odprawa pośmiertna a potrącenie komornicze osoby uprawnionej do odprawy

• Autor wątku Autor wątku Harnas2012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Harnas2012

Użytkownik
Odpowiedzi
180
Dzień dobry, proszę o konsultacje, czy jeśli wdowa otrzymuje odprawę pośmiertną po mężu, a sama ma zajęcie komornicze ( pracowali w tej samej jednostce i ta sama księgowa wypłaca odprawę, która tez dokonuje potrącenia z wynagrodzenia wdowy), to księgowa jednostki powinna potrącić jej z tej odprawy, czy odprawa taka nie podlega egzekucji komorniczej?

bardzo dziękuję za odpowiedz, a czy moge prosić o jakąś podstawę prawną ?

czy ktoś móglby się jeszcze wypowiedzieć ? bardzo prosze

Dz. U. z 2018 r. poz. 155; zm.: Dz. U. z 2018 r. poz. 5, poz. 138 i poz. 398

Po pierwsze ma Pani zajęcie wynagrodzenia a nie odprawy pośmiertnej.
Odprawa nie jest składnikiem wynagrodzenia za pracę, więc już z tego powodu brak jest podstaw do dokonania potrąceń.
Po drugie komornik nie może dokonać zajęcia odprawy pośmiertnej ponieważ nie podlega ona egzekucji art. 832 kpc

Zawsze może wpłynąć na zajęty rachunek bankowy.

Megaminx bardzo dziękuję za odpowiedz. Właśnie potrzebowałam, aby ktoś potwierdził mi 832 kpc :) teraz już mam pewność :)

LLawyer jeśli wpłynie na rachunek bankowy, to przecież z tytułu tej odprawy właśnie nie może potrącić.

Harnas2012 napisał:
jeśli wpłynie na rachunek bankowy, to przecież z tytułu tej odprawy właśnie nie może potrącić.
Jak wpłynie na rachunek to będzie to już nie odprawa pośmiertna tylko wierzytelność z rachunku bankowego i kwota wolna od potrąceń 1575 zł. miesięcznie

czyli musi złożyć wniosek do pracodawcy o wypłatę w gotówce a nie na konto?!

Czytanie ze zrozumieniem od lat wałkowanego tematu - środki na rachunku bankowym zmieniają swój pierwotny charakter prawny.
Pytano o egzekucje z "odprawy" a nie o egzekucje z rachunku bankowego a to zasadnicza różnica.

może dodam jeszcze, że odprawa, ekwiwalent i wynagrodzenie po zmarłym idzie z samorządówki i pracodawca dostał tytuł egzekucyjny z urzedu skarbowego, przepraszam ze dopiero o tym piszę, nie wiem czy to zmieni stan faktyczny

Ten dział forum dotyczy sądowej egzekucji a nie postępowania egzekucyjnego w administracji.

LLawyer i w związku z tym co piszesz nie możesz udzielić informacji ?

nie ma takiego obowiązku, ale uchroni to przed egzekucją?

Powrót