odpowiedzialność za długi zmarłego syna

• Autor wątku Autor wątku izzi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izzi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam!
Nie mogę znależć odpowiedzi na ten problem na forum, proszę o poradę lub informację gdzi o tym jest napisane
sprawa wygląda tak:
matka mieszkała z synem, który zmarł 6 m-cy temu. Miał jakieś zaległości w banku. Teraz firma windykacyjna domaga się od niej spłaty zadłużenia + odsetki.Pani z tej firmy zagroziła zajęciem emerytury gdyż "rodzice muszą spłacać długi dzieci" i zapowiedziała wizytę komornika. Wcześniej kazała dostarczyć sobie akt zgonu. Zmarły nie miał żony,miał syna, który mieszka osobno.Nie posiadał żadnego majątku.
Czy matka musi te długi spłacić?
Jakie są podstawy prawne?
Z góry dziekuję.

jeśli nie była Pani żytantem kredytów syna, to nie ma prawnej możliwości aby Pani odpowiadała za długi syna. Firmy windykacyjne, zawsze straszą komornikiem, najpierw firma windykacyjna musiałaby złożyć sprawę w sądzie i uzyskać wyrok bądź nakaz zapłaty aby mógł zawitać do Pani komornik, przypuszczam że tego nie uczyniła, bo napewno by Pani o tym wiedziała( otrzymałaby Pani wezwanie na rozprawę).

Bardzo dziękuję!
A czy mogę prosić o jakąś podstawę prawną? Pani z firmy windykacyjnej wydzwania co kilka dni i straszy starszą kobietę. Ja z nią nie mieszkam i nie mogę pomóc osobiście,mogę tylko coś podpowiedzieć jak ma rozmawiać i na czym się opierać.
Pozdrawiam

Art. 931. § 1 kc W pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku.

Niech sobie szukają syna zmarłego.

Powrót