Odpowiedzialność byłego zarządu za nowe długi ????? Ważne

• Autor wątku Autor wątku Veltins
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Veltins

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Odpowiedzialność byłego zarządu Sp zoo za nowe długi ????? Ważne

Witam. Szukam w całym Internecie informacji na temat odpowiedzialności za długi Sp zoo.

Pół roku temu sprzedałem tzw. uśpioną spółkę
Posiadałem w niej 100 % udziałów oraz byłem prokurentem. Dałem ogłoszenie w Internecie o chęci sprzedaży firmy. Po pewnym czasie zadzwonił do mnie chętny do odkupienia firmy. Zgodziłem się i po ustaleniu szczegółów umówiliśmy się u notariusza. 100 % udziałów sprzedałem w obecności notariusza. Nowy właściciel zmienił zarząd oraz powołał nowego prezesa. Z KRS zniknąłem jako udziałowiec oraz prokurent. Nic mnie z ta firma już nie łączy.( sprawdziłem to przez wyciagnięcie Świerzego KRS ) Ostatnim czasie przez przypadek dowiedziałem się że firma popadła w tarapaty ( nie trafione transakcje, prawdopodobne wyłudzenia kredytów z banków itp. )
Czy ja w tej chwili w jakikolwiek sposób mogę mieć problemy związane z zadłużeniem tej firmy ????
Dodam iż długi powstały po całkowitym rozstaniu się mojej osoby z firmą. Obawiam się że ktoś kiedyś będzie mnie ciągał po sądach i to ja będę obciążony wszystkimi długami.

Czy mogę spać spokojnie ??

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

Nie odpowiadasz za długi po sprzedaży (ujmując to w skrócie). Spać spokojnie możesz, ale rób to czujnie, żebyś byl gotowy się bronić jakby-co.

Przed pozwem tego komu przyjdzie do głowy cię pozywać. Każdy ew. wierzyciel może uznać że jesteś odpowiedzialny i cię pozwać a ty wtedy będziesz miał mało czasu na zebranie dokumentów i obronę (sąd gospodarczy, prekluzja itd.). W efekcie, zaskoczony, nawet mając rację materialną, możesz polec procesowo i przegrać sprawę.

Ale o co może go pozwać, przecież ewentualny dług nie był wymagany za jego kadencji

Powrót