Odpowiedź z sądu

• Autor wątku Autor wątku Wokerte
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wokerte

Użytkownik
Odpowiedzi
88
Ile czasu ma sąd, sedzia prowadzący sprawę na odpowiedź na moje pismo ?
Który artykuł prawny reguluje tą kwestie ?

Wokerte napisał:
Ile czasu ma sąd, sedzia prowadzący sprawę na odpowiedź na moje pismo? Który artykuł prawny reguluje tą kwestie?
Nie wspomina Pan o jakie pismo chodzi, być może sąd w ogóle nie ma obowiązku pisemnej reakcji. Zasadniczo terminy dotyczące działań sądu mają charakter instrukcyjny i nie wiążą sądu w tym sensie, że czynność sądu dokonana po upływie terminu nadal jest skuteczna.

odpowiedź na moje pismo procesowe np. wniosek o umorzenie w trakcie postępowania sądowego,
czy mój wiosek o sprostowanie uzasadnienia wyroku już po zakończonym postępowaniu.
chciałbym poznac przepisy w tym zakresie

w k.p.a jest podobno przepis że 30 dni ma urząd na odpowiedź, ale nie wiem czy sądy podlegają pod ten przepis

Wokerte napisał:
w k.p.a jest podobno przepis że 30 dni ma urząd na odpowiedź, ale nie wiem czy sądy podlegają pod ten przepis
Ten przepis nie ma zastosowania do sądu. Czas reakcji na wniosek o umorzenie czy sprostowanie nie jest uregulowany.

Wniosek Sąd rozpatruje niezwłocznie nie później niż 30 dni od daty wpłynięcia. Tak stanowi przepis, ale sądy są tak zarobione że próżno szukać w praktyce tych terminów. Wtedy skarga na przewlekłość i masz odszkodowanie od skarbu państwa..

Ja tak dostałem 2 tys

tomek001 napisał:
Wniosek Sąd rozpatruje niezwłocznie nie później niż 30 dni od daty wpłynięcia. Tak stanowi przepis, ale sądy są tak zarobione że próżno szukać w praktyce tych terminów. Wtedy skarga na przewlekłość i masz odszkodowanie od skarbu państwa..

Ja tak dostałem 2 tys

który to konkretnie przepis ?

Ostatnia edycja:
Byrhtnoth napisał:
Ten przepis nie ma zastosowania do sądu. Czas reakcji na wniosek o umorzenie czy sprostowanie nie jest uregulowany.

Czy są jakies przepisy które to regulują ?

tomek001 napisał:
41a O ustroju Sądów powszechnych
Przepis ten obowiązuje ale nie dotyczy pism procesowych, o których pisał autor wątku.

czego konkretnie dotyczy ten przepis ?
41a. O ustroju Sądów powszechnych

W jakich sytuacjach ma ten przepis zastosowanie ?

Wokerte napisał:
W jakich sytuacjach ma ten przepis zastosowanie ?
Przepis ten dotyczy petycji, skarg i wniosków, o których mowa w art. 63 Konstyctucji RP, składanych do sądu jako organu władzy publicznej. Przepis ten nie dotyczy pism procesowych składanych do sądu w ramach konkretnej sprawy rozstrzyganej przez ten sąd.
Przepis prawny:
art. 63 Konstytucja RP
Każdy ma prawo składać petycje, wnioski i skargi w interesie publicznym, własnym lub innej osoby za jej zgodą do organów władzy publicznej oraz do organizacji i instytucji społecznych w związku z wykonywanymi przez nie zadaniami zleconymi z zakresu administracji publicznej. Tryb rozpatrywania petycji, wniosków i skarg określa ustawa.

Ostatnia edycja:
Byrhtnoth napisał:
Przepis ten dotyczy petycji, skarg i wniosków, o których mowa w art. 63 Konstyctucji RP, składanych do sądu jako organu władzy publicznej. Przepis ten nie dotyczy pism procesowych składanych do sądu w ramach konkretnej sprawy rozstrzyganej przez ten sąd.

Mam rozumieć że o ile pismo, które się składa do sądu ma tytuł petycja, skarga lub wniosek to wtedy ma zastosowanie art. 41a Ustawy "Prawo o ustroju Sądów powszechnych" a o ile jest tytuł "Pismo procesowe" to nie ma ten artykuł zastosowania ?

Wokerte napisał:
Mam rozumieć że o ile pismo, które się składa do sądu ma tytuł petycja, skarga lub wniosek to wtedy ma zastosowanie art. 41a Ustawy "Prawo o ustroju Sądów powszechnych" a o ile jest tytuł "Pismo procesowe" to nie ma ten artykuł zastosowania ?
Bardziej niż tytuł istotna jest treść pisma. Jeżeli pismo zawiera w sobie stanowisko procesowe czy też jest wyrazem czynności procesowej w tej sprawie to art. 41a nie będzie miał zastosowania. Jeżeli pismo zawiera w sobie zastrzeżenia/wnioski co do funkcjonowania sądu jako instytucji to art. 41a będzie miał zastosowanie.

Byrhtnoth napisał:
Bardziej niż tytuł istotna jest treść pisma. Jeżeli pismo zawiera w sobie stanowisko procesowe czy też jest wyrazem czynności procesowej w tej sprawie to art. 41a nie będzie miał zastosowania. Jeżeli pismo zawiera w sobie zastrzeżenia/wnioski co do funkcjonowania sądu jako instytucji to art. 41a będzie miał zastosowanie.

Rozumiem że "Wniosek o umorzenie postępowania" nie będzie miał zastosowania jeżeli chodzi o art 41a ?

Wokerte napisał:
Rozumiem że "Wniosek o umorzenie postępowania" nie będzie miał zastosowania jeżeli chodzi o art 41a ?
Zgadza się, nie będzie.

Byrhtnoth napisał:
Jeżeli pismo zawiera w sobie zastrzeżenia/wnioski co do funkcjonowania sądu jako instytucji to art. 41a będzie miał zastosowanie.
Jeżeli uznam że sędzie coś robi źle i napisze skarge, wniosek czy petycje do sędziego. To wtedy art. 41a bedzie miał zastosowanie ?

Byrhtnoth napisał:
Jeżeli pismo zawiera w sobie zastrzeżenia/wnioski co do funkcjonowania sądu jako instytucji to art. 41a będzie miał zastosowanie.

zastrzeżenia/wnioski co do funkcjonowania sądu moge złożyć do tego samego sędziego, który prowadzi moje postępowanie, i art 41a będzie miał zastosowanie ?

Skargę na przewlekłość składasz do sądu wyższej instancji za pośrednictwem tego gdzie toczy się postępowanie

tomek001 napisał:
Skargę na przewlekłość składasz do sądu wyższej instancji za pośrednictwem tego gdzie toczy się postępowanie
Skarge na sąd okręgowy gdzie składam ?

Powrót