odpowiedzialnosc bylego czlonka zarzadu

• Autor wątku Autor wątku pawel.pawlowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawel.pawlowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
w styczniu 2010r jako członek zarządu sp. z o.o. podpisałem umowę kredytu. kredyt mail być spłacony przez spółkę jednorazowo w styczniu 2012. po roku "trwania" kredytu pod koniec 2010r, wspólnicy odwołali mnie z funkcji członka zarządu. były odpowiednie wpisy w KRS.

niestety spółka nie spłaciła kredytu w 2012r i jest niewypłacalna i teraz kredytodawca "straszy" mnie sądem i odpowiedzialnością jako członka zarządu. (podpisałem weksel w imieniu spółki)

czy ma rację? z jednej strony zobowiązanie (kredyt) powstało w momencie kiedy byłem członkiem zarządu (ale nie było wymagane w tym czasie do spłaty), natomiast brak spłaty i faktyczny dług powstał dopiero w 2012r, kiedy już od roku nie byłem członkiem zarządu.

proszę o informację co w takim przypadku mogę zrobić, z góry dziękuję za odpowiedz.

Jeśli chodzi o odpowiedzialność z 299 ksh (odpowiedzialność osobista członków zarządu za długi niewypłacalnej sp. z o.o.), to wobec faktu, iż roszczenie stało się wymagalne, gdy już nie pełniłeś funkcji członka zarządu, możesz być spokojny. Odpowiada Twój następca (następcy). Nie masz legitymacji procesowej biernej do występowania w takiej sprawie. Ten zarzut podniesiesz w przypadku postępowania sądowego.
Pisałeś też coś o wekslu. Nie znam jego treści. Jeśli nie Ty jesteś wystawcą (tylko reprezentowana przez Ciebie spółka) i nie jesteś również poręczycielem wekslowym, to jak wyżej.

Ostatnia edycja:
dziękuję za rozjaśnienie sprawy, weksel był podpisany w imieniu spółki - ja go podpisałem jako członek zarządu ale osobiście go nie poręczałem.

w takim razie mogę być spokojny, ale jak zawsze trzeba być uważnym, bo nie wiadomo co prawnicy jeszcze mogą wymyślić.

Robilee napisał:
Jeśli chodzi o odpowiedzialność z 299 ksh (odpowiedzialność osobista członków zarządu za długi niewypłacalnej sp. z o.o.), to wobec faktu, iż roszczenie stało się wymagalne, gdy już nie pełniłeś funkcji członka zarządu, możesz być spokojny. Odpowiada Twój następca (następcy). .

Jeśli mogę się podłączyć,
a co w przypadku gdy:
01.07.2011r - zostaje prezesem
19.08.2011r - podpisuje umowę z inną spółką na wykonanie pakietów – Nasz podwykonawca
20.09.2013 – podwykonawca nie wykonuje całości umowy, robi jej tylko część
13.10.2011 – zwracam podwykonawcy wszystkie dotychczas wykonane pakiety przed terminem płatności i oddaje je do ich dyspozycji.
17.10.2011 – termin płatności fv wystawionych przez podwykonawcę ( 600tys zł)
nie płacimy za te fv wzywając ich do wykonania całości umowy
06.12.2012 – Zawieramy porozumienie z podwykonawcą, my akceptujemy fv oni mają dokończyć zlecenie, Podwykonawca nie wykonał nadal całości umowy, wzywają o zapłatę za FV, nie płacimy
10.01.2012 – sprzedaje pakiety innej spółce z zyskiem ( 613tys zł)
18.01.2013 – Podwykonawca składa pozew w sądzie o zapłatę
03.04.2012 – składamy sprzeciw przeciwko spółce
30.04.2012 – sąd uznaje nasze zarzuty przeciwko spółce i wyznacza rozprawę na 11.09.2012
03.09.2012 – rezygnuje z funkcji prezesa zarządu
11.09.2012 – pierwsza rozprawa, zostaje ona odwołana ze względu na moją rezygnację i zmianę zarządu. Rozprawa przeniesiona na wrzesień 2013r
01.10.2012 – powołany nowy prezes dalej prowadzi działalność,

I co w takiej sytuacji gdy ja zrezygnowałem w czasie biegu dochodzenia praw w sądzie ?
Czy uwolnienie się od odpowiedzialności zart. 299 § 2 ksh w moim przypadku to powoływanie się że niezgłoszenie upadłości nie było z mojej winy ponieważ właściciel nie wyrażał na to zgody ze względu na to że sprzedałem z zyskiem pakiety i czekaliśmy na zapłatę, spółka miała dalej funkcjonować i miała zlecenia, oraz niezgłoszenie upadłości nie wyrządziło szkody wierzycielom ponieważ kapitał zakładowy to tylko 5tys zł. a sama spółka nie posiadała żadnego majątku. zero aut, budynków, itp

Czy odpowiadam za zobowiązanie względem podwykonawcy ?
Dodam że podwykonawca uzyskał prawomocny nakaz na 2 rozprawie ponieważ nowy prezes nie stawił się na rozprawie.

Ostatnia edycja:
PROKOP123 a spółka posiadała jakieś aktywa czy pasywa ? mieliście jakieś dochody ? nowy prezes zaakceptował stan faktyczny spółki, jej zobowiązania ?

Spółka nie posiadała majątku, zero aktywów czy pasywów,
to była nowa spółka która dopiero miała zacząć zarabiać na sprzedaży pakietów + portalu www, niestety podwykonawca wykonał tylko pakiety ito nie wszystkie a portalu wcale.

Podwykonawca na rozprawie z września 2013 uzyskał prawomocny nakaz zapłaty, nie było apelacji ponieważ nowy prezes nie wniósł odwołania.

Nowy prezes zaakceptował długi spółki i prowadził ją dalej, podpisał umowe z inną spółką na dystrybucję pakietów i prowadził ich sprzedaż przez 5 mies itp spółka funkcjonowała dalej po moim odejściu.

czy to są okoliczności uwalniające mnie od odpowiedzialności ? że nakaz zapłaty uprawomocnił się po moim odejściu a sam fakt nie zgłoszenia upadłości nie był z mojej winy ?

Powrót