Odpowiedzialność odszkodowawcza konsumenta

• Autor wątku Autor wątku kasia8412
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia8412

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam!
Pytanie ze strony przedsiębiorcy.
Sytuacja hipotetyczna: konsument zwraca towar używany/zniszczony itp. Granica zwykłego zarządu została przekroczona.
Wg. istniejących przepisów nie można nie przyjąć tegoż towaru ponieważ każde odstąpienie od umowy jest skuteczne.
Mogę żądać odszkodowania za zniszczony przedmiot - obniżenia ceny częściowo bądź całości kwoty za towar.
Czy w każdym tego typu przypadku muszę udać się do sądu czy wystarczy opinia rzeczoznawcy ? Czy mogę żądać od konsumenta (w razie wygranej sprawy sądowej) poniesienia kosztów sądowych? Ostatnie pytanie: czy oprócz odszkodowania za towar mogę żądać dodatkowego odszkodowania za próbę wyłudzenia?

kasia8412 napisał:
Mogę żądać odszkodowania za zniszczony przedmiot
Tak, na podstawie ogólnej odpowiedzialności odszkodowawczej (art. 471. kc)
kasia8412 napisał:
Czy w każdym tego typu przypadku muszę udać się do sądu czy wystarczy opinia rzeczoznawcy ?
wystarczy Twoja ocena. Sąd to ostateczność.
kasia8412 napisał:
żądać dodatkowego odszkodowania za próbę wyłudzenia?
O jakim wyłudzeniu piszesz?

Jeżeli konsument świadomie odsyła rzecz zniszczoną
(przykład: Dwa lata temu otrzymałam paczkę z obuwiem do zwrotu.Buty bez wad.Obuwie użytkowane intensywnie, mało tego, ubłocone i brudne)
wraz z odstąpieniem od umowy i stanowczo żąda zwrotu pieniędzy za ten przedmiot zasłaniając się ustawą. Hipotetycznie sprawa trafia do sądu. Czy mam prawo oskarżyć (dodatkowo)taką osobę o próbę wyłudzenia? Konsument powiadomiony o odpowiedzialności odszkodowawczej użytkuje przedmiot poza granicami zwykłego zarządu i chce go zwrócić czyli robi to świadomie. Wg. mojej oceny laika to jest próba oszustwa/wyłudzenia pieniędzy...
Być może można podczepić to pod inny paragraf. Interesuje mnie ewentualnie pod jaki ?
W ciągu roku mam zawsze 2-3 klientów, którzy robią ten sam numer. Jest to jawna nieuczciwość.Klient robi co całkowicie świadomie myśląc, że jest "cwany".

W opisywanej sytuacji odstąpienie jest skuteczne, ale nie ma podstaw do zwrotu ceny, bo buty zostały zniszczone - należy go pisemnie o tym powiadomić (trzeba pamiętać o stronie dowodowej - konieczny jest protokół przy odbiorze rzeczy do konsumenta). Jeśli konsument uważa inaczej, może wytoczyć Ci powództwo, ale sprawę przegra.

Ok.Jeszcze jedno pytanie.Skoko odstąpienie od umowy jest skuteczne to towar zwracany zatrzymuję u siebie i nie zwracam pieniędzy? Wysyłam tylko pismo ( protokół) ? Generalnie rozumiem, że w każdorazowym przypadku zwrotu czy wymiany rzeczy należy ją rozpakować przy kurierze/listonoszu?
Skoro przesyłka nie została uszkodzona w transporcie wydaje mi się to bezcelowe. Czy mogę nagrać otwarcie przesyłki np. kamerą?

kasia8412 napisał:
Skoko odstąpienie od umowy jest skuteczne to towar zwracany zatrzymuję u siebie
Tak, bo odstąpienie od umowy skutkuje powrotem do stanu prawnego przed zawarcie umowy i przejście własności towaru na Sprzedawcę.
kasia8412 napisał:
nie zwracam pieniędzy?
W przypadku zniszczenia towaru tak, ale zgodnie z ustawą należy zwrócić koszt przesyłki do konsumenta.
kasia8412 napisał:
Generalnie rozumiem, że w każdorazowym przypadku zwrotu czy wymiany rzeczy należy ją rozpakować przy kurierze/listonoszu?
Tak, bo jeśli w przesyłce od konsumenta ujawnisz towar zmieniony, albo inny, to bez protokołu nie udowodnisz tego
kasia8412 napisał:
Skoro przesyłka nie została uszkodzona w transporcie wydaje mi się to bezcelowe
Na to odpowiedź jest powyżej

Jak ma się to do ustawy o prawach konsumenta, która opisuje odpowiedzialność konsumenta za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy(...)?

Skąd założenie, że zmniejszenie wartości rzeczy będzie zawsze równe wartości całkowitej, co uzasadniałoby zatrzymanie wpłaconej kwoty?

manyaky napisał:
Jak ma się to do ustawy o prawach konsumenta
Nowa ustawa doprecyzowuje pojęcie zwykłego zarządu. W zasadzie nic się nie zmienia. Konsument, w ramach prawa do namysłu, może wykonać czynności niezbędne do zbadania, czy towar jest dla niego dobry.
manyaky napisał:
Skąd założenie, że zmniejszenie wartości rzeczy będzie zawsze równe wartości całkowitej
@kasia8412 dała przykład zniszczonego towaru, a to oznacza, że utracił całkowicie swoją wartość.

"Tak, bo jeśli w przesyłce od konsumenta ujawnisz towar zmieniony, albo inny, to bez protokołu nie udowodnisz tego"

Jest problem z protokołem z poczty polskiej. W momencie odsyłania przesyłki przez konsumenta nie mogę go zmusić do wysłania przesyłki kurierskiej z możliwością otwarcia przy kurierze.Paczki zwrotne zazwyczaj idą pocztą polską drogą ekonomiczną. To konsument ma możliwość wyboru w jaki sposób zwróci przesyłkę.Zarówno listonosz i panie z poczty zgodnie twierdzą,że jeśli przychodzi zwykła paczka (priorytet/ekonomiczna) to żadnego protokołu nie będą spisywać.Czy pracownik poczty ma prawo mi odmówić spisania takiego protokołu jeśli na paczce nie ma wyraźnego zaznaczenia sprawdzenia zawartości?

To zależy d tego, czy usługa jest realizowana wg prawa pocztowego, czy Prawa przewozowego. W drugim przypadku zawsze jest możliwość sprawdzenia zawartości przesyłki nawet przed odbiorem (podpisaniem) - godnie z art. 74. 1. pp

Art. 74. 1. Jeżeli przed wydaniem przesyłki okaże się, że doznała ona ubytku lub uszkodzenia, przewoźnik ustala niezwłocznie protokolarnie stan przesyłki oraz okoliczności powstania szkody. Przewoźnik wykonuje te czynności także na żądanie uprawnionego, jeżeli twierdzi on, że przesyłka jest naruszona.

Czy mogę zaznaczyć w regulaminie swojego sklepu, że przyjmuję paczki odesłane tylko z możliwością sprawdzenia zawartości? Pewnie wyskoczy klauzula zakazana :)

"To zależy d tego, czy usługa jest realizowana wg prawa pocztowego, czy Prawa przewozowego. W drugim przypadku zawsze jest możliwość sprawdzenia zawartości przesyłki nawet przed odbiorem (podpisaniem) - godnie z art. 74. 1. pp"

Usługa jest zawsze realizowana wg. prawa pocztowego.

Powrót