Odprawa przy zwolnieniu indywidualnym

• Autor wątku Autor wątku Xyzzz123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xyzzz123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.
Jakiś czas temu zostałam zwolniona z jednostki budżetowej (zatrudniającej powyżej 20 osób) . Otrzymałam nagle, w ciągu dnia pracy wypowiedzenie przez pracodawcę umowy o pracę zawartej na czas określony. Było to zwolnienie indywidualne, nie grupowe. Jak upomniałam się o odprawę, to stwierdzili, że nie była to likwidacja miejsca pracy (choć moje stanowisko jest nadal puste, nikogo nie zatrudniono na moje miejsce) i odprawy nie będą mi wypłacać. Z tego co udało mi się wyczytać to przy zwolnieniu nie będącym po stronie pracownika należy się odprawa.
Proszę o odpowiedź czy walczyć o swoje czy jednak mają rację.

Ni ma znaczenia czy była to likwidacja stanowiska pracy czy redukcja etatu
Jeżeli przyczyna wypowiedzenia leżała po stronie pracodawcy to odprawa się nalezy
Jaki powód wypowiedzenia był podany

Nie było podanego powodu, wypowiedzenie otrzymałam na 2 dni przed zmianą przepisów, tzn 24.04

Skoro pracodawca nie podał żadnego powodu to widać ze przyczyna leżała po jego stronie
To ze nie było obowiązku wskazania powodu wypowiedzenia umowy nie świadczy o tym ze pracownik nie musi tego powodu znać = powinien wiedzieć dlaczego został zwolniony
Uważam ze masz bardzo duże szanse na wygranie tej odprawy przed sadem , jezeli wcześniej pracodawca nie miał żadnych uwag do twojej pracy

W sądzie ubiegam się już o odszkodowanie, póki co sprawy jeszcze nie było. Jak dopytywałam dlaczego mnie zwolniono to usłyszałam od dyrektora, że przyszła nowa księgowa i ona sobie zespół dobiera..Przy zwalnianiu mnie, przerzuciła moje obowiązki na koleżankę z działu, która miała swoje obowiązki a przy tym co ja nigdy nie pracowała, powiedziała że nie chce, nie godzi się na tak zmianę, usłyszała ze wszystkiego się nauczy i ma nie marudzić. Po czym dziewczyna ta kolejnego dnia przyniosła wypowiedzenie, odpowiedz od wielce głównej księgowej była taka że tego się spodziewali i na to liczyli, że się zwolni sama, ale ze się nie przejmują bo ww. księgowa ma dużo znajomych i na nasze stanowiska na pewno ktoś się znajdzie...
Chamstwo jednym słowem.

Moja Żona została zatrudniona w 1996r. w zakładzie zatrudniającym ponad 1000 pracowników, na czas nieokreślony 1/1 etatu. Na przestrzeni lat pracowała, miała urlop macierzyński, wychowawczy oraz ok. 5-letni okres urlopu bezpłatnego. W listopadzie 2022 podjęła rozmowy by mogła powrócić do pracy. Okazało się że ze wzgl. na utratę uprawnień i "coś tam jeszcze", zaproponowano inne stanowisko. Żona podjęła pracę podpisując umowę zmieniającą (również na czas nieokreślony), ale w wymiarze 1/2 etatu. Po upływie półtora roku otrzymała pismo, którym pracodawca informuje, że albo Żona podpisze umowę na 1/1 etatu, a w przypadku odmowy, obowiązuje Ją 3-miesięczny okres wypowiedzenia; Art. 42. § 1 ust.3. Nowej umowy nie podpisała ze wzgl. na konieczność nadzoru i kontroli nad naszym niepełnosprawnym dzieckiem. Umowa rozwiązała się Art. 30. § 1. KP ust.2 "przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem)". Otrzymaliśmy świadectwo pracy, zawierało błędy, a po złożeniu reklamacji, 2 dni temu otrzymaliśmy wersję zadowalającą.
Pytania są dwa: czy ze wzgl. na rozwiązanie umowy w ramach zwolnienia indywidualnego przysługuje odprawa i może jeszcze jakieś świadczenie?
Jakie obowiązują Żonę terminy zgłoszenia do Urzędu pracy?

Dziękuję

Powinna wezwać pracodawcę do wypłaty odprawy,(3 miesięczna)
Pewnie ekwiwalent za niewykorzystany urlop, ale myślę że został wypłacony
Do urzędu im szybciej tym lepiej

Należało skontaktować się z prawnikiem,być może należałoby się odwołać do sądu pracy od wypowiedzenia

dziękuję za odpowiedź; dam znać jak poszło.

