odpowiedzialnos za dlugi rodzicow

• Autor wątku Autor wątku bejbe23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bejbe23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam dosc wazne pytanie.Gdy mialam 19 lat i konczylam szkole moja mama poprzez nie oplacanie czynszu zrobila dosc duzy dlug w miejskim przedsiebiorstwie mieszkaniowym.Obecnie mam 23 lata i jestem rowniez obciazona tym zadluzeniem.Chcialabym dowiedziec sie czy istnieje mozliwosc aby rodzice zwolnili mnie z obowiazku splaty tego dlugu.Jestem samotna matka i nie moge pozwolic sobie na to by komornik zabieral mi polowe wynagrodzenia za prace.Ponadto moja siostra ktora juz od 6 lat z nami nie mieszka rowniez zostala obciazona tym dlugie.Chcialabym zapytac w jakim stopniu dziecko odpowiada za dlugi zyjacych jeszcze rodzicow?Z gory dziekuje za odpowiedz.

Proszę przeczytać jeden z miliona identycznych tematów na forum. A dopiero jeśli dalej będzie Pani miała wątpliwości zadać konkretne pytanie.

ok przeczytalam wiekszosc postow i problem w tym ze wiekszosc dotyczy dlugow po zmarlych rodzicach.moi rodzice jeszcze zyja i komornik sciaga czesc dlugu z zasilku przedeemerytalnego mojego taty.chce wiedziec czy ma prawo w tym momencie egzekwowac je rowniez u mnie.w momencie zaciagniecia dlugu bylam osoba niepelnoletnia.czy mam mozliwosc jakos sie od tego odwolac?czy rodzice moga jakos uwolnic mnie od odpowiedzialnosci za ich zadluzenie?dziekuje

Podejrzewam, że sąd wydał nakaz zapłaty na rodziców. Dopóki Pani tam mieszka i jest Pani zameldowana - odpowiada solidarnie za zadłużenie mieszkaniowe.

Powrót