odpowiedzialność za czynności osób trzecich

• Autor wątku Autor wątku pan_x
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pan_x

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
proszę o usunięcie

Ostatnia edycja:
1. Nie ma żadnej odpowiedzialności - moim zdaniem.
2 i 3. To zależy co się wydarzy i jak na to zareaguje dany właściciel posesji, ale mnie osobiście by szlag trafił gdyby ktoś obcy szwędała się po mojej posesji i to jeszcze dla zabawy.
A za ewentualne zniszczenia należało by się odszkodowanie.

proszę o usunięcie

Ostatnia edycja:
Naruszenie terenu nieogrodzonego i żądanie jego opuszczenia to tylko wykroczenie.
Art. 157. § 1. Kto wbrew żądaniu osoby uprawnionej nie opuszcza lasu, pola, ogrodu, pastwiska, łąki lub grobli,[/quote
podlega karze grzywny do 500 złotych lub karze nagany.
§ 2. Ściganie następuje na żądanie pokrzywdzonego.

Z przepisu wynika , że sam fakt przebywania na tym terenie nie skutkuje niczym nadzwyczajnym.

proszę o usunięcie

Ostatnia edycja:
Hmmmm, możemy mieć tu do czynienia z odpowiedzialnościa organizatorów przy masowych imprezach.
Jeżeli prowokujemy (nieświadomie) osoby nam nie znane w tym i dzieci do tak ryzykownej zabawy, to z odpowiedzialnością może być różnie.
Trzeba przygotować się na najgorsze przy jakiejś tragedii.

Może to będzie makabryczny i zbyt przerysowany przykład, ale odrobinę coś z tego jest skoro pisze Pan, że skarb będzie ukryty np. w grocie.
I teraz mamy oto taką zabawę.
Zachęcamy w internecie: "Skocz z II piętra, jak przeżyjesz czeka na Ciebie nagroda"

Ostatnia edycja:
A ja bym wziął kłonicę i pogonił towarzystwo z mojej posiadłości tam, gdzie pieprz rośnie. :)

Janusz M. napisał:
A ja bym wziął kłonicę i pogonił towarzystwo z mojej posiadłości tam, gdzie pieprz rośnie. :)
Jak to Kargul mawiał: "Prawo, prawem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie" :D
Z drugiej strony jak ogłosimy, że mamy zakopany skarb na naszym ogrodzie, to nam go za darmo przekopią i potem tylko wyjść i sadzić, tu marchewkę, tu sałatę, tam szczypiorek.

Ostatnia edycja:
a szkoda ,że nie jest tak jak na Zachodzie - "mój dom -moją twierdzą" ponieważ wtedy gospodarz miałby zabawę strzelania do "no please'ów" .....:lol:

proszę o usunięcie

Ostatnia edycja:
Temat jeżeli chodzi o odpowiedzialność cywilną chyba został wyczerpany.
Przenoszę więc na prawo karne, ponieważ warto rozważyć ewentualną odpowiedzialność choćby ze 160 k.k.

nie wiem jak by do tego podszedł Sąd, ale myślę ,że odpowiedzialność "chowającego" rzeczy na czyjejś posesji jest jak najbardziej zasadna chociażby na zasadzie zamiaru ewentualnego. Przecież "chowający " zdawał , a przynajmniej powinien ,że chowając ten "skarb" na czyjejś posesji może się to nie spodobać właścicielowi tej posesji...

Sam bym się wkurzył jeśli najpierw jedna czy kilka osób łaziłoby po mojej posesji chcąć coś schować na moim terenie czy w moich nieruchomościach ,a za jakiś czas wpadłaby na tą posesję inna grupa i zaczęła jej przetrząsanie w poszukiwaniu tego "skarbu" . Skąd ja mam wiedzieć co to są za ludzie...(?)- może z jakichś grup przestępczych i chowają mi na posesji broń albo narkotyki ,a ja później będę za to odpowiadał.... no bo jak się później bym wytłumaczył przed Prokuratorem ,że nie wiedziałem...- śmieszne... O ile by właściciel takiej posesji "tylko" wezwał Policję to można by mówić o niesamowitym szczęściu... Wtedy to przyjechało by np. z kilka załóg i zanim zabawowicze by się wytłumaczyli to ładnie skajdankowani lpoleżeli by trochę na ziemi, później radiowozem na Komisariat , może noc na dołku i przesłuchania...Gorzej jak to by był np. myśliwy i np. widząc grupę buszującą mu po posesji ,a myśląc że chcą go napaść i okraść wygarnąłby do nich z dubeltówki..:)

Cały pomysł z tą zabawą jest pełen kontrowersji prawnych.
Organizator jak i uczestnicy narażają, się na szereg naruszeń prawa wynikających z przepisów Kk, Kc jak i Kw.

proszę o usunięcie

Ostatnia edycja:
kolejny przykład ciasnoty umysłowej, zaraz po tym, jakim prawem musimy się męczyć w Polsce
Proszę nie obrażać rodaków, bo tak samo mogą myśleć homoseksualiści i inni, którym się nie podoba mentalność i pewne wartości chrześcijańskie Polaków.
Tego typu uwagi proszę zachować dla siebie. :mad:
Bo logika mówi - skoro ktoś jest dorosły, ma swój rozum

To nie zmienia faktu, że w jakiś sposób zachęca się do tego typu zabawy, której skutki nie wszystkim mogą się podobać.

