Odpowiedzialność Przewodniczącego Składu

• Autor wątku Autor wątku mistermister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mistermister

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Znam trochę prawo karne ponieważ od 14,5 roku jestem oskarżony o wypłatę pieniędzy w własnego konta papierów wartościowych. Na początku byl to art. 201 kk , potem 2 razy Sąd Apelacyjny uchylał wyrok 1 roku więzienia i obecnie trwa proces od początku przed Sadem Rejonowym.

W poprzednich instancjach miałem adwokatów , którzy jednak nie pomogli , obecnie bronię sie sam . Proces trwa 2 lata i zmierza ku końcowi i na ostatniej rozprawie jakby Przewodnicząca składu zmieniła oblicze - przesłuchiwani byli 2 świadkowie - wysocy urzędnicy bankowi - Przewodniczaca zmieniała ich zeznania w trakcie ich dyktowania protokolantce , nie pozwoliła mi zadawac pytań świadkom i wywierała wpływ słowny na mnie prokuratora , świadków -- w moim mniemaniu mnie obrażając .

W trybie pilnym skontaktowałem się z Fundacją Helsińską i zamierzam wniść wniosek o zmianę Składu Sędziowskiego.

Czy Sędzia może na rozprawie obrażać oskarżonego ???

[cytat="mistermister"] Czy Sędzia może na rozprawie obrażać oskarżonego ???[/cytat]nikt nie ma prawa nikogo obrażać...

a co ty rozumiesz pod pojeciem, że Sąedzia ciebie obrażał...- tzn.- co robił lub mówił...?

Jeśli uwierzysz to nie pamiętam dokładnie , bo trzasłem sie tak ( bylem sam na rozprawie - mieszkam 300 km od sądu , rozprawa była o 10 rano , ja wstalem 4,30 rano i nikt nie mógł z bliskich ze mna jechac).

To moje zdenerwowanie było spowodowane tym ,ze Przewodnicząca składu zmieniała i nie dała protokolowac tego co bardzo ważni śwaidkowie mówili i co
potwierdzał moją niewinność.

Byłem tak zdenerwowany , że nie mogłem słyszec wszystkiego - nie wiem czy byłes na dynamicznej rozprawie Śądowej i wiesz jak Świadek mówi, w tym samym czasie ?Sędzia i Prokurator. Ale cos zapamiętałem : że nie "potrafię sie wysłowić" " czy" chce byc na Sharze przesłuchiwany" "że sprytnie zadaje pytania , ale ja i tak je uchylę"

to nie jest taka obraza typu " oskarżony jest idiotą"

1) przykłady ktore podaleś nie wyczerpują znamion art. 216 &1 KK

Proszę nawet nie próbować skadać wniosku o wyłączenie sędziego.

Na czym polegała ta zmiana w protokołowaniu?

Sędzia mówił do pana na Ty?

[cytat="atmosphere"]Na czym polegała ta zmiana w protokołowaniu?

Sędzia mówił do pana na Ty?[/cytat]

Nie Sąd mówił do mnie Oskarżony, jednak nie dal mi dojść do głosu - abym zadał pytanie - to klasyczne uchylanie pytania świadkowi . Sąd kilkakrotnie wyrażał do wszystkich stron komentarze , w szczególności do świadków , że doszło do przestępstwa tak jak twierdzi prokuratura , jednak świadkowie słownie zeznawali nie po myśli Sądu i Sąd komentował głośno to co zeznają ( jakie bzdury) i protokolantowi dyktował ich zeznania w zmienionej treści . To wywołało takie moje zdenerwowanie , że miałem kłopoty z wysłowieniem się.Moje próby sprzeciwu nic dawały. Jeden z Sędziów chciał zadać pytanie świadkowi ( prawdopodobnie aby mnie wyręczyć), a Przewodnicząca uchyliła to i i dość głośno , ż(e to słyszałem) powiedziała mu , że jak będzie miał obiekcje to wprowadzi to do uzasadnienia wyroku , jako głos odrębny.

No koniec , Przewodnicząca zapytała mnie , czy będę jako strona sie upierał , aby głównego świadka wezwać na rozprawę , bo Sąd proponuje odczytać zeznania - jest świadek , który unika Sądu i od 14 lat nie był przesłuchany na rozprawie . Ja wiedząc o tym , powiedziałem ,że chce na rozprawie - choć moze to być w ramach pomocy prawnej gdzie chce świadek,tak jak było w uchyleniu Wyroku przez Sad Apelacyjny - Przewodnicząca stwierdziła wtedy , czy też to może być na Saharze?

No cóż. Można zacząć od spróbować złożyć wniosek o sprostowanie protokołu rozprawy-art.152 i następne kpk.

Skoro uważa Pan, że nie był Pan dopuszczany do głosu oraz niesłusznie uchylano Pana pytania - można to podnieść w apelacji.

[cytat="Pasqud"]Proszę nawet nie próbować skadać wniosku o wyłączenie sędziego.[/cytat]

bo , czym będzie groziło???

skontaktowałem sie z Fundacją Helsińską - czekają na moj wyczerpujący mail , wyslą obserwatora ...

a jako praktycy , często spotykacie sie z polepszaniem zeznań świadka w czasie dyktowania Protokolantowi???

Niczym nie grozi. Ale też efektu nie da.

Może pan zrobić dwie rzeczy.
Po pierwsze poprosić o możliwość nagrywania przebiegu rozprawy.
Po drugie zawsze może pan domagać się sprostowania protokołu. Jeżeli sędzia przewodniczący odmawia to proszę robić to na piśmie jako załącznik do protokołu.

Powrót