Odpowiedzialność członka zarządu a ZUS i moment ogłszenia współwłasności

• Autor wątku Autor wątku bartek158
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartek158

Użytkownik
Odpowiedzi
62
Witam
Jest sp zoo zatrudniająca pracowników na umowę o dzieło , zakres działalności firmy jest taki że nie ma problemu z tym aby pracownicy byli zatrudniani w takiej właśnie formie . Ale jak wiadomo ZUS szuka pieniędzy wszędzie więc kiedyś może zmienić interpretacje i to co dziś akceptuje za parę lat może okazać się nie właściwe. Więc kiedyś może stać się tak ze odbiorę koreswpondecję z wezwaniem do zapłaty powiedzmy 500k zaległych składek.
Moje pytanie jest takie jak to jest z ta odpowiedzialnością. Opinia jest taka ze prowdzenie sp zoo jest bezpieczniejsze gdyż nie odpowiada się własnym majątkiem. Ale jako członek zarządu będę wobec zusu przeciez odpowiadał własnym majątkiem.
Czy to działa może tak że jeśli kiedyś ZUS naliczy mi te składki i stwierdzi że nie miałem prawa stosować umowy o dzieło , to jeśli ogłszę upadłość to mam te zaległości z głowy ? Bo nie wydaje mi się aby to tak działało.
Pozatym trzeba ogłosić upadłość i dopiero od tego momentu jest się zwolniony z odpowiedzialności jako członek zarządu ale przecież jak kolejność zdarzeń jest tak że najpierw otrzymuje z ZUS wezwanie do zapłaty ( w momencie kiedy spółka nie jest w stanie upadłości bo nie ma podstaw) poczym dopiero po otrzymaniu takiego wezwania jest podstawa do zgłoszenia upadłości i od tego momentu nie jestem już opdowiedzialny ale przecież jest już za późno. Ktoś coś wie jak w praktyce wygląda ta odpowiedzialność ?

Wypowiadam się wyłącznie w zakresie odpowiedzialności cywilnej.
Członek zarządu spółki z o.o. odpowiada własnym majątkiem wyłącznie wtedy, gdy egzekucja wobec spółki okaże się całkowicie bezskuteczna, ale może się z tej odpowiedzialności zwolnić, jeśli w odpowiednim terminie zgłosi wniosek o upadłość.
Co do odpowiedniego terminu na upadłość, to temat rzeka, ale póki spółka reguluje na bieżąco swoje zobowiązania, a jej zobowiązania nie przekraczają wartości jej majątku, to jest bezpiecznie.
Jeśliby np. na skutek kontroli okazało się kiedyś, że spólka ma zapłacić np. te 500k, to oczywiście automatycznie wystepuje podstawa do zgłoszenia wniosku o upadłość. Członek zarządu nie odpowiada za to, że upadłość rzeczywiście zostanie ogłoszona. jego obowiązkiem jest jedynie złożenie takiego wniosku.

Powrót