odpowiedzialność małżonka dłużnika

• Autor wątku Autor wątku Michal_krakow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michal_krakow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
Bardzo proszę o pomoc w rozgryzieniu takiego oto życiowego kazusu.

Jako wierzyciel złożyłem pozew przeciwko dłużnikowi do sądu. Otrzymałem nakaz, klauzulę i sprawa trafiła do komornika. Tam okazało się, że jest krucho, tzn. znalezione konto przez US albo ZUS jest zamkniete/puste, nie ma żadnych świadczeń z ZUS ani US, nie posiada nieruchomości, wyszło gdzieś że ma stary samochód. Generalnie ani grosza nie dostałem, a swoje na zaliczki wydać musiałem:/

Chciałbym aby komornik zajął ten samochód i dokonał zajęcia w miejscu zamieszkania dłużnika. Ale pojawił mi się taki problem.
Otóż (zakładając że dłużnika pozostaje w wspólności majątkowej) samochód prawdopodobnie należy do majątku wspólnego. Zatem nie bardzo chyba można z tego prowadzić egzekucję bez klauzuli na współmałżonka vide art. 41 kro i 787kpc.

Przepis prawny:
Art. 787. Tytułowi egzekucyjnemu wydanemu przeciwko osobie pozostającej w związku małżeńskim sąd nada klauzulę wykonalności także przeciwko jej małżonkowi z ograniczeniem jego odpowiedzialności do majątku objętego wspólnością majątkową, jeżeli wierzyciel wykaże dokumentem urzędowym lub prywatnym, że stwierdzona tytułem egzekucyjnym wierzytelność powstała z czynności prawnej dokonanej za zgodą małżonka dłużnika.

Podobnie zresztą jak wiele innych ruchomości itp. Zobowiązanie dłużnika powstało w wyniku prowadzonej przez niego dział. gosp. którą prowadził przy pomocy żony (ale żona formalnie chyba tam nie figurowała - działalność jednoosobowa). Okazuje się, że faktura która jest podstawą zobowiązania została odebrana/podpisana przez żonę dłużnika. Czy to może być podstawa do nadania klauzuli na żonę dłużnika celem prowadzenia egzekucji z majątku wspólnego?

Czy może jakieś inne postępowanie należy przeprowadzić aby dochodzić swoich należności z majątku wspólnego?

p.s.
czy jak nie można zastać dłuznika w miejscu zamieszkania, mieszkanie zamkniete, nikogo nie ma. Czy mozna je otworzyc i dokonac zajecia? I co wtedy z mieszkaniem, zostaje otwarte, plombuje sie jakos? Ustanawia dozor 24h, zmienia zamki i daje informacje ze klucze u komornika?

z góry dzięki za pomoc

Powrót