Odpowiedzialność za forum

• Autor wątku Autor wątku daros
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daros

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam, mam taką oto sprawe i wątpliwości, jestem adminem i założycielem forum klasowego (nie oficjalne, nie w domenie szkoły) po prostu tak sobie założone, jest tam dział specjalny gdzie uprawnienia do wejścia mają tylko osoby z klasy i tam sa dyskusje na tematy klasowe. Ogólnie w regulaminie było zastrzezone, że nie wolno nikogo obrażać itd ale nie dotyczy tematu "napinka". No i jedna z osób obraziła 2 inne bardzo ostro z czego wynikła taka sprawa, że osoby te wydrukowały te i przedstawiły w szkole wychowawczyni, dyrektorce, pedagogowi. Mnie dzisiaj wzieli na rozmowe i do tego 2 policjantów i nakazali usunąć forum (jako odgórna decyzja dyrekcji itp). Ja zaprotestowałem, że to nie jest oficjalne forum i jest w Polsce wolność słowa i każdy może sobie takie forum założyć.

1.I mam takie pytanie, czy jeśli to był zamknęty dział forum to czy podlega to pod jakieś publiczne znieważenie (chyba tak bo kilkanaście osób tam miało dostęp).

2. Czy ja odpowiada za to co sobie piszą na forum, no myślę że nie.

3. Czy w jakikolwiek sposób mogą mi kazać zablokować to forum ?

Mysle, że podstawą jest regulamin forum, który powinien wszystkie zasady opisać dokładnie. Jeśli było tam wszystko dokładnie zaznaczone np. że "admin nie bierze odpowiedzialnosci za posty pisane przez userów" albo "każda wypowiedz usera na niniejszym forum jest jego prywatnym zdaniem" itp. to nic Ci nie grozi. A co do nakazu zamkniecia forum to nic z tym nie moga zrobić skoro forum jest na zewnętrznym serwerze (nie szkolnym). Twoja wola czy zamkniesz forum czy nie.

monika17 jeśli masz mówić bzdury to lepiej nic nie mów bo tylko wprowadzasz w błąd usera...

1)od kiedy to tekst że "admin nie bierze odpowiedzialnosci za posty pisane przez userów" posiada moc prawną? - wskaż stosowną podstawę prawną....

2) drugie stwierdzenie również nie jest prawdą...ale tego nawet nie zamierzam Ci tłumaczyć... skoro uważasz że regulamin forum jest ponad prawem obowiązującym...

Drogi Markizie32 !! Otóż po pierwsze nigdzie nie napisałam, ze taki tekst ma moc prawną. Po drugie gdzie ja niby napisałam, że regulamin forum jest ponad prawem?? Zresztą regulamin jest pisany po to aby określać jakies zasady "współżycia" na forum i zachowań userów !! A co do likwidacji forum to tego tez nikt nie może Ci kazać. Chyba, że jest to firma hostingowa, której łamiesz regulamin użytkowania !!

Markiz - oskarżać, to My ale nie Nas ? :lol:

http://www.ifp.pl , stopka

"
Wypowiedzi na forum pozostają własnością ich autorów i nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.
"

Regulamin :

"
2. Administrator nie ponosi żadnej odpowiedzialności za zamieszczane posty na forum.
"

A nawiasem mówiąc - prawo telekomunikacyjne pozwala wyłączać odpowiedzialność administratora. Nie mam czasu teraz szukać, ale chodzi o ten przepis, który zwalnia np. firmy hostingowe z odpowiedzialności za to co ich klienci umieszczą na swoich stronach. (Zdaje się, że reagować muszą dopiero po otrzymaniu wiarygodnego doniesienia o łamaniu prawa).

Ale akurat nie tyczy to for, które są w pełni moderowane...

Nie prawo telekomunikacyjne a ustawa o świadczeniu usług drogą elektorniczną art. 14. Nie zawsze jednak ten przepis może mieć zastosowanie przy forach, przeznaczenie tego artykuły odnosi się głównie do hostingu.

adammada - i znowu piszesz bzdury , a podany przepis ma się nijak do wypowiedzi na forum...:))

ps. Możesz mi wyjaśnić co ma prawo telekomunikacyjne do forum...?

ale tu wogóle nie wchodzi w gre chyba, żeby firma hostingowa zablokowała forum bo poza kilkoma wulgaryzmami które powtarzam jeszcze raz są zamkniętej części forum (wy ich niewidzicie tylko osoby z naszej klasy które mają na forum odpowiednią range). Chodzi mi o to czy szkoła może się wtrącać do tego forum bo ja ich wyśmiałem, że nie bo to nie jest oficjalne forum jest na moim serwerze w normalnej domenie (konkretnie aliasie), można powiedzieć, że to forum grupki znajomych. Tylko sprawa wyszła na jaw bo jedna z osób po prostu z klalsy wydrukowała ten temat i przedstawiła w szkole (konfident jednym słowem). No i owszem jest tam znieważenie, ale chodzi mi o to, że mnie się starszy policją i mówi mi się, że jest odgórny nakaz dyrekcji żeby zamknął forum a ja nie mam zamiaru tego robić.

