Odpowiedzialność administratora za moderowane komentarze

• Autor wątku Autor wątku lumenik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lumenik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

chciałbym poruszyć kwestię odpowiedzialności administratora serwisu za treści umieszczane przez użytkowników. Tytułem wstępu dodam, że sprawa dotyczy wyrażania przez użytkowników opinii na temat firm. Czyli w grę wchodzą komentarze w stylu:

Firma abc, ul. przykładowa 8
Ostrzegam przed nimi, to oszuści!!

Znany jest mi wątek:

http://forumprawne.org/nowe-technologie/106220-odpowiedzialnosc-administratora-za-znieslawienie.html

Również starałem się zaczerpnąć wiedzę z innych artykułów dotyczących tej kwestii i w zasadzie jestem przekonany, że właściciel firmy nie może skarżyć o zniesławienie administratora serwisu, jeżeli ten spełnił warunki Art. 12, 13, 14 UŚUDE.

Jednak chciałbym zwrócić uwagę na Art 14 i kwestię moderacji komentarzy.

Art. 14. 1. Nie ponosi odpowiedzialności za przechowywane dane ten, kto udostępniając zasoby systemu teleinformatycznego w celu przechowywania danych przez usługobiorcę nie wie o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi działalności, a w razie otrzymania urzędowego zawiadomienia lub uzyskania wiarygodnej wiadomości o bezprawnym charakterze danych lub związanej z nimi działalności niezwłocznie uniemożliwi dostęp do tych danych.

Czy jeżeli moderuje komentarze przed wyświetleniem ich w serwisie, czyli de facto "akceptuję opinię" jestem wykluczony z ochrony i nie mogę powołać się na niewiedzę o bezprawnym charakterze danych?
Czy ktoś mógł by mi zarzucić, że skoro zaakceptowałem komentarz to ponoszę za niego odpowiedzialność jak za mój własny?
I ostatnie pytanie, czy niezadowolony z opinii właściciel firmy może zwrócić się do mnie z żądaniem usunięcia danych firmy wraz z opiniami i w razie odmowy z mojej strony, może pociągnąć mnie do odpowiedzialności za zniesławienie?

Pozdrawiam

1. Jezeli cenzorujesz tresc przed dopuszczeniem jej do obrotu to jest ona znana Tobie.
Bez poznania tresci nie mozesz wykonac swojej funkcji moderatora.
Ja bym dodal tutaj oczywiscie rozroznienie na poziom skomplikowania komentarzy/tresci itp.
2. Jak dla mnie to odp subsydiarna, dlatego ze np. uslugodawca, moze dla celow dowodowych zabezpieczyc dane uslugobiorcy ktory narusza prawo swoim komentarzem, i przekazac je odpowiednim organom.

3. Nie, o ile opinia nie jest w stylu "Spolka ABC to ch..e"

Powrót