Odpowiedzialność wystawiającego/sporządzającego fakture

• Autor wątku Autor wątku ArturB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ArturB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Moje pytanie dotyczy faktury. Są na niej 3 osoby: sprzedajacy, kupujący, oraz wystawiajacy (sporządzający). Sprzedający i wystawiający są powiązani umową o prace i relacja przelozony-podwladny.
Sprzedający realizuje cala transakcje (rozmawia z klientem, podpisuje umowe z klientem, negocjuje cene, prezentuje przedmiot transakcji). Wykonuje to w swoim biurze poza polem widzenia wystawiającego czestokroc w weekendy, badz tez po godzinach pracy wystawiającego. Przedmiot transakcji jest w umowie jak najbardziej prawidlowo określony (marka, typem, nr nadwozia, rokiem produkcji).
W pozniejszym czasie wystawiający dostaje zawiadomienie z policji w/s sfalszowania podpisu na owej umowie.
Pytanie: Jaka jest odpowiedzialnosc wystawiajacego. Co ma on zrobic kiedy nie jest w stanie potwierdzic autentycznosci podpisu. Czego ma sie trzymac na policji.

Ostatnia edycja:
1) nie bardzo rozumiem - skoro faktura była wystawiona przez ciebie poza siedzibą firmy i wręczona od razu kupującemu to skąd na niej podpis tej trzeciej osoby (sprzedającego) ?

2) ponieważ sprzedający nie potwierdził podpisania się na w/w fakturze jak wytłumaczysz ,że znalazł się tam jego (podrobiony ) podpis?

ps. na policji ma mówić prawdę !

ad. 1 Faktura była wystawiona przeze mnie w siedzibie Firmy w godzinach mojej pracy i z moim podpisem (wystawcy) przekazana sprzedającemu, by ten w trakcie rozmowy/finalizacji transakcji z kupującym dal mu ja do podpisu. Osobiście nie mialem kontaktu ze sprzedającym!
ad. 2 Faktura ma podpisy i Sprzedającego i Kupującego i... niestety moj. Wiem, ze podpisy sprzedającego i wystawiającego są prawdziwe. Jedyne co mnie zastanawia to podpis Kupującego, bo nie wiem czy jest podrobiony, czy autentyczny. Jednak dlaczego to JA mam odpowiadać za fałszerstwo? Skoro tak jak wspomnialem wczesniej działo sie to poza moja obecnościa (w biurze Sprzedajacego), czestokroc po moich godzinach pracy, albo w weekendy.

Powrót