W
wysoki
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Na kolonii, jedna z podopiecznych mojej dziewczyny ukradla w sklepie 2 paczki slonecznika i zupke chinska (w sumie moze 3 zl). Dziewczyn(k)a ma 16 lat. Sprzedawczyni wezwala Policje, ktora stwierdzila, ze skoro dziecko ma ponizej 18 lat to odpowiedzialnosc spada na wychowawce. Na szczescie nie wlepili mandatu tylko dali pouczenie. Moja dziewczyna ma wykupiona polise OC. Przejela sie tym strasznie, wiec chce ja jakos uspokoic i w zwiazku z tym prosze o odpowiedz na ponizsze pytania:
1. Czy jezeli Policja dala tylko pouczenie, to jest pewnosc, ze za jakis czas
ten mandat jednak nie przyjdzie? (to by bylo chyba podwojne karanie prawda?)
2. Czy ewentualny mandat moglby byc zaplacony z policy OC?
3. Czy rzeczywiscie jest tak, ze dziecko kradnie i niczym sie nie przejmuje, a
za wszystko placi (i ewentualnie idzie do sadu) wychowawca? dziecko ma powyzej 13 lat, a cos czytalem, ze powyzej 13 lat cos sie zmienia z prawniczego punktu widzenia.
4. czy paniom ekspedientkom moze sie nie podobac, ze Policja dala tylko
pouczenie i moga skierowac sprawe do sadu? (mam nadzieje ze jednak dla 5 zl nie bedzie im sie chcialo tracic czasu na wizyty na komisariacie i skladanie zeznan, czy jak to tam sie wszystko odbywa)
Pewnie sa to pytania z podstawowego zakresu prawa, jednak to zupelnie nie moja dzialka, a dziewczyna mi sie stresuje.
pozdrawiam serdecznie
Rafal
P.S. Jezeli ten post powinien byc w innym dziale to prosze o przeniesienie go, bo nie mam pojecia z jakiego zakresu jest moje pytanie.
1. Czy jezeli Policja dala tylko pouczenie, to jest pewnosc, ze za jakis czas
ten mandat jednak nie przyjdzie? (to by bylo chyba podwojne karanie prawda?)
2. Czy ewentualny mandat moglby byc zaplacony z policy OC?
3. Czy rzeczywiscie jest tak, ze dziecko kradnie i niczym sie nie przejmuje, a
za wszystko placi (i ewentualnie idzie do sadu) wychowawca? dziecko ma powyzej 13 lat, a cos czytalem, ze powyzej 13 lat cos sie zmienia z prawniczego punktu widzenia.
4. czy paniom ekspedientkom moze sie nie podobac, ze Policja dala tylko
pouczenie i moga skierowac sprawe do sadu? (mam nadzieje ze jednak dla 5 zl nie bedzie im sie chcialo tracic czasu na wizyty na komisariacie i skladanie zeznan, czy jak to tam sie wszystko odbywa)
Pewnie sa to pytania z podstawowego zakresu prawa, jednak to zupelnie nie moja dzialka, a dziewczyna mi sie stresuje.
pozdrawiam serdecznie
Rafal
P.S. Jezeli ten post powinien byc w innym dziale to prosze o przeniesienie go, bo nie mam pojecia z jakiego zakresu jest moje pytanie.