odprawa przy porozumieniu stron

• Autor wątku Autor wątku katerina84pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katerina84pl

Użytkownik
Odpowiedzi
236
Stan faktyczny.
Na dzień 01.04.2023 firma miała zatrudnionych 20 osób. W okresie od 04.04 do 25.04 z 12 osobami zostały podpisane porozumienia stron rozwiązujące UOP ( dwie osoby rozwiązały 04.04.2023 pozostałe 30.04.2023). W chwili rozwiązywania umów wiadomo było, że pracodawca kończy swoją działalność i nie będzie ani pracy dla tych ludzi ani pieniędzy na pensje, teren został wynajęty komuś innemu a maszyny sprzedane. W sierpniu 2023 został złożony wniosek o upadłość ( nie rozpatrzony do dziś). Pracownicy, którzy zostali nie mieli wypłacanych pensji, są protokoły kontroli PIP oraz wyroki Sądu Pracy z nakazem zapłaty. Osoby które rozwiązały umowę o pracę 30.04 do dziś nie dostały ekwiwalentów za niewykorzystane urlopy. Ogólnie-bez problemu jestem w stanie udowodnić, że umowy zostały rozwiązane w związku z likwidacją pracodawcy. Tak naprawdę od 01.05.2023 pracodawca przestał funkcjonować.
Pytania:
Czy w Waszej ocenie pracownikom, którzy podpisali porozumienia stron 30.04 należy się odprawa? Nie jest za późno na złożenie pozwu do Sądu Pracy? Na porozumieniach nie ma oczywiście słowa z jakiego powodu zostały podpisane. Pracodawca uważa, że nie należy się. Nie została naliczona i brak jej w wykazie zaległości przekazanych do sądu upadłościowego.
Czy w ogóle jest sens składać pozew, skoro spółka jest niewypłacalna a postępowanie upadłościowe stoi w miejscu? Plan był taki aby składać wnioski o wypłatę zaległości do FGŚP po ogłoszeniu upadłości, ale postępowanie stoi w miejscu a od rozwiązania umów minął już rok.

Rozwiązanie za porozumieniem stron = brak odprawy.

a gdyby uznać że to zwolnienia grupowe?

katerina84pl napisał:
zy w Waszej ocenie pracownikom, którzy podpisali porozumienia stron 30.04 należy się odprawa? Nie jest za późno na złożenie pozwu do Sądu Pracy?
Jak najbardziej sie należy , w sadzie udowodnicie zo powodem była kiepska sytuacja firmy
Dobrze by było gdyby wszyscy złożyli pozwy , roszczenia przedawniają sie po 3 latach

Uda sie - odprawa też sie należy przy rozwiązaniu umowy za porozumieniem stron jeżeli wyłączną przyczyną rozwiązania umowy były względy ekonomiczne firmy
Na dochodzenie roszczeń macie 3 lata , najlepiej jakby wszyscy złożyli pozew

A to nie wiedziałem ;)

Są jakieś wyroki w internecie?

wyroki w internecie

"Odprawy pieniężne przysługują, gdy zwolnienia następują z przyczyn niedotyczących pracowników w drodze wypowiedzenia dokonanego przez pracodawcę lub na mocy porozumienia stron z określoną liczbą pracowników w okresie nieprzekraczającym 30 dni" - Tak wynika z uzasadnienia wyroku Sądu Rejonowego w Toruniu z 23 września 2021 r., sygn. akt IV P 166/21 .

Dziękuję za odpowiedzi.
Kontaktowałam się z FGŚP i nie wypłacą nam zaległości ponieważ minął rok od zakończenia zatrudnienia.Wnioski oczywiście możemy złożyć ale na 100% odrzucą. Nadal brak jakiejkolwiek decyzji sądu dot. upadłości. Firma nie ma majątku. Raczej nie uda nam się odzyskać zaległości :(

gdyby był chociaż cień nadzieii ze FGŚP nam to wypłaci, to nawet byśmy się nie zastanawiali. Ja wiem, że ta firma niema majątku z którego syndyk mógłby nam wypłacić, więc i wyrok nic nie pomoże jak kasy brak.

Powrót