Odpowiedzialność, gdy jeden ze współautorów dopuścił się plagiatu

• Autor wątku Autor wątku wroclove74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wroclove74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,
mam pytanie dotyczące stosowania przepisów na temat plagiatu w sytuacji, gdy artykuł opublikowany w czasopiśmie miał kilku autorów. Byłam jedną z trzech autorek tekstu i niedawno odkryłam przypadkiem, że we fragmencie napisanym przez moją koleżankę brakuje odpowiednich cytowań dwóch innych tekstów. Na moje oko jest to plagiat. Nie uczestniczyłam w pisaniu tej części, przygotowywałam inny fragment. Czy przeciwko mnie i drugiej współautorce (która plagiatu się nie dopuściła) może być wszczęte postępowanie dyscyplinarne (ona jest doktorantką, ja adiunktem)?

wroclove74 napisał:
... na temat plagiatu ...
Gwoli jasności. Tylko Prawo o szkolnictwie wyższym posługuje się terminem "plagiatu", polskie Prawo autorskie takiego określenia nie przewiduje a jedynie przywłaszczenie autorstwa.

W jaki sposób zareaguje Wasza Uczelnia proszę dowiadywać się u źródła.

PS.
Temat przeniosłem do właściwego Działu

Jesteśmy związane z różnymi uczelniami... liczę, że ktoś słyszał o podobnych przypadkach. Uważam, że nie powinnyśmy odpowiadać za to, co zrobiła trzecia współautorka, chciałabym wiedzieć czy ktoś zetknął się z podobnym przypadkiem. Przepisy takiej sytuacji nie przewidują. To nie ja dopuściłam się naruszenia praw autorskich, tylko inna autorka, więc nie powinnam za to odpowiadać...

Nie rozumiem, dlaczego "oświata" ma być bardziej właściwym działem, niż prawo autorskie, zwłaszcza biorąc pod uwagę tematy poruszane w tym dziale. Bardzo proszę o przywrócenie tematu to działu nt. prawa autorskiego.

wroclove74 napisał:
... Nie rozumiem, dlaczego "oświata" ma być bardziej właściwym działem, ...
A szkoda bo pytasz się o postępowanie dyscyplinarne. To jest zakres Prawa o szkolnictwie wyższym, zatem, jak sądzę, nie znasz prawa, o którym piszesz.

Ostatnia edycja:
Nie jestem prawnikiem. Ale pytam o właściwie o to, czy w takim przypadku można mi zarzucić, że dopuściłam się naruszenia praw autorskich - bo to warunkuje odpowiedzialność dyscyplinarną, stąd taki wybór działu.

wroclove74 napisał:
... naruszenia praw autorskich - bo to warunkuje odpowiedzialność dyscyplinarną, stąd taki wybór działu.
Naruszenie praw autorskich, zarówno osobistych i majątkowych, w odniesieniu do Prawa autorskiego, nie jest związane z postępowaniem dyscyplinarnym a z odpowiedzialnością cywilna i karną. To o co pytasz to zakres o którym pisałem wyżej.

Zatem gdybyś upierał się przy swoim to postępowanie dyscyplinarne to najmniejszy Wasz problem, Kwestia dowiedzenia kto naruszył PoSW będzie należała do prowadzącego postępowanie z ramienia uczelni.

Ostatnia edycja:
O jejku... a czy w tym przypadku postępowanie dyscyplinarne nie jest związane ze stwierdzeniem, że doszło do naruszenia praw autorskich??

To władze uczelni powinny złożyć odpowiednie doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.

Powrót