Odpowiedzialność sprzedawcy

• Autor wątku Autor wątku canonierka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

canonierka

Użytkownik
Odpowiedzi
40
witam,

W jednym ze sklepów internetowych znalazłem interesujący mnie towar.
Ponieważ cena (3290,00) była bardzo atrakcyjna, zwróciłem się na piśmie do tegoż sklepu z prośbą o potwierdzenie tej ceny.
Otrzymałem odpowiedź twierdzącą, jednocześnie sklep zaproponował dodatkowy rabat, podając w e-mailu zwrotnym cenę 2960,00 i potwierdzając, iż jest to cena za 2 szt.
Zdecydowałem się na zakup, otrzymałem fakturę pro-forma od sklepu (na komplet, 2 szt.) po czym dokonałem wpłaty.

Dziś dzwonią z przeprosinami i twierdzą, że sprawa jest nieaktualna, bo wystąpił błąd w ich systemie (podana cena dotyczy 1 szt. a nie kompletu 2 szt.) i proponują:
- rozwiązania umowy zakupu, lub
- dopłaty z mojej strony.

Czy mają prawo? Czy może powinni wywiązać się z zawartej umowy?

Ostatnia edycja:
No oczywiście, że mają prawo prosić o rozwiązanie umowy. Ale nie musisz się na tę propozycję zgodzić. Rozwiązanie zależy od Ciebie - czy chcesz wziąć na siebie błąd sprzedawcy czy nie. Przy tym warto pamiętać, że gdybyś to Ty popełniła błąd - ogromna większość sprzedawców wykorzystałaby go na własną korzyść.

Rozumiem, że w tym przypadku ciężko będzie im się powołać na art. 84.§ 1 - 2 kc ?

Ze względu na niespełnione przesłanki sprzedawca nie może powołać się na błąd i powinien wydać Ci towar za 2.960 PLN

Dziękuję za odpowiedzi. Wystosowałem pismo do sklepu, wnosząc o wydanie zapłaconego towaru. Zobaczymy jak zareagują...

cedwah napisał:
Ze względu na niespełnione przesłanki sprzedawca nie może powołać się na błąd i powinien wydać Ci towar za 2.960 PLN
No niestety Sprzedawca uchyla się od wydania rzeczy, powołując się jednak na art. 84. W załączeniu skan pisma od nich.
Czy to zamyka drogę moich roszczeń?
Czy pismo takie mogą wysłać e-mail? Czy też powinni tradycyjną pocztą?

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powołanie się na błąd jest nieskuteczne - nie są spełnione przesłanki. Umowa jest wiążąca. Dalsza decyzja należy do Ciebie.

cedwah napisał:
Powołanie się na błąd jest nieskuteczne - nie są spełnione przesłanki. Umowa jest wiążąca. Dalsza decyzja należy do Ciebie.
Nieskuteczne ze względu na dwukrotne pisemne potwierdzenie ceny (+ propozycja niższej oferty ze sklepu)?

Sprzedawca złożył oświadczenie o przyjęciu Twojej oferty i w ten sposób zawarł umowę. Twierdzi, że to oświadczenie złożył pod wpływem błędu. Do tego żeby można było skutecznie powołać się na błąd i "unieważnić umowę" muszą być spełnione prawne przesłanki. W tym przypadku nie są spełnione i sprzedawca jest zobowiązany do wydania towaru - zgodnie z umową.

Dziękuję za wyjaśnienia.
W międzyczasie znalazłem identyczny towar w bardzo zbliżonej cenie w innym sklepie, który takich szopek nie odstawia...
Szczerze powiedziawszy nie mam ochoty iść do sądu i udowadniania moich racji jedynie "dla zasady".
Korci mnie natomiast wysłanie do tego sklepu odpowiedzi na ich pismo, w którym zarzucę błędy formalne...

Powrót