Ostatnia edycja:
pisaliśmy dwukrotnie prośbę o wypłatę odprawy i świadczenia "wczasy pod gruszą", i nic, żadnego odzewu. Żadnej odpowiedzi. Pisma złożone w kancelarii, pieczęcie są, odpowiedzi brak. Nadto powinniśmy dostać PIT za roku 2024; jest 10 marca i nic.

nie chcę tak z grubej rury. Firma jest państwowa, może któryś z pracowników czegoś niedopatrzył i teraz jest mu głupio się przyznać.
Czytałem ustawę z dnia 13 marca 2003 o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników. Jest jednak w Ustawie mowa o zwolnieniach grupowych, nigdzie nie wspomniano o zwalnianych pracownikach indywidualnych. Wydaje się, że po prawie 30-tu latach pracy (na czas nieokreślony) gdy inicjatorem rozwiązania umowy jest pracodawca który przymusił mnie do dokonania wyboru - albo zgodzę się na zmianę wymiaru pracy z ½ etatu na pełen etat, albo zostanie objęta rozwiązaniem stosunku pracy na wniosek pracodawcy zgodnie z art. 30 § 1 pkt 2: „Umowa o pracę rozwiązuje się przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem)”, to w takim przypadku - według mnie - odprawę powinni wypłacić.

Robertes napisał:
nigdzie nie wspomniano o zwalnianych pracownikach indywidualnych.

Przepis prawny:
Art. 10. 1. Przepisy art. 5 ust. 3-6 i art. 8 stosuje się odpowiednio w razie konieczności rozwiązania przez pracodawcę zatrudniającego co najmniej 20 pracowników stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, jeżeli przyczyny te stanowią wyłączny powód uzasadniający wypowiedzenie stosunku pracy lub jego rozwiązanie na mocy porozumienia stron, a zwolnienia w okresie nieprzekraczającym 30 dni obejmują mniejszą liczbę pracowników niż określona w art. 1.

2. W przypadku określonym w ust. 1 pracodawca może rozwiązać stosunki pracy, w drodze wypowiedzenia, z pracownikami, których stosunek pracy podlega z mocy odrębnych przepisów szczególnej ochronie przed wypowiedzeniem lub rozwiązaniem i wobec których jest dopuszczalne wypowiedzenie stosunku pracy w ramach grupowego zwolnienia, pod warunkiem niezgłoszenia sprzeciwu przez zakładową organizację związkową w terminie 14 dni od dnia otrzymania zawiadomienia o zamierzonym wypowiedzeniu.

3. Pracodawca może wypowiedzieć warunki pracy i płacy pracownikom, o których mowa w ust. 2, jeżeli z przyczyn określonych w ust. 1 nie jest możliwe dalsze ich zatrudnianie na dotychczasowych stanowiskach pracy. W takim przypadku stosuje się art. 38 Kodeksu pracy.

4. Jeżeli wypowiedzenie warunków pracy i płacy w okolicznościach określonych w ust. 3 powoduje obniżenie wynagrodzenia, pracownikom przysługuje, przez okres nieprzekraczający 6 miesięcy, dodatek wyrównawczy obliczony według zasad wynikających z Kodeksu pracy. Prawo do dodatku wyrównawczego nie przysługuje pracownikom, których szczególna ochrona przed wypowiedzeniem umowy o pracę wynika z art. 41 Kodeksu pracy.

5. Przepisów ust. 1-4 nie stosuje się do pracowników będących posłami, senatorami lub radnymi, w okresie, w którym ich stosunek pracy podlega z mocy odrębnych przepisów szczególnej ochronie przed wypowiedzeniem lub rozwiązaniem.

nie ma znaczenia ze firma jest państwowa = j/w pozostaje sad inaczej nic nie wywalczysz

dostaliśmy odpowiedź. Oto treść:

W dniu 15 lutego 2024 r. Pracodawca złożył Pani oświadczenie woli w zakresie wypowiedzenia warunków umowy o pracę w zakresie zmiany wymiaru etatu, na którym była Pani zatrudniona. Zgodnie ze złożonym oświadczeniem po upływie okresu wypowiedzenia tj. od dnia 01 czerwca 2024r miała być Pani zatrudniona w pełnym wymiarze czasu pracy (dotychczasowy wymiar 'A etatu).
Jako przyczynę wypowiedzenia Pracodawca wskazał: „konieczność zabezpieczenia ciągłości obsługi pacjentów w obszarze rejestracji poradni przyszpitalnych co przyczyni się do usprawnienia funkcjonowania działu do spraw ambulatoryjnej opieki specjalistycznej".
Pismem z dnia 11 kwietnia 2024 poinformowała Pani Pracodawcę o nieprzyjęciu nowych warunków zatrudnienia, w związku z czym umowa uległa rozwiązaniu z dniem 31 maja 2024r.
Zgodnie z ugruntowaną linią orzecznictwa Sądu Najwyższego w przypadku wypowiedzenia zmieniającego jeżeli proponowane warunki pracy i płacy nie są gorsze od aktualnie obowiązujących to odmowa wypowiedzenia zmieniającego stanowi „współprzyczynę" rozwiązania umowy o pracę. Pracodawca zaproponował Pani zarówno zwiększenie etatu jak i idące za tym zwiększenie wynagrodzenia, zatem obiektywnie zaproponował Pani lepsze (a nie gorsze) warunki dalszego zatrudnienia.
Jednocześnie art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników (Dz. U. z 2018 r. poz. 1969 ze zm.) wskazuje, że odprawa przysługuje jeżeli rozwiązanie z przyczyn niedotyczących pracowników stanowi wyłączny powód uzasadniający wypowiedzenia stosunku pracy.

