odpowiedzialnośc karna

• Autor wątku Autor wątku ArO_340
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ArO_340

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam :) mam pytanie.... niedawno zdarzył sie przypadek że ja i kolega narobiliśmy szkód na koszt w wyskośći 130 złotych, lecz sprawa już poszła do sądu i nie dało sie jej wycofać....szkody pokryliśmy i mam pytanie czy mogą nam z to coś zrobić?? jakaś grzywna za to ?? lub za pokrycie kosztów sądowych... prosze o szybką odpowiedzi bardzo mi na tym zależy

Jaka kwalifikacje prawna czynu przyjeto?
Jesli nie odbyla sie jeszcze rozprawa glowna, moze udaloby sie skierowac sprawe do mediacji gdzie pokrzywdzony moglby cofnac wniosek i sprawa bylaby umorzona.

oskarżenie o zniszczenie mienia....tzn ja powiem jak było.... byliśmy na przesłuchaniu i policjant powiedział że sprawa może pójść do sądu.... ale facet który ją wniósł gdy sie dowiedział że to my to zrobiliśmy to chciał sprawę wycofać ale już sie nie dało i teraz kilka dni temu pokazał wniosek do sądu o oskarżenie mnie i kumpla..... nie za bardzo sie na tym znam... policjant powiedział ze gdyby był ktoś bliski to wtedy można by było wycofać sprawę lecz w tej sytuacji jest to nie możliwe

Prosze napisac do sadu gdy przyjdzie wezwanie ze szkoda zostala naprawiona i w miare mozliwosci porozumiec sie z pokrzywdzonym, ktory moze cofnac wniosek o sciganie do czasu rozpoczecia przewodu sadowego na rozprawie glownej za zgoda Sądu. Sąd wyrazi zgode, jesli taka bedzie wola pokrzywdzonego, ktory potwierdzi, ze naprawiono szkode.
W takim przypadku sad skieruje sprawe na posiedzenie i umorzy postepowanie.

[cytat="aside":38pyxeud] moze cofnac wniosek o sciganie do czasu rozpoczecia przewodu sadowego na rozprawie glownej za zgoda Sądu. [/cytat:38pyxeud]

Jeśli wartość szkody wynosi rzeczywiście 130 zł to mamy wykroczenie a wtedy zgoda Sądu na cofnięcie żądania ścigania nie jest konieczna (art. 6 § 3 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia).

Jeśłi wartość szkody przekracza 250 zł to będzie wchodziła w grę kwalifikacja uszkodzenia mienia jako przestępstwa i wtedy zgoda Sądu na cofnięcie wniosku o ściganie rzeczywiście jest konieczna (art. 12 § 3 k.p.k.)

Oskarżyciel posiłkowy (pokrzywdzony któ składa wniosek jako oskarzyciel posiłkowy) może odstąpić od wniesionego oskarżenia, co powoduje umorzenie postępowania (patrz art. 28 § 1). Oskarżyciel posiłkowy może odstąpić od wniesionego oskarżenia także po rozpoczęciu przewodu sądowego.

Pokrzywdzony może natomiast cofnąć żądanie ścigania do momentu rozpoczęcia przewodu sądowego.

[cytat="Toledo":k2nzl7ng] (patrz art. 28 § 1)[/cytat:k2nzl7ng]

Art. 28 § 1 czego?

hmmm czyli poprostu jak przyjdzie wezwenie mam sie odwołać że zniszenia pokryliśmy i sie dogadaliśmy z pokrzywdzonym... spoko

[cytat="Toledo":1gh75q2e]Oskarżyciel posiłkowy (pokrzywdzony któ składa wniosek jako oskarzyciel posiłkowy) może odstąpić od wniesionego oskarżenia, co powoduje umorzenie postępowania (patrz art. 28 § 1). [/cytat:1gh75q2e]

Skoro chodzi o art. 28 § 1 k.pw. to powyższa informacja będzie trafna tylko wtedy jeżeli w sprawie nie działa oskarżyciel publiczny. Jeżeli oskarżyciel publiczny występuje to odstąpienie samego oskarżyciela posiłkowego od oskarżenia nie spowoduje umorzenia postępowania.

Dlatego też trzeba czytać całe odpowiedzi, bo dalej jest w tym poście
"Pokrzywdzony może natomiast cofnąć żądanie ścigania do momentu rozpoczęcia przewodu sądowego."

Powrót