Ostatnia edycja:
proszę o usunięcie

Ostatnia edycja:
Panie X, nie pisz bzdur i nie przepraszaj. Lepiej zamilcz.

Proszę zatem o odpowiedź w zakresie odpowiedzialności chowacza, za to co może się przytrafić poszukującemu, albo za to co zrobi poszukujący.
Chyba nie jest to temat godny tego forum, a raczej jakiegoś portalu dla młodzieży.
Moim osobistym zdaniem szkoda tu naszego czasu aby na te czcze rzeczy marnować go, bo jest multum innych userów, którzy czekają niecierpliwie na naszą pomoc, gdzie naprawdę musza uporać się z życiowymi problemami, a nie takimi które nastręcza zabawa.
A ten mentorski ton proszę zachować dla Waszych poszukiwaczy skarbów.
Myślę, że temat został dosyć obszernie omówiony i wyczerpany, przynajmniej jak na jego wagę i nadaje się do zamknięcia.

Ostatnia edycja:
Temat był założony, aby uniknąć być może czyjejś tragedii. Wnioskuję, że lepiej leczyć niż zapobiegać.
Dziękuję @Kerimus za wykładnię w zakresie naruszenia "Miru Domowego", za sugestię dotyczącą odpowiedzialności organizatora imprez masowych, oraz za najdelikatniejsze spławianie z jakim się spotkałem.
Dziękuję @Pasqud za przesunięcie do właściwego działu forum.
@Janusz_m - rozumiem, że offtop to raczej drobna wpadka aniżeli praktyka MODERATORA dbającego o utrzymywanie forum w porządku.
Po pierwsze - nie oczekiwałem odpowiedzi natychmiast co podkreślałem - zdaję sobie sprawę, że mogą być osoby bardziej potrzebujące
Po drugie - Nie oczekiwałem rozwiązania problemu tylko naprowadzenia, niestety specjalizuję się w trochę innej gałęzi prawa, ale interpretować przepisy potrafię.
Po trzecie - ideą forum jest pomoc każdemu użytkownikowi, bez wartościowania na lepszych gorszych bardziej potrzebujących czy mniej - w języku polskim funkcjonuje określenie "poczekaj".
Po czwarte, sam czasem musiałem przypominać sobie część zapisów, może i więc warto przeczytać Regulamin Forum, a także definicję moderatora i netykietę.
Po piąte, może nie określać forum jako Porady prawne a Domysły prawne, bo poza jedną - tylko jedną odpowiedzią @Kerimusa, żadna odpowiedź nie była rzeczowa, a raczej stanowiły prywatne wycieczki co by ktoś zrobił gdyby - nie ważne, że większość tych działań byłoby bezprawnie podjętych wobec osób trzecich też dopuszczających się naruszania prawa. W moich oczach dyskwalifikuje to część osób jako osób merytorycznie mogących interpretować normy prawne i raczej sugeruje dość młody wiek i młodociane podejście do tematów.

Dziękuję jeszcze raz tym nielicznym którzy poświęcili choć trochę swojego czasu.

Proszę niniejszym o trwałe usunięcie mojego konta. Wycofuję swoją zgodę na dalsze przetwarzanie wszelkich moich danych (W tym adresu IP który jest numerem pozwalającym pośrednio lub bezpośrednio określić moją tożsamość zgodnie z zapisem Ustawy o ochronie danych osobowych, Dz.U. nr 133 poz. 883, Art. 6 ). Temat nie przynosi nikomu korzyści, więc w mojej ocenie można go trwale usunąć i nie powinno to wpłynąć w negatywny sposób na funkcjonowanie forum jako całości. Temat w mojej ocenie nie narusza niczyich praw w związku z czym nie ma przesłanek do utrzymywania dowodu archiwizacyjnego w tej postaci. Zmiana treści moich wiadomości będzie traktowana jako dopuszczenie się fałszowania treści przeze mnie przekazanych.

Gorąco pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia.

pan_x napisał:
W moich oczach dyskwalifikuje to część osób jako osób merytorycznie mogących interpretować normy prawne i raczej sugeruje dość młody wiek i młodociane podejście do tematów.

Bardzo się Pan myli Panie X.
To nie jest forum młodzieżowe, a większość zespołu ma wieloletnie doświadczenie zawodowe i potrafi stosować prawo w praktyce.

Powrót