Odpowiedzialnosc za dlugi po smierci meza w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Joanna Land
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joanna Land

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Moj maz prowadzil wlasna dzialalnosc gospodarcza w Niemczech.Ma obywatelstwo Niemieckie.Okazalo sie, ze ma ogromne dlugi,praktycznie wszedzie zarowno jako firma i jako osoba prywatna.Czy istnieje jakas mozliwosc, zebym nie odpowiadala za te dlugi?Nie mielismy rozdyielnosci majatkowej.Obecnie zostalam bez srodkow do zycia z dlugami.Prosze napisac, czy odpowiadam rowniez za dlugi, ktore zrobil jako firma?Nie mial tez ubezpieczenia na zycie.Kompletnie nic.Mial zaburzenia psychiczne, leczyl sie, ale diagnozy nie znam.Czy mozna odrzucic spadek?Moze odmowa przyjecia spadku?Czy odpowiadam za dlugi z mojego majatku osobistego,mysle o mieszkaniu w Polsce, ktore zakupilam przed slubem.Co robic?Prosze o pilna pomoc.

Kiedy zmarł mąż i czy miał wyłącznie obywatelstwo niemieckie? Zerknij do wątku wskazanego przez Bedka. Termin na odrzucenie spadku wg prawa niemieckiego wynosi 6 tygodni od daty dowiedzenia się o śmierci spadkodawcy albo 6 miesięcy, jeżeli w tej dacie przebywałaś poza RFN.

Mam 6 tygodni, jestem w Niemczech.Odrzucenie spadku kosztuje 500 euro, jesli nie jest sie na socialu:-(

Powrót