Odpowiedzialność pełnomocnika w Sądzie

• Autor wątku Autor wątku nes421
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nes421

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam
W trakcie rozprawy z powództwa cywilnego, w której występowałem jako powód, pozwany wraz z jego pełnomocnikiem złożyli fałszywe zeznania przed Sądem. Sąd w trakcie tej samej rozprawy ogłosił wyrok na moją niekorzyść, i nakazał mi zapłatę kosztów sądowych oraz kosztów pełnomocnika. Moje pytanie: pełnomocnik brał czynny udział w składaniu fałszywych zeznań (co mogę bez trudu udowodnić) mogących mieć znaczący wpływ na wyrok Sądu - czy w związku z tym mogę i powinienem mu zapłacić ? Czy jeśli mu zapłacę, to nie jest to z mojej strony finansowanie czynów prawnie zabronionych? Czy tylko pozwany czy również jego pełnomocnik odpowiadają za swoje wypowiedzi ?

nes421 napisał:
(co mogę bez trudu udowodnić)
To proszę udowodnić. Zapadł wyrok jak rozumiem. Jeżeli prawomocny, ma go pan wykonać, w tym zapłatę kosztów pełnomocnictwa, jeśli takie orzeczono.

Wyrok nie jest prawomocny, czekam na uzasadnienie. Jeśli będzie podobne do ustnego to złożę zawiadomienie o składaniu fałszywych zeznań mających istotny wpływ na wyrok sądu. Niemniej nie wiem czy w apelacji podnosić, że nie jestem pewny czy mam prawo płacenia za czynny współudział w popełnieniu wykroczenia z art. 233 § 1 k.k. , stąd pytanie.

Ale przecież to nie pan stwierdza, czy ktoś kłamie, tylko Sąd. Zresztą pełnomocnik otrzyma wynagrodzenie nie za to, że był świadkiem, tylko za to, że był pełnomocnikiem.

Powrót