Pracodawca złożył oświadczenie woli o treści:

WYPOWIEDZENIE WARUNKÓW UMOWY O PRACĘ
Niniejszym wypowiadam Pani umowę o pracę zawartą w dnia 26 września 1996r. w części dotyczącej wymiaru etatu, o którym mowa w porozumieniu zmieniającym z dnia 17 lipca 2023 r., z zachowaniem trzymiesięcznego okresu -wypowiedzenia, który upłynie w dniu 31 maja 2024 r. Przyczyną wypowiedzenia warunków pracy jest konieczność zabezpieczenia ciągłości obsługi pacjentów w obszarze rejestracji poradni przyszpitalnych co przyczyni się do usprawnienia funkcjonowania działu do spraw ambulatoryjnej opieki specjalistycznej.
Po upływie okresu wypowiedzenia tj. od dnia 01 czerwca 2024 r. w miejsce dotychczasowych warunków pracy proponuję:
a) wymiar etatu: pełen etat,
b) wynagrodzenie zasadnicze w wysokości 4.950,00 zł brutto/miesiąc, (słownie: cztery tysiące dziewięćset pięćdziesiąt zł 00/100 gr)
c) dodatek za wysługę lat: 20%
Naliczenie dodatku za wysługę lat będzie realizowane zgodnie z zapisami §15 Regulaminu Wynagradzania.
d) dodatek funkcyjny zgodnie §6 Regulaminu Wynagradzania: nie dotyczy
e) dodatek za stopień naukowy zgodnie §8 Regulaminu Wynagradzania: nie dotyczy.
f) dodatek specjalny za warunki pracy zgodnie §10 Regulaminu Wynagradzania: nie dotyczy
g) dodatek za dodatkowe kwalifikacje §9 Regulaminu Wynagradzania: nie dotyczy.
h) premia regulaminowa: 5% wynagrodzenia zasadniczego wypłacana zgodnie z warunkami i na zasadach określonych w §13 Regulaminu Wynagradzania.
Jednocześnie informuję, że jeżeli przed upływem połowy okresu wypowiedzenia tj. do dnia 15 kwietnia nie złoży Pani oświadczenia o odmowie przyjęcia nowych warunków umowy o pracę, będzie to równoznaczne z wyrażeniem zgody na proponowaną zmianę tych warunków.
W przypadku odmowy przyjęcie proponowanych warunków, umowa rozwiąże się po upływie okresu wypowiedzenia tj. w dniu 31 maja 2024 r. .
Informuję również, że przysługuje Pani prawo wniesienia odwołania do Sądu Pracy w terminie 21 dni od dnia doręczenia niniejszego dokumentu

To pracodawca wypowiedział umowę. Postawiono Żonę przed wyborem, albo cały etat, albo do widzenia. W uzasadnieniu napisano:

"w przypadku wypowiedzenia zmieniającego jeżeli proponowane warunki pracy i płacy nie są gorsze od aktualnie obowiązujących to odmowa wypowiedzenia zmieniającego stanowi „współprzyczynę" rozwiązania umowy o pracę".

Zmiana 1/2 etatu na 1/1 etatu - mimo finansowego potencjalnie poprawienia warunków - w naszym przypadku staje się pogorszeniem i negatywnym wpływem na warunki domowe; sześcioro dzieci (jedno niepełnosprawne w stopniu umiarkowanym) i niepełnosprawny ojciec prawie 90-cio letni.

Czy pracodawca zachował się prawidłowo? Czy w jego zachowaniu są uchybienia?

Art. 10. 1. Przepisy art. 5 ust. 3-6 i art. 8 stosuje się odpowiednio w razie konieczności rozwiązania przez pracodawcę zatrudniającego co najmniej 20 pracowników stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników, jeżeli przyczyny te stanowią wyłączny powód uzasadniający wypowiedzenie stosunku pracy lub jego rozwiązanie na mocy porozumienia stron, a zwolnienia w okresie nieprzekraczającym 30 dni obejmują mniejszą liczbę pracowników niż określona w art. 1.

Twoja zona musiałaby udowodnić przed sądem że pracodawca wprowadził nowe warunki pracy tylko po to, aby doprowadzić do rozwiązania z nią umowy o pracę. Albo że nowe warunki były dla niej obiektywnie nie do przyjęcia. (samo - mam sześcioro dzieci i wiekowego ojca to za mało - w mojej opinii - )

Robertes napisał:
sześcioro dzieci (jedno niepełnosprawne w stopniu umiarkowanym)
Moim zdaniem należy wnieść pozew i zadać odprawy
Dziecko niepełnosprawne w stopniu umiarkowanym to raczej dobry powód , przecież ono wymaga dodatkowej opieki, a KP dał dodatkowe uprawnienia rodzicom opiekującym sie takimi dziećmi .Moim zdaniem nie może być mowy o wspóprzyczynie bo przyjęcie warunków powoduje brak pełnej opieki na dzieckiem , być może zatrudnienie opiekunki itd.
oczywiście to wszystko należy do oceny sądu

Powrót