzilem rok pozniej po otrzymaniu dokumentow przez mojego tate czy na tej podstawie moge otrzymac potwierdzenie obywatelsrwa niemieckiego przypominam iz BVA wyslalo mi wniosek Antrag Auf Ausstellung eines Staatsangehörigkeitsausweis z licznymi pytaniami o Registerschein o Vetriebeneausweis o Einbürgerungsurkunde

W tamtych latach praktycznie przesiedlency z Polski (Aussiedler) dostawali Registrierschein, bo nikt nie mial czasu, sil i srodkow, zeby dokladnie badac pochodzenie i obywatelstwo. To nie bylo takie wazne, bo przesiedlency stawali sie Niemcami w rozumieniu art. 116 Ustawy Zasadnicznej (pojecie "Niemiec" i "obywatel niemiecki") nie byly wtedy tozsame!!!! Mozna bylo byc "Niemcem w rozumieniu art. 116", posiadac Personalausweis i Reisepaß i wcale nie byc obywatelem niemieckim w sensie formalno-prawnym.
Dokladniej pochodzenie bylo sprawdzane przy wystawianiu Vertriebenenausweis, ale i to nie jest wiazace dla BVA. Dlatego oni sie pytaja, czy ojciec wystapil o nadanie obywatelstwa niemieckiego (Einbürgerungsurkunde),
Jesli twoj ojciec wrocil do Polski na stale po zarejestrowaniu sie jako przesiedleniec (Registrierschein), to stracil bezpowrotnie ten status.
Tak czy inaczej na podstawie "Volkszugehörigkeit" z Registrierscheinu ani on ani tym samym ty nie mogles nabyc obywatelstwa niemieckiego.

Witaj pogodniak rozumiem wszystko tylko rzecz w tym ze moj tata dobrowolnie nie wrocil do polski panstwo niemieckie zabralo mu dokumenty i wyrzucili z niemiec tata mial deportacje z powodu nie udokumentowania do konca obywatelstwa niemieckiego ja syn po 20 latach udokumentowuje to obywatelstwo

Ty jakos strasznie nielogicznie przedstawiasz te sprawy albo nielogicznie rozumujesz. Chcesz sie powolywac na Registrierschein albo dokumenty ojca, ktore zostale anulowane po ich wystawieniu. Twoj ojciec wystapil po Registrierschein, w ktorym mu zaznaczono bez weryfikacji Volkszugehörigkeit deutsch. Na tej podstawie dostal niemiecki Ausweis, rowniez bez weryfikacji. Potem wystapil na pewno o Vertriebenenausweis, zeby dostac rozne przywileje finansowo-podatkowe i tu nastapila weryfikacja: negatywna, bo nie mial dosc papierow, zeby udowodnic swoje obywatelstwo albo narodowosc niemiecka. Dlatego wszystkie niemieckie papiery mu odebrano albo inaczej mowiac "skasowano" I ty teraz sie pytasz, czy wystarczy sie powolac w Twoim wniosku o obywatelstwo na jakies zapisy skasowanych i anulowanych dokumentow ojca. Oczywiscie ze nie, bo skasowane dokumenty sa niewazne wstecznie do momentu ich wydania czyli twoj ojciec wtedy od w latach 90-tych nigdy nie zostal oficjalnie obywatelem niemieckim

Pogodniak stalo sie tak dlatego iz moj tata staral sie na papiery swojej mamy czyli mojej babci a ja udokumentowuje papiery od strony jego taty czyli mojego dziadka to niemcy popelniki blad bo najpierw wydali ausweis a pozniej go zabrali

Twoj ojciec popelnil blad, bo jakby sie nie staral o Vertriebenenausweis, to by mial ten Ausweis do dzisiaj. Tak czy inaczej tamte papiery ze wszelkimi adnotacjami sa niewazne, a ty sie w kolko pytasz, czy jak pokazesz skasowany Registrierschein z adnotacja "Volkszugehörigkeit deutsch", to dostaniesz teraz paszport.

Rozumiem Pogodniak tak masz racje popelnil blad bo myslal ze na papiery mamy dostanie gdyz tylko takie mial nie posiadal w ten czas papierow na ojca i dziadka dopiero mi sie udalo wyciagnac dokumentyy pozdrawiam

Witam pomogł by ktos przetlumaczyc pismo

Erforderlich ist weiterhin ein Nachweis über den Erwerb der deutschen Staatsangehörigkeit auf Grund der Verordnung über die Deutsche Volksliste und die deutsche Staatsangehörigkeit in den eingegliederten Ostgebieten als deutsche Volkszugehörige für Ihnen Urgroßvater/Großvater.
Der Nachweis kann erbracht werden durch Hinweise und Unterlagen zur damaligen deutschen Volkszugehörigkeit der Familie.
Soweit Sie keine eigenen Unterlagen hierzu haben, kann der Nachweis auch erfolgen durch, zum Beispiel: Auszügen aus den Soll- bzw. Gemeindeseelenlisten, Gemeindevermisstenlisten, Erhebungsbögen etc.
Unterlagen hierzu hat in den Nachkriegsjahren der Kirchliche Suchdienst/Heimatortskartei gesammelt. Nach dessen Schließung zum 30. September 2015 wurden die Suchdienstunterlagen an das Bundesarchivs lautet wie folgt
Bundesarchiv Lastenausgleichsarchiv
Dr. - Franz- Straße 1
95445 Bayreuth
Daher bitte ich Sie eine Anfrage beim Lastenausgleichsarchiv zu stellen

Powrót