Odpowiedzialność podatkowa wspólników S.C.

• Autor wątku Autor wątku MORSKI
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MORSKI

Użytkownik
Odpowiedzi
281
Witam
Mam pytanie z zakresu par 108, 118 i 123 Ordynacji podatkowej o odpowiedzialności osób trzecich.
Spółka cywilna jest właścicielem nieruchomości ,na ktróej prowadzi działalność.
Spółka ma załużenie z tytułu podatku od nieruchomości.
Czy wójt gminy postąpił zgodnie z prawem wydając tytuł wykonawczy na wspólnika bez uprzedniego wydania decyzji o odpowiedzialności osób trzecich przewidzianej art 108 par 1. i art 118 ordynacji podatkowej.
jeśłi nie to jakie są możłiwości prawne unieważnienia tego tytułu po uplywie pół roku od jego otrzymania.

Zgodnie z art. 115 par. 1 Ordynacji podatkowej wspólnik spółki cywilnej odpowiada całym swoim majątkiem solidarnie ze spółką i z pozostałymi wspólnikami za zaległości podatkowe spółki i wspólników, wynikające z działalności spółki.
Orzeczenie o odpowiedzialności wspólników spółki cywilnej za zaległości podatkowe spółki z tytułu zobowiązań podatkowych powstałych w sposób przewidziany w art. 21 par. 1 pkt 1 Ordynacji (tj. zobowiązań powstających z mocy prawa) nie wymaga uprzedniego wydania decyzji, o których mowa w art. 108 par. 2 pkt 2, tj. decyzji:
* określającej wysokość zobowiązania podatkowego,
* odpowiedzialności płatnika lub inkasenta,
* w sprawie zwrotu zaliczki naliczonego podatku od towarów i usług,
* określającej wysokość należnych odsetek za zwłokę.
Egzekucja zobowiązania wynikającego z decyzji o odpowiedzialności podatkowej osoby trzeciej może być wszczęta dopiero wówczas, gdy egzekucja z majątku podatnika (w tym przypadku spółki cywilnej) okazała się w całości lub w części bezskuteczna.

Dzięki za info, z całym szacunkiem, ale myślę że żle interpretujesz cały art 108 Ordynacji podatkowej.
Zawężając sprawę tylko do wątku spółki cywilnej i współnika tej spółki,to weług mnie par 1 mówi że musi być decyzja oo odpowiedzialności osoby trzeciej (wpólnika SC) po to żeby przenieść na niego odpowiedzialność.
A par 2 mówi, że nie potrzeba oddzielnej decyzji ustalającej podatek spółki wynikający z art 21.par 1.
Tak więc według mnie logika jest taka :
Decyzja na wpólnika musi być , ale jak zobowiązanie wynika z działalności społki z art 21a - to nie musi powsgtać do tej decyzji uprzednia decyzja na spółkę.

Tak więc pytanie pozostaje czy tytuł egzekucyjny bez uprzedniej decyzji rozszerzającej na wsólnika jest zasadny, a jeśłi nie to jak go obalić.

Powrót