Odpowiedzialność za treści obraźliwe na forum

• Autor wątku Autor wątku ohaleck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ohaleck

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jestem włascicielem portalu o moim mieście, posiadającego dość aktywne forum.
Ostatnio otrzymałem prośbę o usunięcie kilku postów obrażających pewną osobę, z informacją o spoczywającym na mnie obowiązku "sprawdzania i kontrolowania umieszczonych na forach treści".
Forum posiada regulamin, a w nim następujące zapisy (zaczerpnięte z regulaminu jakiegoś innego portalu):
[cytat:m2w33i2w]# Na forum nie wolno umieszczać wypowiedzi, które:

* zawierają wulgaryzmy (art. 3 Ustawy o języku polskim z dnia 7 października 1999r.);
* propagują alkohol (art. 2 (1) Ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi z dnia 26 października 1982r.);
* propagują środki odurzające, narkotyki (art.1 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii z dnia 24 kwietnia 1997r.);
* obrażają osoby publiczne (art. 23 Kodeksu cywilnego);
* obrażają inne narodowości, religie, rasy ludzkie (art. 23 Kodeksu cywilnego oraz art. 194 - 196 Kodeksu karnego);
* zawierają informacje obarczające niesprawdzonymi zarzutami inne osoby (art. 23 Kodeksu cywilnego);
* przyczyniają się do łamania praw autorskich (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 4 lutego 1994r.).

# Usuwane mogą być również wypowiedzi, które:

* są reklamą
* bezpośrednio atakują innych uczestników dyskusji
* nie mają nic wspólnego z tematem dyskusji
* są skierowane do redakcji serwisu (np. zawierają zapowiedzi wydarzeń) - w takich przypadkach prosimy o skorzystanie ze strony Kontakt

# Zespół nie odpowiada za treść komentarzy umieszczanych przez gości serwisu.[/cytat:m2w33i2w]

Czy rzeczywiście ktoś może ode mnie wymagać kontrolowania i moderowania WSZYSTKICH postów na forum? Czy jestem odpowiedzialny, za wypowiedzi ludzi, jeśli używają oni swoich nicków, a serwer notuje ich adresy IP?
Pozdrawiam

Tak jestes odpowiedzialny.
Ale wydaje mi sie ze w zakresie "dolozenia starannosci" - nikt Ci glowy nie urwie za kilka postow, ktore przeoczyles, ale jak masz zgloszenie (i jest sluszne) to musisz zareagowac.

Dokladniej to poczytaj na Forum - bylo to kilkukrotnie poruszane.

No jeśli macie regulamin to przecież użytkownicy mogą się spodziewać, że będzie on respektowany prawda? Tzn. jesli zauważa jego naruszenie, to mogą adminowi zgłosić, a on się tym zajmię, zgodnie z regulaminem.

ps. ten punkt "obrażają osoby publiczne (art. 23kc)" - trochę śmiesznie.. bo wynika, że osoby nie publiczne można obrażać, na podstawie tego przepisy, bo nie jest prawdą, przepis 23 kc chroni dobra osobiste każdego człowieka, nie zależnie kim jest. Ale to tak na marginesie.

Powrót