[cytat:2lg4nmd4]
a podany przepis ma się nijak do wypowiedzi na forum
[/cytat:2lg4nmd4]

A dlaczego od razu nijak? To Colder ma rację - oczywiście, że nie zawsze, bo chodzi tutaj o administratora w znaczeniu hostingu (dbanie o działanie, a nie czytanie tysięcy postów) , a nie "administratora" który wszystkiego osobiście pilnuje i moderuje...

A co do bzdur- ja tylko zacytowałem to co jest napisane na internetowym forum policyjnym...

[cytat="adammada"] A co do bzdur- ja tylko zacytowałem to co jest napisane na internetowym forum policyjnym... [/cytat]

1)To ,że ktoś gdzieś coś napisal ,że nie odpowiada za treści ma się nijak do obowiązujacego prawa.... To że ja w swojej stopce napiszę np. algorytm hm.. wlamu na serwer banku i kradzieży pieniędzy z rachunków klientow to jeśli admin nic by nie chcial z tym zrobić to on razem ze mną ponosi odpowiedzialność ...:) (za np. pomocnictwo)-choćby nie wiem jak się zarzekał ,że on nie ponosi za to żadnej odpowiedzialności, mnie nie zna a wogóle to jego to nie interesuje...:)

2) po drugie dalej nie odpowiedziałeś w którym artykule" prawo telekomunikacyjne pozwala wyłączać odpowiedzialność administratora." -co podnosisz w swoim poście...

daros - a ty jeśli chcesz stracić kompa jako przedmiot slużący do popełnienia przestępstwa to dalej nic z tym nie rób...:)

Ale co dokladnie powinien zrobic?
Wystarczy jak usunie problematyczny temat?

Jak sie ma do tego nakaz dyrekcji o zamknieciu forum?

[cytat="Markiz32"]

daros - a ty jeśli chcesz stracić kompa jako przedmiot slużący do popełnienia przestępstwa to dalej nic z tym nie rób...:)[/cytat]

A co niby mój komputer ma do przestępstwa ? :roll:

[cytat:1tklkcxi]
daros - a ty jeśli chcesz stracić kompa jako przedmiot slużący do popełnienia przestępstwa to dalej nic z tym nie rób
[/cytat:1tklkcxi]

Jak rozumiem, masz na myśli to, że przyjdą i zabiorą aby coś posprawdzać. I oczywiście znajdą piraty... I ZA TO zabiorą.

Bo nie powiesz, że zabiorą adminiowi komputer za to, że ktoś na forum coś napisał - a on popełnił przestępstwo TYM KOMPUTEREM, poprzez nie wykasowanie tego za jego pomocą... :P

[cytat="adammada"] ......
Jak rozumiem, masz na myśli to, że przyjdą i zabiorą aby coś posprawdzać. I oczywiście znajdą piraty... I ZA TO zabiorą.

Bo nie powiesz, że zabiorą adminiowi komputer za to, że ktoś na forum coś napisał - a on popełnił przestępstwo TYM KOMPUTEREM, poprzez nie wykasowanie tego za jego pomocą... :P[/cytat]
Dokładnie tak jest, tylko że może być tak że admin zostanie poproszony o udostępnienie danych usera który "coś" napisał - adres IP. I to ten user może być pociągany do odpowiedzialności.

Nie ma fizycznej możliwości żeby admini na dużych portalach czytali każdy post po to żeby zweryfikować czy jest on zgodny z prawem, poza tym skąd mają wiedzieć że to co ktoś na pisze jest zgodne lub nie z prawem.

Może nie przesadzajmy już z tymi forami bo za niedługo wszystkie się pozamykają.

Moim zdaniem admin POWINIEN reagować jak ktoś wskaże mu że dany post temat narusza prawo. Czy powinien go usuwać ? NIE. Każde forum ma możliwość zablokowania wszystkim userom dostępu do części dla adminów i tam można takie posty/ tematy trzymać. Jeżeli pojawi się prokuratura to udostępnić jej te ukryte tematy i to ona powinna ścigać "przestępcę" a nie admin.

Powrót