Odpowiedzialność wspólnika spółki z o.o. za zobowiązania spółki.

• Autor wątku Autor wątku DaKKi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DaKKi

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Dzień dobry,
Od niedawna jestem mniejszosciowym wspólnikiem sp.z.o.o. Spółka zostala zalozona przez portal s24 wiec jej umowa jest standardowa.
Generalnie co do zasady wspólnicy nie będący członkami zarządu odpowiadają za ewentualne długi i zobowiązania spółki wyłącznie do wysokości wniesionego wkładu.
W trakcie lektury odnośnie sp.z.o.o natrafiłem na pojęcie takie jak dopłaty do kapitału. Z tego co zrozumiałem będę miał obowiazek wniesienia dopłaty do kapitału spółki proporcjonalnie do swojego udziału jeżeli ta popadnie w długi. Jest to sprzeczne z założeniem wyłączenia odpowiedzialności wspólnika sp.z.o.o za długi.
Mam pytanie - jak to wlasciwie jest, do jakiej kwoty mogę być zmuszony do uiszczenia dopłaty i czy może to się stać bez mojej zgody ?
Czy ryzykuje w jakikolwiek inny sposób oprócz wniesionych pieniedzy na kapitał zakładowy?

Pozdrawiam

Dopłaty może przewidywać jedynie umowa spółki. W opisanej sytuacji (o ile nie ma takich postanowień w umowie spółki) wspólnika do dopłat zmusić nie można.
Wspólnik w spółce z o.o. odpowiada do wysokości wniesionego wkładu (czyli wpłacając gotówkę za udziały / wnosząc aport) - nie oznacza to, że w razie gdyby spółka popadła w długi przekraczające wartość jej majątku, wspólnik powinien wyłożyć dodatkowo taką sumę - została ona wpłacona przy objęciu udziałów.

Ewentualnie gdyby ten wkład za udziały nie został rzeczywiście wniesiony, to wtedy trzeba spółce taką kwotę dopłacić. Z drugiej strony jak sądzę zarząd złożył w KRS oświadczenie o wniesieniu wkładów, także w razie gdyby takie oświadczenie było nieprawdziwe, zarząd narażałby się na odpowiedzialność cywilną i karną.

W skrócie: w spółce z o.o. wspólnik nie odpowiada za żadne zobowiązania spółki i nie będzie zobowiązany do dopłat, jeżeli umowa spółki tego nie przewiduje.

Pozdrawiam

Powrót