W
Wokerte
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 88
Ile czasu ma sąd, sedzia prowadzący sprawę na odpowiedź na moje pismo ?
Który artykuł prawny reguluje tą kwestie ?
Który artykuł prawny reguluje tą kwestie ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Nie wspomina Pan o jakie pismo chodzi, być może sąd w ogóle nie ma obowiązku pisemnej reakcji. Zasadniczo terminy dotyczące działań sądu mają charakter instrukcyjny i nie wiążą sądu w tym sensie, że czynność sądu dokonana po upływie terminu nadal jest skuteczna.Wokerte napisał:Ile czasu ma sąd, sedzia prowadzący sprawę na odpowiedź na moje pismo? Który artykuł prawny reguluje tą kwestie?
Ten przepis nie ma zastosowania do sądu. Czas reakcji na wniosek o umorzenie czy sprostowanie nie jest uregulowany.Wokerte napisał:w k.p.a jest podobno przepis że 30 dni ma urząd na odpowiedź, ale nie wiem czy sądy podlegają pod ten przepis
tomek001 napisał:Wniosek Sąd rozpatruje niezwłocznie nie później niż 30 dni od daty wpłynięcia. Tak stanowi przepis, ale sądy są tak zarobione że próżno szukać w praktyce tych terminów. Wtedy skarga na przewlekłość i masz odszkodowanie od skarbu państwa..
Ja tak dostałem 2 tys
Byrhtnoth napisał:Ten przepis nie ma zastosowania do sądu. Czas reakcji na wniosek o umorzenie czy sprostowanie nie jest uregulowany.
Wokerte napisał:który to konkretnie przepis ?
Przepis ten obowiązuje ale nie dotyczy pism procesowych, o których pisał autor wątku.tomek001 napisał:41a O ustroju Sądów powszechnych
Przepis ten dotyczy petycji, skarg i wniosków, o których mowa w art. 63 Konstyctucji RP, składanych do sądu jako organu władzy publicznej. Przepis ten nie dotyczy pism procesowych składanych do sądu w ramach konkretnej sprawy rozstrzyganej przez ten sąd.Wokerte napisał:W jakich sytuacjach ma ten przepis zastosowanie ?
art. 63 Konstytucja RP
Każdy ma prawo składać petycje, wnioski i skargi w interesie publicznym, własnym lub innej osoby za jej zgodą do organów władzy publicznej oraz do organizacji i instytucji społecznych w związku z wykonywanymi przez nie zadaniami zleconymi z zakresu administracji publicznej. Tryb rozpatrywania petycji, wniosków i skarg określa ustawa.Byrhtnoth napisał:Przepis ten dotyczy petycji, skarg i wniosków, o których mowa w art. 63 Konstyctucji RP, składanych do sądu jako organu władzy publicznej. Przepis ten nie dotyczy pism procesowych składanych do sądu w ramach konkretnej sprawy rozstrzyganej przez ten sąd.
Bardziej niż tytuł istotna jest treść pisma. Jeżeli pismo zawiera w sobie stanowisko procesowe czy też jest wyrazem czynności procesowej w tej sprawie to art. 41a nie będzie miał zastosowania. Jeżeli pismo zawiera w sobie zastrzeżenia/wnioski co do funkcjonowania sądu jako instytucji to art. 41a będzie miał zastosowanie.Wokerte napisał:Mam rozumieć że o ile pismo, które się składa do sądu ma tytuł petycja, skarga lub wniosek to wtedy ma zastosowanie art. 41a Ustawy "Prawo o ustroju Sądów powszechnych" a o ile jest tytuł "Pismo procesowe" to nie ma ten artykuł zastosowania ?
Byrhtnoth napisał:Bardziej niż tytuł istotna jest treść pisma. Jeżeli pismo zawiera w sobie stanowisko procesowe czy też jest wyrazem czynności procesowej w tej sprawie to art. 41a nie będzie miał zastosowania. Jeżeli pismo zawiera w sobie zastrzeżenia/wnioski co do funkcjonowania sądu jako instytucji to art. 41a będzie miał zastosowanie.
Zgadza się, nie będzie.Wokerte napisał:Rozumiem że "Wniosek o umorzenie postępowania" nie będzie miał zastosowania jeżeli chodzi o art 41a ?
Jeżeli uznam że sędzie coś robi źle i napisze skarge, wniosek czy petycje do sędziego. To wtedy art. 41a bedzie miał zastosowanie ?Byrhtnoth napisał:Jeżeli pismo zawiera w sobie zastrzeżenia/wnioski co do funkcjonowania sądu jako instytucji to art. 41a będzie miał zastosowanie.
Byrhtnoth napisał:Jeżeli pismo zawiera w sobie zastrzeżenia/wnioski co do funkcjonowania sądu jako instytucji to art. 41a będzie miał zastosowanie.
Skarge na sąd okręgowy gdzie składam ?tomek001 napisał:Skargę na przewlekłość składasz do sądu wyższej instancji za pośrednictwem tego gdzie toczy się postępowanie